Студентите по света стават част от пропалестинските протести

Студентите по света стават част от пропалестинските протести

От Франция до Австралия студентите по света стават част от пропалестинските протести, колегите им от Колумбийския университет продължават да лагеруват.

Автор: Ал Джазира

Съобщава се за сблъсъци между студенти и полицейски служители в Съединените щати във връзка със засилващите се университетски протести.

Протестът за солидарност с Газа започна в Колумбийския университет, където студенти направиха палатков лагер в кампуса, с настояване университетът да прекрати връзките си с компании, свързани с Израел. Постепенно бунтът се разрасна и в десетки други университети из цялата страна, в Калифорния, Тексас и други щати.

По последни данни близо 40 университета в САЩ протестират срещу войната на Израел в Газа, където военната офанзива на Израел уби повече от 34 000 души, а блокадата му причини смъртоносен глад на останалото население.

Но протестите не се ограничават само до САЩ, след палатковите лагери в Колумбия, студентското недоволство се разпространи допълнително в университетите от Франция до Австралия. Ето всичко, което трябва да знаете за студентските протести за Газа извън САЩ:

 

 

Кои световни университети провеждат пропалестински протести?

В Париж, Франция, студенти от университета Сорбоната излязоха на улицата. Освен това Палестинският комитет от "Sciences Po" организира протест, на който студенти разпънаха 10 палатки в сряда. Въпреки полицейския натиск, протестиращите се събраха отново в четвъртък.

В Австралия студенти от университета в Сидни създадоха пропалестински лагери във вторник и продължиха да протестират в петък. Освен тях студенти от университета в Мелбърн също разпънаха палатки на южната морава на главния си кампус в четвъртък.

В Италия, Рим, студенти от университета Сапиенца организираха демонстрации, седящи и гладни стачки на 17 и 18 април.

В нощта на 19 април студенти на Университета в Уоруик, Великобритания, окупираха площада на кампуса. В Лестър, Англия, в понеделник избухна протест, в който участваха и студенти от Палестинското общество на университета в Лестър.

Миналия месец студенти от университета в Лийдс окупираха сграда в кампуса в знак на протест срещу връзките на университета с Израел.

Какви са исканията на протестиращите студенти извън САЩ?

Хичам, студент, протестиращ в "Sciences Po", Парижкият институт за политически изследвания, сподели пред Ал Джазира: „Имаме няколко искания, но основното от тях е да започнем да разследваме всички академични и финансови връзки, които "Sciences Po" имат с държавата Израел.

Той добави, че е станало „изключително трудно“ да се говори за Палестина във Франция поради агресивния начин, по който полицията реагира.

Освен това организаторите искат "Sciences Po" да осъди действията на Израел.

Студенти от Сорбоната призовават френското правителство да помогне на палестинците.

Студентите от университета в Сидни на свой ред настояват техният институт да прекъсне връзките си с израелските университети и производители на оръжие, съобщи "Сидни Морнинг Хералд".

Студентите от Уоруик настояха университетът да се откаже от компании, които финансират „геноцида“, извършван от Израел, съобщи студентският вестник на Уоруик, "The Boar". "The Boar" цитира анонимен протестиращ студент, който казва, че независимо, че протестите в САЩ ги вдъхновяват, те планират да предприемат свои собствени действия.

Протестът в Лестър в понеделник беше пред английската фабрика за дронове "Elbit Systems UK", призовавайки за спиране дейността на фабриката. Студентските протестиращи в Лийдс миналия месец поискаха отстраняването от длъжност на еврейския свещеник Захария Дойч, който е служил в израелската армия по време на войната в Газа.

Има ли полицейски репресии срещу пропалестински протестиращи извън САЩ?

В сряда полицията разпръсна демонстрациите в "Sciences Po", след като институтът направи „многобройни опити“ да евакуира студентите мирно, съобщи Агенция Франс Прес.

Палестинският комитет на института публикува изявление в четвъртък, в което се съобщава, че протестиращите са били „изведени от училището от повече от 50 членове на силите за сигурност“, добавяйки, че „около 100“ полицаи „също са ги чакали отвън“.

Хичам и неговите състуденти са окупирали университета от три дни. „Отидохме до една сграда, ръководството на университета извика полицаи срещу нас, трябваше да излезем, така че се преместихме в главната историческа сграда“, каза той.

„Но мисля, че колкото повече репресии използват институциите, толкова по-голяма става мобилизацията“. „Преди бяхме 300 души преди, вече сме поне 600“, добави той.

Студентите в Сорбоната също бяха обкръжени от полиция за борба с безредиците, както се вижда във видео на Ал Джазира от четвъртък.

„Това ще продължи, докато липсва открит и сериозен разговор по темата“, каза студент от Сорбоната пред Ал Джазира.

Ералдо Соуза дос Сантос, историк, който специализира в световната история на социалните движения в Сорбоната в Париж, заяви, че полицейските репресии са станали по-чести в отговор на протестите във Франция през последните години. "Правителството и полицията все по-често упражняват насилие срещу гражданското неподчинение, особено откакто Еманюел Макрон е на власт", каза той.

Соуза дос Сантос припомни също, че през 2018 г. над 2500 служители на полицията за борба с безредиците са били мобилизирани, за да разчистят "зоната на защита", създадена от членове на анархистко антикапиталистическо и екологично движение, окупирало земи близо до село Нотр-Дам-де-Ланд в Северна Франция, в опит да блокира строежа на ново летище. Полицията използва сълзотворен газ срещу групата протестиращи. „Политици както от центъра, така и от крайната десница заявиха, че протестът се е превърнал в "зона на беззаконие" и че не трябва да се допуска това отново“.

„Оттогава този протест се превърна в нарицателно и влезе във френската политическа реторика, за да оправдава репресиите срещу социални движения като това, което сформирахме в Sciences Po.“

 

Източник: Ал Джазира

Превод за "Гласове" Юлия Семир Ал-Хаким

 

Коментари

  • Haho

    27 Апр 2024 9:07ч.

    Български студенти обаче не протестират. Българинът протестира само като му вдигнат бензинчето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    27 Апр 2024 9:32ч.

    Що не вземете всички дружно да откажете да си взимате пенсиите докато продължават зверствата на Израел и съпротивата на Украйна. Това ще е протеста на протестите, цял свят ще ви забележи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • косев, идиото????

    27 Апр 2024 11:21ч.

    Щото другите не си вземат пенсиите? А ти вземаш лу я? Идиот, ма евроджендър недоклатен, жълтопаветник некъпан, "дофтуре"! Козяк, галя, незачет! Дайте на туй нящо други, не толкова нефелни опорки, че бактън вече от идиотизмите му (и по другите одаи)! А ако искате засилване на американофобията - так держать! Анадънму?🌈

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаховец

    27 Апр 2024 12:08ч.

    не си прав! И тогава не протестира! На протест излизат непеошките, а граждани се подвеждат / и аз съм бил от тия будали/ и излизат стадно. Защото сме овце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    27 Апр 2024 9:12ч.

    Този геноцид над палеснинските жени и деца продължава много месеци. Имам усещането, че някоя невидима ръка дирижира случващото се и използва студентите. Не че не са прави да протестират, но израел избива всичко наред по-варварски и от Хитлер, и не от вчера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Студентските протести срещу войната в Газа стават глобални

    27 Апр 2024 9:12ч.

    Ужас!!! Глобални антиеврейски протести?!? Срам!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неоснователно

    27 Апр 2024 9:24ч.

    Пълни глупости. Що не си изтеглят парите от израелските банки въпросните студенти? А чакай това си отделно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    27 Апр 2024 10:10ч.

    Що да ги изтеглят? Вий много смешно си я представяте работата! Начи животът на хората се обслужва от банки, които в голямата си част са еврейски, следователно евреите са филантропи, пацифисти и изобщо благодетели на човечеството! Вчера прочетохме тук един чудесен материал на една еврейка, което налага изводът, че евреи има всякакви - Айнщайн е евреин, но и Моше Даян е евреин, Наоми Клайн е еврейка, но и Голда Мейр е еврейка. И т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хохол

    27 Апр 2024 10:25ч.

    С изключение на нашите студенти - те протестират в "Плаза".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Банаджия

    27 Апр 2024 10:33ч.

    Като почнат евреите да даряват милиони и милиарди и на нашите университети, тогава ще протестират и нашите студенти. Сега какво ги интересува, че евреите и арабите са се хванали за косите.. Да се оправят там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За пари и цигари

    27 Апр 2024 11:02ч.

    Могат да стачкуват и срещу глобалното замърсяване, причинено от войните, но не са ги стимулирали все още.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    27 Апр 2024 14:51ч.

    защо само за газа ами за украина как студентите чак сега се сетиха да протестират повече от две години е воината която води тяхното правителство срещу русия много мегдан за размисли

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи