Сваленият над Черно море американски дрон е излетял от Румъния според румънски медии

Сваленият над Черно море американски дрон е излетял от Румъния според румънски медии

Aмериканският дрон "Ем Кю 9 Рийпър" (MQ9-Reaper), който беше свален над Черно море, е излетял от Румъния, съобщава телевизия Диджи24, като се позовава на изявление на американски военен представител за "Ню Йорк Таймс".

Дронът е излетял вчера сутринта от Румъния за разузнавателна мисия, която обикновено продължава 9-10 часа, посочва американското издание. Румънската телевизия напомня, че подобни летателни апарати са разположени в базата Къмпия Турзий, намираща се в централния окръг Клуж.

Този тип безпилотни летателни апарати могат да носят ракети Хелфайър, но при вчерашната си мисия дронът е бил невъоръжен и е изпълнявал разузнавателна мисия на около 120 километра югозападно от Кримския полуостров, уточнява още цитираният официален представител. 

Служители на Пентагона заявиха, че два руски самолета "Су-27" са се опитали да прехванат американския дрон "Ем Кю 9 Рийпър", летял в международно въздушно пространство над Черно море, което принудило американските въоръжени сили да го разбият в Черно море.

Руското министерство на отбраната отрече американската версия за събитията и каза, че дронът се е разбил в Черно море недалеч от Крим в резултат на рязка маневра. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Според руските също:

    15 Март 2023 12:10ч.

    https://pbs.twimg.com/media/FrM16xoWAAkDNDA?format=jpg&name=4096x4096

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аддддд

    15 Март 2023 12:33ч.

    саксонците удрят само отдалеч, когато няма опасност за тях

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Делион

    15 Март 2023 13:35ч.

    При летателните апарати успешното кацане е по-важно от излитането.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    15 Март 2023 14:07ч.

    НАТО отменило полеты дронов Reaper (https://t.me/OstashkoNews/59800) у российских границ Решение принял главнокомандующий силами НАТО в Европе Кристофер Каволи. На 15 марта было запланировано три вылета MQ-9: из Италии к Крыму, из Литвы к Калининграду и из Румынии в направлении Львова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ОФИЦИАЛЕН КОМЕНТАР НА MO НА РФ

    15 Март 2023 14:11ч.

    „На 14 март сутринта над Черно море в района на Кримския полуостров контролът на въздушното пространство на ВКС на Русия регистрира полет на американски безпилотен летателен апарат MQ-9 в посока държавната граница на Русия. Федерация. Полетът на безпилотния летателен апарат е извършен с изключени транспондери, нарушавайки границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство, установен с цел провеждане на специална военна операция, съобщени на всички ползватели на международни въздушно пространство и публикувани в съответствие с международните стандарти. За идентифициране на нарушителя във въздуха са вдигнати бойци от дежурните сили на ПВО. В резултат на рязко маневриране около 9.30 часа безпилотният летателен апарат MQ-9 започва неконтролиран полет със загуба на височина и се сблъсква с водната повърхност. Руските изтребители не са използвали бордово оръжие, не са влезли в контакт с безпилотния летателен апарат и са се завърнали благополучно на родното си летище.И какво е това международно въздушно пространство на 120км. от Крим???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредна провокация към Русия

    15 Март 2023 14:58ч.

    Целта е била Севастопол (подобно на кримския мост) и понеже Руснаците са се усетили навреме, са потопили дрона на 60км от целта. Възможно е да е лазерно увреден от руснаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи