Столтенберг: Всяка атака срещу НАТО ще получи обединен и мощен отговор

Столтенберг: Всяка атака срещу НАТО ще получи обединен и мощен отговор

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Всяко предположение, че съюзниците от НАТО няма да се защитават взаимно, подкопава сигурността на целия Северноатлантически алианс, включително сигурността на Съединените щати, и също така излага на риск европейските войници. Това каза ръководителят на военния блок Йенс Столтенберг като предупреди, че всяко нападение срещу НАТО ще получи отговор. Така той коментира изказването на бившия американски президент Доналд Тръмп, който заяви, че НАТО няма да защитава държавит - членки, които не изпълнят финансовите си задължения към военнополитическия блок.

"Всяко нападение срещу НАТО ще бъде посрещнато със съвместен и решителен отговор", цитира Ройтерс думите на Столтенберг.

На свой ред ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че е спешно трябва да се търси стратегическа автономия за Европейския съюз (ЕС) и да се инвестира в отбрана на фона на критичните изказвания на Тръмп за отношенията на Вашингтон със съюзниците от НАТО. Той отбеляза, че трансатлантическият алианс поддържа сигурността и благосъстоянието на американците, канадците и европейците в продължение на 75 години.

"Безотговорните изявления за сигурността на НАТО и член пети на Северноатлантическия договор обслужват единствено интересите на Путин. Те не служат на мира и сигурността. Напротив, те подчертават наново спешната необходимост от развитие на стратегическата автономност на ЕС и от инвестиции в неговата отбрана", написа той на страницата си в социалната мрежа X (бивш Twitter).

Преди ден Столтенберг заяви, че страните от алианса трябва да се подготвят за евентуална продължителна конфронтация с Русия. Той отбеляза, че няма гаранции, че ако Москва спечели конфликта с Киев, той няма да се разпространи и в други държави.

На 24 януари Северноатлантическият алианс започна широкомащабно учение в близост до границите на Русия - Steadfast Defender. В него участват всички 32 държави от алианса, всички видове войски на блока и около 90 хил. души личен състав. Беше отбелязано, че ученията ще се проведат в Атлантическия океан и Европа и ще продължат няколко месеца.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки военните маневри, подчерта, че те са провокативни и пресичат всички системи за международна сигурност, като не съответстват на призивите на алианса за деескалация на напрежението и на думите на Столтенберг, че блокът не смята руската страна за пряка заплаха.

Източници: Известия, БНР

 

 

Коментари

  • ?Ще получи!?

    11 Фев 2024 17:35ч.

    ?Мощен, нежен и розов!!!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Седларов

    11 Фев 2024 17:41ч.

    Ще ги нападал ... кой? От преусърдие е по-скоро възможно те сами да се нападнат и сега измислят как да го организират. Пък това ще им е повода да "помогнат" сами и на място, та по-скоро да довършат 404 окончателно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    11 Фев 2024 17:41ч.

    Голям смях ,с тия джендъри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    11 Фев 2024 17:42ч.

    Нещо много се разцвърчахте, мишленца? Страх ли ви е? Нещо май чичо ви Сам ви хвърли на мечокът да ви изяде? А кой ви караше да си въртите нахално голите дyпета пред бай Мецан, за да го дразните? А тия двамата гей-герои, които стават само да си правят трас-трас отзад, кой ги излъга, че са мъже?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    11 Фев 2024 17:47ч.

    Здравей, паун! Как е - печелите ли в украйна ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин ли

    11 Фев 2024 19:50ч.

    питаш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кътър Карлсон пита Путин защо не се обади на Байдън

    12 Фев 2024 5:53ч.

    Явно в главите на американците е пълна каша

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "обединен и мощен отговор"

    11 Фев 2024 18:03ч.

    тва да не е оня с виаграта дето секидневно тука

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще отговорят с вдигнати ръце

    12 Фев 2024 5:54ч.

    И бяло знаменце!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леле!

    11 Фев 2024 18:22ч.

    Тоя пич не е ли в оставка? Ама нещо няма голяма опашка кандидати за това бачкане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BACHE KIKI

    11 Фев 2024 18:33ч.

    Колкото повече го повтаря това тоя бастун-комунист, толкова по-малко достоверно звучи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Фев 2024 18:47ч.

    “ участват всички 32 държави от алианса, всички видове войски на блока и около 90 хил. души личен състав” Хохлите искат да мобилизират ОЩЕ 500 хиляди да се присъединят към 600 хиляди на фронта. Кое е повече, 90 или 600 хиляди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Фев 2024 18:47ч.

    “ участват всички 32 държави от алианса, всички видове войски на блока и около 90 хил. души личен състав” Хохлите искат да мобилизират ОЩЕ 500 хиляди да се присъединят към 600 хиляди на фронта. Кое е повече, 90 или 600 хиляди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    11 Фев 2024 18:48ч.

    Демек Нато вече се готви да напада Раша. Тежко и горко ни. България се води в южния фланг на Нато и ще ни командват от Италия. И след като ни разпердушинят Путин великодушно ще даде на Ердоган да си прибере половин България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    11 Фев 2024 19:19ч.

    Това е напълно вероятно развитие на събитията, защото руснаците може да се договорят Турция да не учасва в нападението срещу Русия, като в замяна Русия няма да и пречи да окупира предателска България! Така, че продължавайте да гласувате за партиите от сглобката! Не случайно вече официално сглобката е управлявана от Шиши! Каквото каже еничара Шиши, това става вече в България! Чудя се на тези дебили дето от омраза към Русия гласуват като шопа (Аз не сакам да ми е добре, а на Вуте да му е зле) така, че да разрушат Родината ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иване,

    11 Фев 2024 20:05ч.

    никога не съм се съмнявал, че за кефа на кочината Русия вие, путинистите, с кеф ще жертвате България. Слава Богу, българите осъзнаха изродската ви същност и ви държат далеко от властта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    11 Фев 2024 21:34ч.

    "Другарю", явно ти куца историята. Нито някой е путинист, нито иска да дава родината. Явно не виждаш, че в момента сме просто една територия на англосаксонсия алианс, на който не пука дали утре ще ни хвърли в братоубийствена война-важното е те да са си добре. Докога ще се правите на англичани, немци и французи-народи, които нямат нищо общо с българите и които гледат на нас като на втора ръка хора? ЕС е колапс, Нато и да иска не може да почне офанзива срещу Русия-няма армия. Е, има някаква, дето не става за нищо. САЩ няма да се намесят. При война ние ще паднем първи. Голи сме. Тази война няма да е като в Украйна, с пехота и танкчета и борба за всяко село. Тук ще играят ракети и масово изпепеляване. Раша има 24 милионен военен ресурс. 2-та най-големи военни окръга ЦВО и ИВО с техните армии от близо милион БЕ изобщо не участват в украина. Всичко това ако тръгне към нас, за 3 дни няма да ни има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    12 Фев 2024 1:03ч.

    За пореден път се убеждавам, че вие евроатлантиците сте умствено увредени! Ти къде видя, че аз съм готов да жертвам Родината си заради руски интереси? Просто разсъждавам по един геополитически казус в който такива, еничари като тебе вкараха България с яростната си подкрепа за Покрайна ( всъщност в защита на американските интереси в Европа). С яростната си русофобия, подклаждана от Посолството, последните наши правителства поставиха под заплаха националната ни сигурност и териториална цялост на Родината ни! Аз не съм идеологически заслепен, като тебе да си мисля, че американските войски, разполоижени в четирите американски бази в страната ни ще се жертват за нашата независимост, ако се наложи, при положение, че Ердоган реши, че е настъпил момента да си върне Тракия! Нима американците защитиха кюрдите в Сирия и Ирак, когато Турция ги нападна? Американците "смело" се оттеглиха в базите си, разположени в районите с добив на петрол и оставиха кюрдите на милостта на Ердоган! Така ще стане и с нас, защото те се интересуват от базите си на наша територия! Ще се споразумеят с турците базите им да си останат, а наоколо територията дали се води българска или турска, на тях им е все едно! Изобщо не им пука за съдбата на глупавите православни българи и тяхната държава! Единствените, които щяха да се застъпчт за нас щяха да са руснаците, но след всичките гадости, които такива, като тебе им причиниха и на тях сега ще им е все едно и при възможност ще ни изтъргуват, за да ни накажат. И без това газопровода Балкански поток започва, благодарение на такива еничари, като тебе от турска територия, а не от Варна и той просто ще продължи през завладяната от Турция наша територия! Управлението на страната е сложна рабоита свързано със съобразяване с великите сили с мисъл за наколко хода напред, което могат да направят умни и учени хора, а не продажници и такива, коитп са чели по една книга в живота си и не знаят нашата и световна история!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не им се ядосвай на еврооткачалките

    12 Фев 2024 5:56ч.

    Ще го научат по трудния път, уви!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    11 Фев 2024 18:52ч.

    Тяхната работа е "хем сърби, хем боли". Много им се иска една войничка, ама американците показват,че хич не са навити. А нашите посерковци искат американците да се бият, с те да забият лакти на масата на победителите. Също като нефелните тромпета...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    11 Фев 2024 18:54ч.

    Тролчета. Аман от изкуствен, ама много изкуствен интелект...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    11 Фев 2024 19:09ч.

    А ако недай Боже ако нещо стане между Гърция и Турция като през 1974 г. кво ще правите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Взз

    11 Фев 2024 19:41ч.

    Този воюва с телата на Украинците.Са ме смее защото е Трусь.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    11 Фев 2024 19:47ч.

    Столти пак го изпуснаха.Мантрата,че Русия ще напада някого,след интервюто на Т. Карлсън съвсем се спихна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зрителите на Тъкър

    11 Фев 2024 20:01ч.

    и преди не вярваха, че Земята е кръгла. Колко им е да ги убедиш, че Русия не е нападнала Украйна и че Путин винаги казва истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Такър Карлсон го гледат най-будните американци

    12 Фев 2024 5:59ч.

    По форумите беше приятна изненада , че те са в час що се отнася до американската политика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изцепките на Тръмп

    11 Фев 2024 19:58ч.

    ще вгорчат живота на приятелчето му Путин. Съюзниците в НАТО от Европа наистина ще вдигнат военните си разходи и съвсем логично ще увеличат помощта за Украйна. Ушанките в този форум да сменят плочата. Мантрата вече няма да е “САЩ ще се бият в Украйна до последния украинец”, а “Европа ще се бие в Украйна до последния руснак”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Фев 2024 20:03ч.

    Стягай мешката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха сега

    11 Фев 2024 20:04ч.

    скокни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    11 Фев 2024 20:06ч.

    Нека пробва. А ти къде ще си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин ясно уточни

    12 Фев 2024 6:01ч.

    Не е важно кой ще е президент, важно е елитът им какво решава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    11 Фев 2024 20:25ч.

    Превантивен удар на НАТО си трябва, Новоросийск, Мурманск

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тебе на къра

    11 Фев 2024 21:19ч.

    на бели фарове

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хабиби

    11 Фев 2024 21:25ч.

    Много тъпо парче си,другарю комисар!Има и Ентелегентни водачи на ТРОЛей,но в случая няма никакви зачатъци на мозък.Превантивно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Превантивните удари на НАТО са само срещу слаби противници

    12 Фев 2024 6:03ч.

    Случаят с Русия определено е различен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щичо Митко

    11 Фев 2024 21:26ч.

    Ако на снимката беше Путин умнокрасавитета дружно щеше да ревне фашист, фашистки поздрав нищо че е с лявата ръка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    11 Фев 2024 23:23ч.

    Тая риторика се износи.Но да си каже човекът, за това му плащат. Слава на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Фев 2024 23:58ч.

    Идиотите от НАТО правят всичко за да се стигне до голяма война. Смятат да използват самолетите Ф-16 от летища в Румъния. Вече са поискали от Молдова да летят над територията й. Самолета навлиза в Молдова, изстрелва ракети към Русия и се връща в Румъния. Надяват се да им се размине, но Путин им каза: Директно участие на НАТО ще доведе до голяма война. Русия ще удари летищата в Румъния. За България се готви същият сценарий.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    12 Фев 2024 0:31ч.

    https://m.youtube.com/watch?v=HjWNXIoLlPc

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Синергетик

    12 Фев 2024 2:33ч.

    Путин: Всяка атака на НАТО срещу Русия ще получи обединен и мощен отговор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    12 Фев 2024 7:41ч.

    Тръмп ще насърчи Русия да нападне страна от НАТО, която не дава пари за отбрана https://trud.bg/%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF-%D0%B1%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%87%D0%B8%D0%BB-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%82/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    12 Фев 2024 8:46ч.

    Столтенберг е чиновник. "Политически ръководител" на военен блок, командван от назначен от американският президент Американски генерал. Реално няма и една рота в подчинение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обективен

    12 Фев 2024 10:41ч.

    Никога няма даима такава атака,колко ли глупав и неинформиран трябва да си за да повярваш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи