СУ: От фасадата на Ректората се отстраняват външни климатични тела

СУ: От фасадата на Ректората се отстраняват външни климатични тела
При подмяната на тръбните трасета не са пробивани нови дупки, съобщават от университета. След завършване на подмяната, фасадата ще бъде освободена от всички външни климатични тела и ще останат единствено тръбните трасета, като новите тръбни трасета ще бъдат в цвета на съществуващата фасада.

 

Сградата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е архитектурен, исторически и художествен паметник на културата от национално значение, както и една от най-значимите сгради в архитектурно отношение в страната, пишат в своя позиция от Софийския университет, публикувана на сайта на висшето учебно заведение.

 

През последните години ръководството на Университета полага огромни усилия по консервацията и реставрацията на сградата, с цел опазването на статута й като значим архитектурен паметник от национално значение, съблюдавайки и спазвайки всички действащи и относими закони и наредби.

 

В тази връзка Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ежегодно изготвя план за неотложни дейности за поддръжка и консервация на сградите паметници на културата, стопанисвани от Университета, става ясно от съобщеннието.

 

При изготвянето на плана за настоящата година се установи, че през последните 30 години по фасадите на сградата на Ректората са поставени голям брой климатични тела, включително техните съпътстващи елементи тръби, кабели и други. Несиметрично разположените климатични тела и други елементи по фасадите на сградата неведнъж са будили възмущението на граждани и институции.

 

Във връзка с това беше взето решението за премахване на всички климатични тела от фасада на сградата и подмяна на съществуващите тръбни трасета. При подмяната не са пробивани нови дупки във фасадата, пишат от университета.

 

След завършване на подмяната, фасадата ще бъде освободена от всички външни климатични тела и ще останат единствено тръбните трасета, като новите тръбни трасета ще бъдат в цвета на съществуващата фасада.

 

Съгласно чл. 147, ал. 1, т. 2 от Закона за устройството на територията не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение на строеж за монтаж на инсталации, съоръжения и уредби. По същия начин чл. 83 и чл. 83а от Закона за културното наследство изискват съгласуване за консервация, реставрация, надстрояване, ремонти и преустройства, укрепителни работи и т. н., но не и за монтаж на инсталации и съоръжения, още повече, че в случая става дума не за мотаж, а за демонтаж на инсталации и съоръжения и подмяна на тръбните трасета, уточняват от висшето учебно заведение.

 

От университета публикуват и снимки, които показват старото положение преди премахването на климатичните тела.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Арх

  25 Апр 2020 19:40ч.

  Дори да е така, а то не е, това ще означава, че Софийският университет от десетилетия е обитаван от хора, които нямат очакваните за такова място култура, познания за това, какво означава една историческа ценност и не на последно място, що е то закон и правилници. Оттам можем да заключим и за нивото на получилите дипломи. Казано иначе, онези оттях, които разбират за какво става въпрос, го дължат на себе си, не и на наученото от преподавателите им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От предната статия

  25 Апр 2020 20:33ч.

  Разбрахме, че "демонтация" е нещо, като демонтаж на климатици, излагация за архитектурната гилдия, която 20 години не е могла да измисли как да се монтират климатици, без да загрозяват фасадите на обществените сгради. ПР по време на пандемия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Арх

  26 Апр 2020 10:06ч.

  Измислено е. По света. И у нас също се прилага. При новите офиссгради, молове и др. Централна климатизация. Общо външно тяло, компактно, разположено на място, където не се вижда. Доста по-скъпа система от обичайната, прилагана обикновено у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А при старите сгради?

  26 Апр 2020 10:29ч.

  Да ги съборим ли, защото при тях го няма в "проекта"? 20 години всички са понасяли тази грозота и са мълчали. Оправданието вероятно е било, че така е най-евтино за отопление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Климатичните сандъци са се появявали един по един по фасадата на Ректората

  26 Апр 2020 15:03ч.

  Обаче сега изглежда са намерили повечко пари и е почнало едно масово дупчене. Бдителен гражданин е видял работниците и вишките и е алармирал. И ето ви го скандала. Чиста университетска лъжа е, че климатиците си ги е имало отпреди, а сега уж ги махали. Нови тръби висят от неуплътнени дупки, парчета от облицовката нападали долу по тротоара, липсват естествено и следи от стойките за монтаж на външните тела, ако ги е имало уж и са ги махнали. Лъжа като за малки деца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи