Столтенберг: Сега Украйна няма да получи членство в НАТО, но армията й ще бъде подпомогната дългосрочно

Столтенберг: Сега Украйна няма да получи членство в НАТО, но армията й ще бъде подпомогната дългосрочно

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Украинските въоръжени сили ще получат многогодишен пакет от помощ от НАТО. Това ще им позволи да преминат от съветски оръжия към стандартите на НАТО и да отговарят на нивото на съюзниците".

Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в навечерието на срещата на върха в Литва, който отново повтори, че във Вилнюс Украйна няма да получи покана за членство в Алианса.

"Най-неотложната задача сега е да се гарантира, че Украйна ще надделее като суверенна и независима нация в Европа. Защото, ако Украйна не надделее, тогава отпада въпросът за членство, който да бъде обсъждан изобщо", каза Столтенберг в литовската столица Вилнюс.

Генералният секретар на НАТО каза, че очаква лидерите на държавите членки да приемат план за сближаване с Украйна с три елемента:

многогодишна програма за подкрепа за постигане на пълна бойна съвместимост;

надграждане на политическите връзки чрез създаване на съвет НАТО-Украйна;

потвърждаване на перспективата за членство на Украйна в НАТО.

“Очаквам лидерите да потвърдят, че Украйна ще стане членка на НАТО, и да се обединят как Украйна да се доближи до тази цел”, каза още Столтенберг.

Няколко американски и европейски издания съобщиха за разминавания в позициите на държавите от Алианса по повод бъдещото членство на Украйна. Всички те са съгласни, че тя не може да се присъедини към НАТО преди края на войната, но и подкрепят политиката на “отворените врати”.

Те обаче не са единодушни доколко конкретни обещания да дадат на Киев на срещата във Вилнюс.

Източници: epicenter.bg, 

 

 

 

Коментари

  • Вие сте античовеци, как не ви е срам, бе!

    11 Юли 2023 11:28ч.

    Столтенберг, чувате ли се какво говорите: "Най-неотложната задача сега е да се гарантира, че Украйна ще НАДДЕЛЕЕ като суверенна и независима НАЦИЯ в Европа. Защото, ако Украйна не надделее, тогава отпада въпросът за членство, който да бъде обсъждан изобщо" - Ми с тази подкрепа с оръжия вие я унищожихте тази "нация" на Украйна, бе! И коя е тази "нация"? Украинска нация няма, бе! .... Но има в действие ясно практически нагледно пред целия свят схемата: лъжа -> измама -> грабеж! Как не ви е срам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, Русия заплашва Европа с благоденствие!

    11 Юли 2023 11:32ч.

    Да, Русия заплашва Европа С БЛАГОДЕНСТВИЕ чрез евтина енергия, но мафията, която нарушава Христовите заповеди: Не лъжи! Не кради! Не убивай! - иска благоденствие само за себе си егоистично, фанатично, античовешки, затова Анатема! на всички антихристи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Столтенвели

    11 Юли 2023 11:42ч.

    Аха, татко ще ми купи колело, ама друг път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    11 Юли 2023 13:07ч.

    убиици защо не помогнахте на кипър когато турция засели сев кипър с кюрди завзеха къщите на гърците избиха маса народ защо бнт не пусне кадри от онова време а сега за украина която не е член на нищо такава помощ и такива сълзи спрете оръжието и воината искаме мир и дружба

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валентин Христов

    11 Юли 2023 13:43ч.

    Гледайте хора,до какво ще доведе това за нас самите Европейци-ниски доходи,масови фалити и увеличваща се бедност.Това гледайте с тези Глупави пионки на власт в Брюксел-които на живо освен павета и асфалт не са виждали нищо друго в живота си.И тези хора определят субсиидите на Земеделци,зеленчукопроизводители,фермери,малък и среден бизнес/семеен разбирай/,просто пълна Некомпетентност и Безхаберие към нас хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    11 Юли 2023 13:46ч.

    с уверени крачки вървим към ТСВ. В момента във Вилнюс се обсъжда именно това. Подготвят се военни планове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    11 Юли 2023 14:18ч.

    НАТО печели време - това е!!! Трупа оръжие, трупа смъртници, трупа имидж.. подготвя се да удари един път ... всички стъпки и на едните и на другите показват само едно - ВОЙНА ЩЕ ИМА.... и то на теритоията на Европа.. лошото е, че сме на първа линия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “Украина да надделее”❓

    11 Юли 2023 15:30ч.

    Как да разбираме това. Има война, от отсрещната страна е Руската Федерация. Първата в света ядрена сила , с над 6000 термоядрени заряда, със 700 носители в готовност и още толкова “на склад”. Руската Федерация може да унищожи петкратно Запада , ако е заплашено съществуването й, това е записано в отбранителната доктрина на Москва. И какво призовават тези ? Война, до победа над Русия ! Т.е. Война до унищожението на планетата ? Хванете ги , вържете ги !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи