Столтенберг в Давос: Украйна се нуждае от значително увеличение на оръжейната помощ

Столтенберг в Давос: Украйна се нуждае от значително увеличение на оръжейната помощ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украйна се нуждае от "значително увеличение" на доставяните оръжия, защото войната е навлязла в преломен момент и от предоставянето на подобна помощ зависи мирното уреждане на конфликта, заяви пред Ройтерс генералният секретар Йенс Столтенберг.

"Войната навлезе в решаващ момент и затова Украйна се нуждае от значително увеличение на помощта, която ѝ се оказва", каза той в интервю в кулоарите на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос. "Ако искаме утре да има мирно решение на конфликта, трябва да предоставим оръжие днес", подчерта той.

В петък във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия се събират министрите на отбраната на около 50 страни, включително на тези от НАТО. Това ще бъде пореден кръг преговори между съюзниците, посветен на руската инвазия в Украйна.

Във фокуса на разговорите след два дни се очаква да бъде въпросът каква помощ ще окажат САЩ, но и дали Германия ще престане да се съпротивлява на изпращането на танкове "Леопард" на Украйна или поне ще разреши на съюзническите страни да предоставят такива тежки от своите арсенали, тъй като като производител на тези танкове Германия е включила в договорите, когато ги е продавала, клауза, забраняваща реекспорта им, отбелязва Ройтерс.

Столтенберг реагира сдържано по темата и заяви, че консултациите по въпроса продължават, но приветства решението на Великобритания да изпрати на Киев танкове "Чалънджър".

С него тя стана първата западна страна, решила се на подобна стъпка, поставяйки Германия под още по-голям натиск да направи същото. Лондон ще изпрати 14 "чалънджъра", но "леопардите" са смятани за най-добрия вариант за Украйна да се сдобие с достатъчно големи танкови сили.

Киев счита, че с предоставянето на подобна техника ще позволи на украинската армия да предприеме ново настъпление срещу руските позиции в източните и южните части на Украйна.

Според Столтенберг освен от танкове тя се нуждае и от комплекси за противовъздушна отбрана, резервни части и обслужване на предоставената техника.

По думите му през последните седмици обстановката на бойното поле се е стабилизирала, но проточилите се ожесточени боеве за град Бахмут на изток са показали колко важно е да се помогне на Украйна да с още оръжие.

През последните седмици руските войски се съсредоточиха върху превземането на Бахмут, а миналата седмица обявиха победа в съседния град Соледар.

"Руският президент Владимир Путин не дава никакви признаци, че се готви за мир, и затова трябва да осъзнае, че не може да спечели на бойното поле", подчерта Столтенберг.


Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • Забрави

    18 Яну 2023 18:51ч.

    А със "живата сила" как са? Има ли още кой да мре за бай-дрън или ще вкарваме и други държави в конфликта?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    18 Яну 2023 19:13ч.

    "от увеличаване на оръжията зависело мирното уреждане..." такава височайша глупост не съм чувал и то от шефа на нато.....братушките никога няма да си дадат земята и народа, ясно ли е, американски бандити!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    18 Яну 2023 19:49ч.

    Оруел на живо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От "значително увеличение" на доставяните оръжия...

    18 Яну 2023 19:27ч.

    зависи мирното уреждане на конфликта, заяви пред Ройтерс генералният секретар Йенс Столтенберг. По-голям олигофрен от тоя НЯМА! Скрийте си го някъде, че народите съвсем намразиха НАТО, заради такива като него!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    18 Яну 2023 20:14ч.

    Предлагам, столтю, вместо да дърдори празни приказки, да ходи да бачка в завода! Хайде, столтьо, поведи говедата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sion

    18 Яну 2023 20:36ч.

    За няма и година са им доставили оръжие за над $50 млрд..Значително повече?! Остана ли кой да оперира с него?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До последния хохол !

    18 Яну 2023 20:39ч.

    Германия загуби 1941-1945 девет милиона на фронта , хохолите може да бият постежението на Хитлер... Давайте им още оръжия !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не усещате ли?

    18 Яну 2023 20:52ч.

    Че вече няма никакво значение какво казват, говорят дори без здрав смисъл, но с думи които целят предизвикване на чувства за и против. А в същото време правят каквото си искат, и не каквото иска населението на държавата. Това е поведение на насилници. Дано им се върне, на децата, както те си играят на война, така и стените деца някой да си поиграе. Слуги на сатаната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Англо-американо-евро-натовската система започва да се разлага веднага след появата на Парижкото споразумение за климата като пряк резултат от неговото действие

    18 Яну 2023 20:56ч.

    Омекналите мозъци на западните функционери от години са изтървали връзката с деюствителността

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • льольо,

    18 Яну 2023 20:59ч.

    къде ти е банкерския пост!?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жералдин Каракочева

    18 Яну 2023 22:00ч.

    Прочетено между редовете в изявлението на този безподобен бастун Щалтенберг: "Коня уйде у ряката! Дайте да дадем, че мамата си е..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веднага

    18 Яну 2023 22:01ч.

    На секундата ще изпратим Киро, Асен, Мравояда, генерал Гном, Боко и Корделия. Те са убийствена комбинация, където минат настава мор. Лесно могат да бъдат транспортирани, владеят до съвършенство парашутните тънкости и нищо не може да сломи психиката им - вечни са. Последните 2 качества многократно са изпитани на гърба на най-бедния народ в ЕС. Е, няма да излезе много евтино, но каузата заслужава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баш

    18 Яну 2023 22:26ч.

    Направо "конниците на апокалипсиса"...:):):)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    18 Яну 2023 23:12ч.

    Столтенберг се нуждае от значително увеличение на психиатричната помощ. Налегнала го е тежка шизофрения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лаксембърг

    19 Яну 2023 1:45ч.

    ""Украйна се нуждае от значително увеличение на оръжейната помощ"" - Нищо подобно ! Това го желаят едни шайки които имат интерес от печалби . А те са 0,00000000000001 % от хората. Следователно те нямат никакво значение за световния дневен ред. Нямат. Просто са поставени ВРЕМЕННО да говорят от името на реално управляващите. А реално управляващите света не са това , което си мислят повечето хора /99,9%/. И най важното - кой каквото направи си го плаща. Тук или другаде. Иначе казано - който не спазва основните принципи на Мирозданието , си плаща гяволъка, реално и без пазарлъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    19 Яну 2023 6:35ч.

    За 2022 г. Украйна е изстреляла толкова снаряди и патрони, колкото СССР за цялата ВСВ! Но пак е малко според Нато и скоро ще трябва да търсят помощ от извънземната индустрия. Нато само се бори да си докаже необходимостта от собственото си съществуване. Колко плоско!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оръжия могат да се дадат

    19 Яну 2023 7:31ч.

    Но с живата сила нямат решение. Урките заминават, в един момент ще приключат. После ? Кои народи ще идат да мрат за Столтенберг ? Малко поляци… други няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи