Стотици нарушения и нелоялни търговски практики при хранителните стоки

Стотици нарушения и нелоялни търговски практики при хранителните стоки

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Направени са над 300 съвместни проверки. КЗП е направило 471 проверки и са открити 452 нарушения. БАБХ са извършили 333 проверки и са констатирани 32 нарушения. НАП са извършили 340 проверки и са съставени 71 акта за нарушение. Това заяви служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев във връзка с мониторинга и контрола на цените на хранителните стоки, предаде репортер на БГНЕС.

"Налице са редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за необосновано високи печалби. Ние не обявяваме война на търговските вериги, нито искаме да водим такава война", категоричен е той. Алексиев уточни, че нямат намерение да се намесват на пазара в сферата на храните. "Единственото, което искаме да направим е да защитим интересите на потребителите, на уязвимите групи и да се уверим, че не се генерират свръхпечалби на гърба на населението", категоричен е той.

При 200 от констатираните нарушения става въпрос за търговски практики. Сред най-честите нелоялни практики са лъжливи анонси "само днес на тази цена" или "най-ниска цена", разминаване между цената на етикета на стоката и реалната цена, липсваща стока, рекламирана на ниска цена в брошури, несъответствия в теглото, продукт, невярна информация на етикета, че даден продукт е българско производство, отчете председателят на КЗП Стоил Алипиев.

С решение на премиера Гълъб Донев вчера беше сформирано Национално координационно звено, което да наблюдава и контролира цените на храните.

"За един месец изградихме ясна методика за мониторинг и контрол на определени хранителни стоки, говорим за контрол по цялата верига от производител и внос до крайна цена в съответната търговска верига. Паралелно с това няколко държави, както от Западна и Централна Европа, така и съседни държави, където също на месечна база следим цените на хранителните продукти, които сме определили, за да имаме засичане", каза още той.

Нелоялните търговски практики, упражнявани от търговците с пазарен дял над 50-60% завличат целия пазар след себе си и така се изкривява целия пазар и цените се завишават изкуствено, заяви от своя страна Стоил Алипиев, председател на КЗП.

Той обясни, че установяването на нелоялни търговски практики е много важно, защото те са предпоставката за изкуствено завишаване на цени.

 

Алипиев даде няколко примера за нелоялна търговски практики. "Търговецът представя невярна информация за етикетите на стоката и се оказва, че когато отидете до касата, цената на стоката се оказва по-висока от тази, на която е била предложена. Подвеждаща информация за теглото на стоката. Продукти, които се продават за българско производство се оказва, че са внос то други страни", каза той.

Няма логика българските граждани да плащат толкова високи цени. Това категорично се поставя от една страна в сравнението с други държави, от друга страна като се проследи как цената расте от производител или вносител до крайния клиент.

Защитник съм на бизнеса, но трябва да има и етика в бизнеса, да не се използва ситуацията. Ще бъдем безкомпромисни към тези, които се опитват да се възползват от ситуацията, заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Той категорично заяви: "Винаги съм декларирал и съм се стремял да бъда в защита на бизнеса. Ще бъда безкомпромисен, когато виждам нелоялни практики от страна на бизнеса, неетично поведение, което води до едни крайно несправедливи цени на българския пазар за цялото ни общество.

Източници: БГНЕС, "Труд"

 

 

 

Коментари

  • Палавият пор

    02 Март 2023 14:28ч.

    И какво от това? Какво ще последва? Някаква санкция?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Докато търпим западните "инвеститори" все ще е така

    02 Март 2023 14:29ч.

    Не, че нашите частници са по-стока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    02 Март 2023 14:34ч.

    Трябваще двама млади и образовани хора, които си обичат работата и могат да я вършат както трябва, да разбутат котилото на некадърниците. При нормални условия и нормална пазарна икономика печелят всички страни - производители, търговци и клиенти. Дали ще доживеем този момент. Поздрави за двамата юнаци, дано има повече такива!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба

    02 Март 2023 22:19ч.

    Двама юнаци - шмекери. Сега сърбаме точно тяхната попара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    02 Март 2023 14:36ч.

    Странно... Засега КЗК глоби Лукойл-България заради практиката си да смъква цените за гражданите надолу с което стопявал печалбата на другите търговци на горива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧУДО

    02 Март 2023 15:31ч.

    Нафтата на борсата е малко над 700$ а есента беше над 1200$. Още трябва да пада даже. И никой не стопява никакви печалби - просто реализираните свръх печалби в периода на нарастване на цените (м/у купено евтино и продадено скъпо), се компенсират в период на спад на цените.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    02 Март 2023 14:36ч.

    Това е добра новина.Колкото по зле в гадната колония толкова по добре.Това да внасяш 80% от храната си,при положение че преди 1989 си хранил над 20 милиона български и чужди граждани (масов износ имаше и на изток и запад че и в Африка) как да го наречем?Национален суверенитет НУЛА. Много добре.Емигрирайте от кочината. До 2030 да останат там под 5 милиона.А до 2040 под 4.Да се боричкали за власт останалите там партийни охлюви!Сериозен съм.На 62 не мога да си позволя майтапи.Който има желание и топки да емигрира.Това е най правилното отношение към предателската античовешка политика в кочината и колония.Обичам Родината си.Но ненавиждам колонията която е!Ама как да отглеждаш храна като азотноторовите заводи ги фалираха , раздробиха земята , откъсната хората от земята, направиха прекупвачите и вносителите значими а произвеждащият смачкаха! Знам какво бе преди 89 в селото на баща ви и съпругата ми и какво стана с ТКЗС после- падна бомба!И все още е така.Само в селото на майка ми запазиха кооператива и сега е процъфтяващ кооператив.Земята на майка ми е в кооперативна и я работят хората.Купуват машини, обогатяват машинния парк. Обесете Костов на стълб като Мусолини!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябва

    02 Март 2023 17:46ч.

    и не само него. Схемаджиите са доста повече. Той я представи, а те я реализираха. Всички са за онзи остров "райски"...в ла.ера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    02 Март 2023 19:36ч.

    Зърното, което произвеждаме, може да изхрани 30 милиона

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    02 Март 2023 14:37ч.

    Тези какво са правили по цял ден до днес, че са позволили написаното да стане масова практика в българската търговска мрежа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цар Пазар

    02 Март 2023 14:38ч.

    Държавата е лош стопанин! По-малко държава в икономиката! 45 години стигат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба

    02 Март 2023 22:22ч.

    Единственият по-лош от държавния монопол е частният монопол. 33 години стигат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро Снежния от 3 март

    02 Март 2023 14:40ч.

    с етикетчетата и с брошурите ли водите битка с инфлацията? Този народ, че го изпростяхте е истина, но манипулативното и хлъзгаво заблуждение че водите битка с инфлацията няма да мине този път. Как може да преследвате крайните пъзелчета от търговската верига, а да не назовете истинския виновник за инфлацията. Печатната машина за пари на САЩ. Всеки напечатан долар, тъй като е световна валута , е взет от нашия джоб , чрез инфлацията. Абе , клоуни ниедни, абе взехте ни за пълни глупаци. Обявете крадеца!!!, защото ставате съучастници!!! На маймуни ни направихте, долни гадове такива!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свиленчо

    02 Март 2023 14:45ч.

    Най-якото е, че човек вече и кофражни дъски не може да си купи. Колкото е по-голям е коефицинтът на Джини, толкова по-елитарно се чувстват народническите превъзходителства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пример за спекула

    02 Март 2023 14:51ч.

    В онлайн магазин със склад за директно купуване за ортопедични стоки продават силиконов чифт разделители за пръсти по 27 лева, немско производство. Същият в DM струва 6. 90, пакетиран продукт с етикет, в който е обяснено, че това не е медицински продукт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нелоялните търговски практики, упражнявани от търговците с пазарен дял над 50-60%

    02 Март 2023 15:34ч.

    не от днес, не е и от вчера, а е от много отдавна и се върши с мълчаливото съгласие на държавата в лицето на тези органи, които сега много са се разбързали. И не е само за храните, а за почти всяка една стока или услуга. Как точно "инвеститор клас А" става гаден спекулант? Няма да забравя навремето случая с Вилке Вурстварен с колбасите с паразит - същите тези органи направиха всичко възможно, за да не кажат нито коя е фирмата-производител, нито кои са дистибуторите, продали стоката - тогава бяха Метро и Кауфланд. И това не е само за Вилке. Как е, смеете ли да си пазарувате яйца от "веригите"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те са ясни

    02 Март 2023 17:49ч.

    Това са всичките големи търговски вериги от гадната Германия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ален Делон

    02 Март 2023 19:37ч.

    Немските нацисти ни ограбват, вече само от Фантастико пазарувайте

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    03 Март 2023 8:10ч.

    До Баба Госпожа, имам предвид уволнените млади хора от ЕЛ БИ Булгариком - Маринов и Петрова, които първи разбутаха свинщините около цените на храните. И през ум не ми е минало за онези, за които на теб ти е минало....Грешката е моя, трябваше да напиша имената на директора и шефката на борда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи