Стотици хиляди излязоха в Лондон и други европейски столици в подкрепа на палестинците

Стотици хиляди излязоха в Лондон и други европейски столици в подкрепа на палестинците

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Стотици хиляди демонстранти се включиха в шествие в подкрепа на палестинците в Газа, което премина през централните части на Лондон в събота, а полицията арестува около 100 крайнодесни контрапротестиращи, за да им попречи да атакуват основния митинг, предадоха Ройтерс и БТА.

Според лондонската полиция в пропалестинското шествие са участвали около 300 000 души, докато организаторите казват, че демонстрантите са били близо 800 000.

В британската столица пристигнаха и представители на крайнодесни организации, които влязоха в сблъсъци със силите на реда, понеже пропалестинската демонстрация съвпадна с Деня на примирието - годишнината от края на Първата световна война, когато Великобритания почита паметта на загиналите във войните. Силите на реда съобщават за няколкостотин контрапротестиращи.

"От реката до морето, Палестина ще бъде свободна", скандираха част от участниците в шествието в подкрепа на палестинците. Много евреи смятат за антисемитски и за призив за изкореняване на Израел, отбелязва Ройтерс. Участници в демонстрацията издигнаха и плакати, на които пише: "Свободна Палестина", "Спрете клането" и "Спрете да бомбардирате Газа".

Край военния мемориал Кенотаф се стигна до сблъсъци между контрапротестиращи и полицаи.

Инцидентите продължиха през целия ден, като служители за борба с безредиците се опитваха да удържат демонстранти в близост до Камарата на общините, на гарите и на други места. По-късно лондонската полиция съобщи, че са били арестувани 82 контрапротестиращи, за да предотврати ескалация на напрежението. Имал е и 10 ареста по повод други нарушения.

Премиерът Риши Сунак заяви, че провеждането на пропалестинско шествие в Деня на примирието е проява на "неуважение" и призова кабинета да отмени демонстрацията, която бе най-масовата проява в подкрепа на палестинците в британската столица досега.

Снимка: АР/БТА

Кметът на Лондон Садик Хан и първият министър на Шотландия Хамза Юсаф обвиниха министърката на вътрешните работи Суела Бравърман, че разпалва напрежението и окуражава крайната десница, след като тя обвини полицията, че подкрепя "пропалестинските тълпи".

Около 21 000 души днес участваха в пропалестински митинг в Брюксел, а в Париж леви депутати бяха сред около 16 000-те демонстранти, които излязоха на шествие с палестински знамена и транспаранти, за да призоват за спиране на огъня в Газа. Митинг се проведе и в Тулуза.

С лозунги "Свобода за Палестина" и "Спрете геноцида" излязоха демонстрантите в белгийската столица. Някои от участниците призоваха за арест на израелския премиер Нетаняху за военни престъпления. 

Снимка: АР/БТА

Шествия имаше и в Италия и Германия. 

Снимка: АР/БТА

Извънредна Ислямско-арабска среща на върха в Саудитска арабия призова Международния наказателен съд да разследва Израел за престъпления срещу човечеството в палестинските територии. Турският лидер Ердоган се обяви за международна мирна конференция, която да намери трайно решение на конфликта между израелци и палестинци. 

Израелската армия каза, че ще помогне за евакуирането на бебета от болница "Аш Шифа" в Газа

Израелската армия каза, че утре ще помогне за евакуирането на бебета от на болница "Аш Шифа" в Газа, предаде Ройтерс.

"Персоналът на болница "Аш Шифа" поиска утре да помогнем на бебета от педиатричното отделение да се преместят в по-безопасна болница. Ще окажем необходимата помощ", заяви тази вечер говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) Даниел Хагари.

По-рано днес палестинският министър на здравеопазването съобщи, че има риск 39 бебета да починат в болница "Аш Шифа" в ивицата Газа поради липса на електричество, кислород и лекарства.

По последни данни на здравните власти в Газа от началото на войната са били убити над 11 070 палестинци, две трети от които жени и деца, отбелязва Асошиейтед прес. Около 2700 души са обявени за безследно изчезнали и се смята, че вероятно са затрупани или загинали под развалините.

"Може да извършим и в Бейрут това, което сега правим в Газа", предупреди по-рано днес израелският военен министър Йоав Галант.

 "Хамас" заяви, че през последните 48 часа негови бойци са унищожили 160 единици израелска военна техника

Бригадите "Изедин Ал Касам" - военното крило на палестинската ислямистка групировка "Хамас", днес заявиха, че през последните 48 часа са унищожили частично или изцяло 160 единици израелска военна техника в Газа, предаде Ройтерс.

"Конфронтацията е неравна, но тя плаши, ужасява най-мощната сила в региона", каза говорителят на групировката Абу Убайда.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Doktor

    12 Ное 2023 8:28ч.

    Не трябва ли да подкрепим палестинците,както подкрепихме украинците? Или имаме избирателно чувство за състрадание?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много скоро

    12 Ное 2023 8:28ч.

    и във Великобритания ще се появи партия, която да призовава част от протестиралите в събота в Лондон да бъдат върнати в Палестина и в другите държави, откъдето са дошли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    12 Ное 2023 8:31ч.

    Крайно време е Европа да предприеме Реконкиста-2!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    12 Ное 2023 9:04ч.

    Кой всъщност нападна Израел?!? А сега рИват... Кой всъщност избиваше цивилни и деца в Донбас?!? А сега рИват... До столична община: защо няма палестинско знаме да се вее на общината? Или палестинците са по-малко хора от т.н. украинци? Това не намирисва на нацизъм и расизъм? До столична община: защо няма израелско знаме да се вее на общината? Или евреите са по-малко хора от т.н. украинци? Това не намирисва на нацизъм и расизъм?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    12 Ное 2023 9:06ч.

    P.S. До столична община: Свалете всички чужди знамена от общината, включително и това на ЕС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фуражке,

    12 Ное 2023 9:23ч.

    знамето на ЕС не е чуждо. Ти си ЕС. Ясно е, че не се харесваш, но затова си има лекари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    12 Ное 2023 9:40ч.

    Ало, селянино, излез от село, и иди да видиш Европа, и има ли тя нещо общо с катуна, в който живееш. И не ми излизай с глупостите, че политиците били виновни. Те правят само това, което им наредят от ЕС

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    12 Ное 2023 10:03ч.

    Не съм селянин, но да си селянин не е обидно. Иначе доста съм обиколил света и в Европа и в САЩ. И съм им виждал катуните. Точно заради катуните съм се зарекъл, че повече кракът ми няма да стъпи в Марсилия, Париж, Брюксел..... мога да продължа. За политиците- не искам българските политици да изпълняват "това, което им наредят от ЕС"! За какво са ни такива "политици"? По- добере съвсем да ги няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кофти матрял

    12 Ное 2023 9:17ч.

    Следейки демографията, представям си един ден (а той не е много далеч), когато тази, по-точно неколкократно по-голяма армия от тази по някакъв друг повод (той ще се намери) премине през Лондон не със знамена, а с други неща в ръце, какво ще остане от Лондон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    12 Ное 2023 9:46ч.

    И защо да минава с „други неща„ през Лондон? „Мирните„ жители от Газа, които до сега успяха да се измъкнат от там, не щат да ходят бежанци никъде другаде, а само на Острова, защото знаят кой поддържа Хамас и Братя мусулмани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аноним

    12 Ное 2023 9:51ч.

    ЛОНДОНИСТАН

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи