Страните от Г-7 поеха ангажимент да спрат постепенно вноса на руски петрол

Страните от Г-7 поеха ангажимент да спрат постепенно вноса на руски петрол

Лидерите на Г-7 публикуваха съвместно изявление, в което се ангажираха да засилят икономическата изолация на Русия и да "активизират" кампанията срещу руския елит, който подкрепя нейния президент Владимир Путин, съобщи "Ройтерс".

След като се срещнаха виртуално с украинския президент Володимир Зеленски, лидерите заявиха, че ще прекъснат ключови услуги, от които зависи Русия, засилвайки изолацията на Русия "във всички сектори на нейната икономика". Те се ангажираха също така постепенно да премахнат зависимостта си от руската енергетика, включително като забранят вноса на руски петрол.

"Ще продължим и ще засилим кампанията си срещу финансовите елити и членовете на семействата, които подкрепят президента Путин във военните му усилия и разхищават ресурсите на руския народ", се казва още в изявлението.

В неделя Съединените щати разкриха санкции срещу три руски телевизионни станции, забраниха на американци да предоставят счетоводни и консултантски услуги на руснаци и санкционираха ръководители на "Газпромбанк", за да накажат Москва за инвазията ѝ в Украйна.

Путин нарича инвазията "специална военна операция" за разоръжаване на Украйна и отърваването ѝ от антируския национализъм, подклаждан от Запада. Украйна и нейните съюзници твърдят, че Русия е започнала непровокирана война.

Това е най-новият ход на Запада за оказване на натиск върху руския президент Владимир Путин заради нахлуването на страната му в Украйна и смъртоносните последици от войната. Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ проведоха срещата си в деня, в който традиционно Европа чества края на Втората световна война. Третата среща за годината на 7-те най-развити икономики в света се състоя ден преди военния парад, с който Русия отбелязва годишнината от победата на Съветския съюз над нацистка Германия.

Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на останалите държави от Г-7 разговаряха днес видеоконферентна връзка и с украинския президент Володимир Зеленски, за да обсъдят войната, подкрепата за Украйна и допълнителни мерки срещу Москва, включително в областта на енергетиката.

Междувременно Съединените щати представиха санкции срещу три руски телевизии, забраниха на американци да предоставят счетоводни и консултантски услуги на руснаци и наложиха визови ограничения на около 2600 руски и беларуски представители.

Мерките, наложени на ръководството на "Газпромбанк", са първите, които засягат големия руски износител на газ. САЩ и техните съюзници избягват да предприемат стъпки, които биха могли да доведат до прекъсване на доставките на газ за Европа - основния клиент на Русия.

 

Източници: mediapool.bg, news.bg

 

 

 

Коментари

  • Mani

    09 Май 2022 8:37ч.

    Събрали се всички фашистки страни и слушат чучалото на ФАЩ Кокаински. И ако това не ЕФАРС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре, местя го

    09 Май 2022 8:42ч.

    Точка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зелената сделка

    09 Май 2022 8:46ч.

    Ако внезапно пламне конфликт в Близкия Изток, тогава откъде ще вземете петрол? Или минавате на зелено, ще ядете пържоли от тоалетна хартия?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да не стане като във вица

    09 Май 2022 9:04ч.

    Извинете грешка, а негрото с четвъртития отговаря, Няма грешка и накрая не е смешно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    09 Май 2022 9:26ч.

    Ами, то може Русия да реши да ви спре и газа и петрола заедно . Суровините са нейни, пък вие си духайте по срещите .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изолация

    09 Май 2022 9:27ч.

    Европа и сащ се самоизолират... от останлия свят, който е против запада,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    09 Май 2022 10:19ч.

    Ние не сме от Г-7! Който е поемал ангажименти да си ги изпълнява, ние не!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    09 Май 2022 10:31ч.

    И какво от това?Руският петрол си има пазари.Всичко произведено там си има пазари и се продава на 100%.Същото не важи за западняците и слугите им.Скоро ще има съкращения и фалити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    09 Май 2022 10:34ч.

    Някога .... но не сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    09 Май 2022 10:55ч.

    Пълни смешници ... купувача, нуждаещ се от стоки и ресурси "наказва" продавача, най-големият износител на енергия. Кого наказвате, умници ?! Естествено, гражданите си. А иначе целия свят ненавижда т.н. цивилизован запад ... и има за какво !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    09 Май 2022 11:24ч.

    Ще има да обикалят руските кораби с нефт по океаните и няма да има кой да ги разтовари. Това ще последва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    09 Май 2022 11:38ч.

    ".... и разхищават ресурсите на руския народ" :) За миг забравихме, че само краварите и лакеите им в Г7 си въобразяват ,че "ресурсите на руския народ" са само на тяхно разпореждане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи