Структури на БСП свалят доверие от Нинова и искат смяна на ръководството

Структури на БСП свалят доверие от Нинова и искат смяна на ръководството

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Няколко общински организации на БСП приеха през последните дни позиции, насочени срещу деструктивните процеси в социалистическата партия, в които социалистите декларират, че свалят доверието си от партийния лидер Корнелия Нинова, предаде БГНЕС.

Една от първите, които е сторила това, е общинската организация на партията в Дряново, която заедно с тази в съседна Трявна са взели решение за сваляне на доверието от Нинова, за освобождаването й от Изпълнителното бюро и за свикване на заседание на 50-ия конгрес на партията до края на т.г.

Самата Нинова днес беше в Трявна, но от поста й в социалните мрежи не личи да има някакво напрежение.

На 10 ноември общинската организация в Харманли също е гласувала решение за сваляне на доверието от Нинова и за освобождаването й от Изпълнителното бюро. Харманлийските социалисти настояват и за по-скорошно свикване на заседание на 50-ия конгрес на БСП – още на 10 декември т.г., а не на 11 февруари 2023 г., каквото решение взе преди повече от месец НС на БСП.

Общинската организация в Кочериново на 12 ноември е взела същите решения – сваляне на политическото доверие от действащото ръководство на партията и свикване на заседание на конгреса в началото на декември, на което да бъдат направени промени в ръководството, в устава на БСП и да бъде приет Манифест, с който партията да се обърне към всички леви формации и избиратели.

Социалистите и от двете общини се обявяват за "спиране на процесите на разпад в БСП", които свързват с действията на сегашното ръководство. „Конгресът до края на 2022 г. е наложителен, защото вероятно предстоят извънредни парламентарни избори и изключително важният вот за местна власт през есента на 2023 г. За да оцелее, за да се възроди, БСП не бива повече да бъде ръководена от сегашния председател”, се казва в позицията на социалистите от Кочериново.

На свой ред социалистите от Харманли посочват в позицията си, че оправданията за тежкото изборно поражение на БСП с пандемията, служебното правителство, президента Румен Радев, машинното гласуване и вътрешната опозиция „са единствено и само за запазване на ръководния пост в партията”. Техният анализ сочи, че БСП е ударила електоралното дъно заради търсенето на "врага с партиен билет", изключването на социалисти с различно мнение, силовото налагане на водачи и разместванията в изборните листи, противопоставянето на Нинова и обкръжението й на президента Радев, при положение, че той е подкрепян масово от партийните членове. Като друга причина е посочено обграждането на Нинова „със съветници, нямащи нищо с партията”.

Социалистите от Кочериново пък намират като водещи за отдръпването на избирателите „липсата на морал в действията и позициите на председателя на партията и нейното обкръжение”, за които свидетелствали коалицията с "десни партии и корпоративни кръгове", издигането на съпредседателя на ПП Асен Василев за премиер, думите на Нинова през юни пред БНТ: „БСП ми е втора грижа”.

Габровските социалисти са решили да призоват за свикване на конгрес до края на 2022 г. До края на месеца предстоят и други събрания на организации в цялата страна, които да вземат своите решения.

 

Коментари

 • майор Майор

  15 Ное 2022 10:37ч.

  Комунягите да си вземат новоизпечената неолибералка и да я махат нанякъде. Достатъчно бели направи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  15 Ное 2022 11:10ч.

  Не съм член или симпатизант на БСП, но ми се струва, че уверено вървят по пътя на СДС, което от първа полит. сила се превърна в незначителна такава и сега не могат да влязат самостоятелно в парламента. Мнението ми е, че в България трябва да има силна лява партия, която да защитава хората с ляво мислене. Нинова идва от СДС в БСП - човек с дясно мислене оглавява лява партия ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  15 Ное 2022 13:00ч.

  @ colibri 15 Ное 2022 11:10ч. Дано прочетете този пост, господине/госпожо. Действително у нас трябва да има силна лява партия, каквато Нинова се опитва да съгради, както и дясна , каквато НЯМА. Повечето, ако не всички т.нар. десни се мотаят 30 години на държавната софра. Нищо не разбират от частен бизнес при тези закони и пазарна икономика. За останалото да не говорим. Пише вш го човек, който от студентските си години работи в частния сектор, слава богу! Няма да станем богати, но няма и да умрем от глад. А тези тъпаци, дето си ограбиха собствения народ, не знам как заспиват и как се събуждат! Господ да ни пази и скъпата ни родина България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бобо

  15 Ное 2022 13:19ч.

  Ако махнат Нинова и сервилните около нея, много симпатизанти ще гласуват отново за БСП. Колкото по навреме толкова по-добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи