Строители на пътища готвят национален протест и пътна блокада в сряда

Строители на пътища готвят национален протест и пътна блокада в сряда

Браншът излиза на национален протест с блокада на пътища в сряда. Протест ще има и пред сградата на Народното събрание. Това обявиха от браншова камара "Пътища". Причината е липсата на решение за изплащането на над 1 млрд. лева от държавата на компаниите за ремонтни дейности. Плащания за поддържане и ремонт на пътища не е имало от април 2021 г., заяви Стефан Чайков, председател на Управителния съвет на браншовата камара.

Ще бъде платено на пътните фирми, обеща Андрей Гюров, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната" (ПП), пред бТВ. Той не уточни кога ще се случи това.

Миналата седмица Народното събрание не взе решение по внесеното предложение половината от дължимите суми на компаниите да бъдат изплатени веднага, а остатъкът след ревизия на извършената работа. Предложението беше внесено от група депутати от ПП, БСП и "Има такъв народ" (ИТН) начело с председателя на парламентарната комисия по регионална политика Настимир Ананиев (ПП).

Вицепремиерът и министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов, който е от квотата на ИТН, обяви, че парите за ремонт на пътищата са заложник на решението на избора за шеф на БНБ.

Национален протест

Пътната камара обяви, че фирмите ще протестират пред започнатите и недовършени пътни участъци, които са близо 300. Отделно ще има протест и на жълтите павета пред сградата на Народното събрание в сряда от 9 часа.  Шуменската фирма "Автомагистрали Черно море", която протестира периодично самостоятелно, обяви, че в сряда ще блокират движението на Дунав мост в Русе, на Айтоски проход и Ришкия проход.

"Пътната ни инфраструктура от ден на ден става все по-зле. Много пъти съм казвала, че несменените мантинели ще доведат до тежък пътен инцидент и преди дни това се случи на автомагистрала “Струма” - 26-годишно момиче е загинало на място. Подобни инциденти тепърва ще зачестяват и не е случайно, че тази година имаме 38 жертви повече в сравнение с миналата - до момента загиналите на пътя са над 100", коментира Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики пред БНТ.

Тя коментира резултатите от проверката, възложена от Върховната административна прокуратура на МРРБ и Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” след катастрофата с автобус, при която загинаха граждани на Северна Македония.

Русинова каза, че изненади в доклада няма, защото непрекъснато се подават сигнали за опасни участъци, отсечки с множество проблеми - липсващи маркировки, мантинели или ограничителни системи, липсващи или сгрешени пътни знаци, дупки, некачествени пътни маркировки.

“Засмях се, като прочетох, че прокуратурата е признала, че има проблеми. За нас това не е новина, отдавна знаем, че има проблеми. Все пак е другото, когато е облечено в някакъв официален документ”, каза Русинова. Според нея нищо няма да последва след този доклад, защото “МРРБ не може да разпореди да се оправи една дупка на пътя”.

Проверка на строежа на магистрала "Хемус"

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов ще направи инспекция на строителството на магистрала "Хемус" до разклона за пътя Плевен/Ловеч. Караджов ще проведе серия от работни срещи в област Ловеч. Той ще разговаря с областния управител Виктор Стойчев и кметовете на 8-те общини в областта.

Заедно с Караджов са заместник-министърът на регионалното развитие Явор Пенчев, председателят на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" Тодор Василев, началникът на ДНСК Лиляна Петрова и други експерти от МРРБ, съобщават от министерството.

 

Източник: mediapool.bg

 

 

 

Коментари

  • крадци на пърища

    11 Апр 2022 16:42ч.

    за бесене

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи