Стотици арестувани в петата нощ на размирици във Франция

Стотици арестувани в петата нощ на размирици във Франция

Френските власти извършиха стотици арести в петата поредна нощ на безредици, избухнали заради случая със застреляния от полицията 17-годишен Наел, който вчера беше погребан, предаде Франс прес. Броят на арестуваните нарасна на 719, но се отчита спад на насилието в сравнение с предишните дни на протестите заради смъртта на Наел М., който беше застрелян във вторник в парижкото предградие Нантер.

„Тази нощ беше по-спокойна благодарение на решителните действия на силите за сигурност“, написа в Туитър в ранните часове на днешния ден вътрешният министър Жералд Дарманен.

Преди това той съобщи пред журналисти, че за охрана на обществения ред през изминалата нощ са били разположени 45 000 служители на органите на реда - същия брой като предишната вечер.

Но властите изпратиха допълнителни полицейски сили към Лион, Гренобъл и Марсилия, които се превърнаха в арена на тежки безредици.

В Париж и региона, където бяха разположени около 7000 служители на органите на реда, по данни към 03:00 ч. арестуваните за изминалата нощ са били 194.

В Марсилия снощи полицията разпръсна група младежи на централния булевард „Канебиер“, съобщиха журналисти от Франс прес.

По данни към полунощ властите в Лион и Марсилия отчитат по-малко инциденти в сравнение с предишната нощ. Към 01:30 ч. в двата града е имало 77 арестувани.

Протестите заради смъртта на младежа от алжирски произход отново извадиха наяве сериозното расово напрежение в съвременна Франция и насочиха вниманието към действията на полицията, която отдавна е обвинявана в лошо отношение към малцинствата, отбелязва Франс прес.

Кризата е изключително неприятно развитие за президента Еманюел Макрон, който се надяваше да може да се съсредоточи върху изпълнението на програмата за втория си мандат след протестите около пенсионната реформа, избухнали през януари и продължили месеци наред.

Красноречиво за сериозността на кризата говори фактът, че той отмени планираното си държавно посещение в Германия, което се очакваше да започне днес.

Вчера застреляният Наел беше погребан в Нантер, предградието, в което той живееше. За погребението заедно с майката и бабата на убития тийнейджър се бяха събрали мирно стотици хора.

Траурната церемония се състоя в ранния следобед на съботния ден в джамията в Нантер.

В призивите за прекратяване на сблъсъците се включи и рядко вземащият отношение по обществени въпроси френски национален отбор по футбол, повечето от водещите играчи на който са от малцинствен произход.

„Насилието трябва да отстъпи място на скръбта, диалога и възстановяването (на щетите)“, заяви тимът в петък чрез своя капитан и суперзвезда на Пари Сен Жермен Килиан Мбапе в публикация в социалните мрежи.

Като мярка срещу безредиците движението на автобусите и трамваите във Франция след 21:00 ч. е спряно, забранена е и продажбата на пиротехника и запалими течности.

Южният пристанищен град Марсилия, по-специално централните части на града, но и пò северните квартали, които са по-бедни и отдавна пренебрегвани и които Макрон посети в началото на седмицата, се превърна в арена на сблъсъци и грабежи, отбелязва Франс прес.

Властите там предприеха още по-драстични мерки и спряха движението на целия градски транспорт след 18:00 ч., включително и на метрото. В срок до днес беше в сила и забрана за протести.

Към града бяха изпратени полицейски подкрепления, включително бронирани машини и два хеликоптера.

Макрон призова родителите да поемат отговорност за непълнолетните участници в размириците, една трета от които са „млади или много млади“.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Стоян Петров

    02 Юли 2023 12:34ч.

    Събитията във Франция по-скоро ми приличат на въстание

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 02 Юли 2023 9:34ч. Събитията във Франция по-скоро ми приличат на въстание

    02 Юли 2023 12:56ч.

    Точно! Поводът е смърта на един криминално проявен юнуша, а причините се трупат още от славното колониално време на Франция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бенковски

    02 Юли 2023 13:19ч.

    Няма начин да не е въстание ! Въстаниците се борят за свобода ! Поробителите французи не им дават правото да разбиват магазини, да грабят стоки, да палят автомобили на случаен принцип... Що за подтисничество ? Даже си позволяват да арестуват въстаниците и да ги налагт с полицейски палки - срам ! На оружие, братя магребци, прогресивния свят е с вас ! Ние българските въстаници "чугуни 70+" сме с вас !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • paris

    02 Юли 2023 13:24ч.

    Да бе, въстание на криминално-проявените !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това са паразити

    02 Юли 2023 13:27ч.

    Майка му не се е интересувала, къде скитори синът ѝ през нощта, нито защо кара огромен автомобил- 300 конски сили без правоспособност, нито откъде го има. Но застана на първа линия, за да организира простест против полицията, с импримирани тениски, които не се знае кой е платил. На такива паразити трябва да отнемат социалните помощи и ще го направят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 02 Юли 2023 10:24ч. Да бе, въстание на криминално-проявените !

    02 Юли 2023 13:33ч.

    Те винаги са в основата на всяко едно въстание. Еснафът трепери за имотеца. Не случайно Бенковски им е палил къщите и дюкяните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По романа на Мишел Уелбек - "Подчинение" (2015)

    02 Юли 2023 13:58ч.

    Сега вече Франция трябваше да се управлява от демократично избран президент, който да налага исляма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ннастолен указател за напреднали

    02 Юли 2023 14:05ч.

    Завиждам ви франсета, колко нормално си живеят, а не като в Булгаристан, където е ТИХО КАТО В ОБОР !!! Само от време на време овцете блеят !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    02 Юли 2023 14:17ч.

    аз се чудя къде е будната "международна общност"? къде са призивите диктаторът макарончо да бъде пратен в хага? най-малкото. най-добре - при бай ставри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • roso

    02 Юли 2023 15:49ч.

    а на мен ми прилича на черен петък, многодневен и безплатен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • vitory

    02 Юли 2023 12:36ч.

    Бандите са от малолетни. Тях и затвор не го грози. Тази нощ наистина беше по-спокойно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди това той съобщи пред журналисти, че за охрана на обществения ред през изминалата нощ са били разположени 45 000 служители на органите на реда - същия брой като предишната вечер.

    02 Юли 2023 12:53ч.

    Време е Вагнерите да дойдат?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    02 Юли 2023 13:08ч.

    Какво е това "расово напрежение", не съм чул да има отделна талибанска раса? И щеше ли да се случи това, ако безумните френски управляващи не бяха си напълнили държавата с талибанци, а и с всякакви други? Позицията на националният им отбор ме подсеща как им се подигравахме - на последното световно първенство - като играха Франция и Тунис, страничен наблюдател никога нямаше да се сети кой е ЕВРОПЕЙСКИЯТ отбор, защото играха един тим от чeрни "французи" срещу един тим от БЕЛИ тунизийци !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франция ке падне !

    02 Юли 2023 13:12ч.

    Клеча пред кошарата, гледам как на коча се клатят топките и чакам ! Кога ще падне Францата !?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кирчо

    02 Юли 2023 13:21ч.

    Сега е моментът да се отнема френското гражданство на такива с двойно и незабавно да се депортират към Африка. Но, едва ли с това мекотело начело.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 02 Юли 2023 10:21ч. Сега е моментът да се отнема френското гражданство на такива с двойно и незабавно да се депортират към Африка.

    02 Юли 2023 13:36ч.

    Да, бе... А кой ще им работи мръсната работа на лигавите европейци?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kiro Kanadeca

    02 Юли 2023 13:54ч.

    Как кой - Ганьо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въобще не е толкова просто

    02 Юли 2023 14:10ч.

    Огромната част от тия бандити са само с едно гражданство - френско ! Защото са родени във Франция и го получават по закон ! Нищо че са диваци по светоглед и манталитет. Макрон е леке, но проблемът произлиза доста преди него. Други са големите виновници, а първият и най-голям виновник е Митеран.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    02 Юли 2023 14:10ч.

    Чу се,че е имало и опити в Лозана, Швейцария за подобни изпълнения

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • doro

    02 Юли 2023 14:13ч.

    Изпратени са полицаи към Марсилия! Чудно! Тогава кой си пазарува безплатно от шоурума на Волксваген. Полицаите или гордите въстаници?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИГРИ НА ТРОНОВЕ

    02 Юли 2023 14:22ч.

    Има изключително умни хора в този форум (троловете всички ги знаем кои са), хора, които отделят от времето си да напишат факти, които малко хора знаят. За което съм дълбоко благодарна. Аз, като скромен човек имам съвсем скромно мнение - Това не е войната, за която повечето си мислят, че е. Това е поредният бунт на хората срещу Бог. И тази война ще продължи да гори. Ще продължи да се разгаря докато не мине през всеки един от нас Докато всеки един от нас не се определи на коя страна е - на страната на Бог или на страната на сатаната. В момента се отсява житото от плявата. Българите в голямата си част са избрали на коя страна са. Българите отказват да извършат един от най-страшните грехове - да убиват. Да участват във война. И тук няма значение дали Русия някога ни е сторила добро или лошо. Руският народ е част от нашето семейство. Не може да вдигаш ръка срещу родата си. Българите ще продължават да бъдат изтезавани, бити и измъчвани за този си избор. А Франция ще продължава да гори, Брюксел се разгаря също. Като чета - Холандия са следващите. Там е просто същата война, но спусъкът е по-различен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ма то има ли още държава Франция

    02 Юли 2023 14:52ч.

    Да обявяват халифат и ще мирясат ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е поредният бунт на хората срещу Бог

    02 Юли 2023 14:52ч.

    Една сериозна част от вандалстващите магребци наистина са атеисти. Но друга част декларират че са вярващи мюсюлмани ! Колко са наистина вярващи, друг въпрос… Та мотивацията им да вършат зулуми в Европа се гради върху убеждението им, че техния Бог (Алах) е истинския Бог ! Правилният Бог ! За тях европейците без изключение са или погрешно вярващи ( християните) , или по-лошо - НЕВЕРНИЦИ ! Във Франция подобен агресивен, завоевателен начин на мислене, намира особено благодатна среда. Причината е че Френската република е изградена върху принципите на свободата, равенството и ЛАИЦИЗМА ! Църквата е силно отделена от държавата ! Френският католицизъм е предаден изцяло на Ватикана, а не на Държавата ( както е примерно в Русия и дори у нас). Това създава една определена духовна слабост у французите. Вярващите християни са под 40 % . Атеизмът и богохулството имат традиции във Франция. И ако това е било “симпатично” в миналото , напомняло е постоянно за Революцията… днес е слабост. Франция има нужда от по-малко лаицизъм , за да противостои на заплахите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИГРИ НА ТРОНОВЕ

    02 Юли 2023 15:36ч.

    Абсолютно сигурна съм, че знаете много по-добре от мен, че Бог преди да разпилее евреите по земята заради това, че разпнаха Сина му, той два пъти ги предава в плен на неверниците и езичниците заради греховете им. А и според Православието, католиците са наши братя, изпаднали в заблуждение. Но като гледам действията им в последно време, май много на ляво започнаха да се придвижват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    02 Юли 2023 14:59ч.

    запъдъ го мързи да бачкъ "чернътъ" работъ. размножаването въ ес на "християните" е критично. нормално е "интегриръния " цирей все някога да се спука. ердоган преди време го каза "аааартикулирано": биологично ште ви довършим. у нас нештатъ ич не съ розови. един ден ште си имъми циганскъ партиъ и ште се приключи съ българските ни Уйййййййкинди. (казъх ли нешту, аку да, благодаря зъ коету. до игра на тронове: преди Бог да ни навести вече са се посяли човеците. (в германия например има християнска цивилизация, но няма християни , ходил съм редовно на литургии, но бяхме все един взвод отъ попреминала възраст: хоооооорът ги интересува само папото) (бях в либия дълго:там тотално коленичеха 5-кратно)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • у нас нештатъ ич не съ розови.

    02 Юли 2023 15:15ч.

    Никъде не са розови. Ни у нас, ни в Западна Европа, ни в Америка. Даже и в Русия не са розови…Което иде да подскаже че НЕКОИ там задкулисно високо, или дълбоко, са вдигнали мерника на бялата раса. Без географски изключения ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЕИЗБЕЖНО Е !

    02 Юли 2023 15:20ч.

    Франция гори,наред е Белгия,Холандия,Германия,Италия,Испания,Нагличания.Скандинавците също са превзети от джагалите.Въпроса е кога и там ще пламне. Западна(ла) Европа се сгромолясва със страшна сила,така както и Римската империя е паднала под ударите на тези,които е поглъщала по-рано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • герито

    02 Юли 2023 15:48ч.

    сетих се, сетих се ... тук не пускат емигранти, защото за целта си имаме цигански гета и турски анклави ... ехх, отдавна сме европейци, ... дпс ни пази

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Mahatma

    02 Юли 2023 16:05ч.

    Арабите имат различен цивилизационен и културен код от французите. Както и българите имат различен цивилизационен и културен код от циганите. Колкото и да ги смесваш , става л.айна и помия , т.е. отпадък . По този начин Природата/Бог регулира човешката популация . Понеже човеците не знаят и не могат сами да си регулират размножаването , то се намесват силите на Природата/Бог. За баланс. Тези събития във Франция са само нищожна част от пъзела.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дърта разочарована франкофобка

    03 Юли 2023 3:10ч.

    Въстанието се отича бавно в канала, все по-рехави са редиците на магребските ни другари ! Революцията не успя, злодеите от френската полиция арестуваха борците за свобода, които разбиваха "Сефора" и искаха да награбят луксозни парфюми за забабулените си другарки-революционерки ! Вместо това попаднаха във френския арест, мерд! Даже в Меката на Революцията - вуала ! Пускам уеб-камера от сърцето на Марсилия, старото пристанище -пълно средиземноморско разложение ! Ни един пожар, ни една горяща кола, нито озверяла революционна тълпа, нищо ! https://www.iplivecams.com/live-cams/hotel-carre-vieux-port-marseille-france/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи