Столтенберг: Швеция и Финландия ще станат членове на НАТО до края на 2023 г.

Столтенберг: Швеция и Финландия ще станат членове на НАТО до края на 2023 г.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Швеция и Финландия ще станат членове на НАТО до края на 2023 г. Това мнение изрази генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг в Брюксел в интервю за ДПА, публикувано днес.

Столтенберг е "абсолютно уверен, че процесът на ратификация ще бъде завършен своевременно". Ръководителят на алианса не даде по-точни срокове, но уточни, че според него Турция няма още дълго време да блокира приемането на двете страни и ще ратифицира протоколите за присъединяване. 

На 19 декември Върховният съд на Швеция спря екстрадицията на журналиста Бюлент Кенеш по искане на Турция. Чавушоглу нарече решението "изключително негативно". Екстрадирането на журналиста, както и на лица, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), е едно от изискванията на Турция за ратифициране на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. На пресконференция с Билстрьом Чавушоглу заяви, че Швеция не е "дори на половината път" в изпълнението на споразуменията.

Изключването на Турция от производствената програма на F-35

Според информационната агенция ДПА първоначалната твърда позиция на Анкара за Швеция и Финландия се е смекчила под влияние на партньорите от НАТО с отказа ми да присъединят Анкара към една от оръжейните програми. Така например САЩ изключиха Турция от програмата за производство на изтребители-бомбардировачи от пето поколение F-35. Анкара вече инвестира около 1,4 млрд. долара (1,3 млрд. евро) в инициативата, но беше изключена през 2019 г., след като закупи системи за противовъздушна отбрана С-400 от Русия. Пенсионираният генерал от турските военновъздушни сили Ердоган Каракуш изрази мнение в ефира на CNN Türk на 23 декември, че решението може да е свързано със страховете на САЩ, че Анкара използва американска технология при изграждането на "национален боен самолет".

Участие на Финландия и Швеция в срещата на върха на НАТО в Букурещ

На 29 и 30 ноември в Букурещ Финландия и Швеция се срещнаха за първи път с министрите на външните работи на НАТО в качеството си на държави, поканени да се присъединят към алианса.

В интервю за шведския телевизионен канал SVT на 20 ноември Столтенберг подчерта, че не смята, че процесът на присъединяване на Швеция, започнал след нахлуването на Русия в Украйна, се забавя. "Напълно нормално е, че тя (процедурата - бел. ред.) ще отнеме известно време и ще се наложи още един кръг от дискусии", заяви генералният секретар. "Този път необичайното е, че процесът протече толкова бързо - от молбите на Швеция и Финландия през май до поканата през юни - и че 28 държави вече са ратифицирали споразумението - това е много по-бързо от всеки друг процес на присъединяване в съвременната история", посочи тогава ръководителят на Алианса.

Източник: dw.com

 

 

 

Коментари

  • Поздравявам

    26 Дек 2022 19:13ч.

    ватенките във форума с тази новина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да благодарим на др. Путин

    26 Дек 2022 19:20ч.

    За което, както и за това, че Пътя на коприната заобиколи Матушката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е и

    26 Дек 2022 19:24ч.

    Голяма работа. Ние пък ще излезем. Референдум.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие ще излезете

    26 Дек 2022 19:27ч.

    С полета през Белград. С еднопосочен и С черен печат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Една българка

    26 Дек 2022 21:01ч.

    Чул Ви Господ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    26 Дек 2022 19:55ч.

    С влизането си в НАТО, Швеция и Финландия приключиха със следвоенното си благоденствие! Сега ще бъдат на 100% подчинени на САЩ и ще станат цел на руските ядрени оръжия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съддд

    27 Дек 2022 7:56ч.

    отрязаха главата на столтенберг и и играха футбол

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи