Столтенберг пред BBC: Войната в Украйна трябва да приключи на масата за преговори

Столтенберг пред BBC: Войната в Украйна трябва да приключи на масата за преговори

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази увереност, че войната между Русия и Украйна ще приключи с мирни преговори.

В интервю за Би Би Си в сряда вечерта Столтенберг каза, че ако Украйна спре едностранната съпротива, тогава Украйна ще престане да съществува като независима и суверенна държава. Затова решението за прекратяване на войната трябва да бъде, според него, взаимно.

"Всички искаме мир и разрешаване (на конфликта) чрез преговори. Но в същото време трябва да разберем, че ако Русия и президентът Путин спрат да се бият и Украйна също спре да се бие, само тогава ще има мир", каза Столтенберг.

В Киев отхвърлят подобен подход, тъй като смятат, че спирането на военните действия и започването на мирни преговори ще доведе до замразяване на конфликта, което ще обезсмисли последните успехи на украинските войски, ще определи нова демаркационна линия и ще даде на Русия необходимите отсрочка, за да възстанови боеспособността си и да повтори нахлуването от нови граници.

Украинският президент Володимир Зеленски настоява, че преговорите с Москва са възможни само след като всички руски войски напуснат напълно окупираните територии.

"В един момент тази война най-вероятно ще приключи на масата за преговори, но знаем, че резултатът от тези преговори е тясно свързан с баланса на силите на бойното поле", добави генералният секретар на НАТО.

В интервюто за Би Би Си Столтенберг говори и за инцидента с ракетата, избухнала на територията на Полша, като в общи линии повтаря същите думи, които се чуха през деня от други западни лидери.

"Най-вероятно това е украинска ракета за противовъздушна отбрана", каза той, докато продължаваше разследването на взрива близо до украинската граница.

Той каза, че разследването, което трябва да установи обстоятелствата около инцидента и собствеността на ракетата, убила двама души в Източна Полша, все още продължава и е преждевременно да се правят окончателни заключения.

"Войните са опасно нещо и се случват грешки", каза Столтенберг, въздържайки се да обвини едната или другата страна. Според него каквото и да се е случило вчера, Украйна има право на самоотбрана.

 

Източник: news.bg

 

 

 

Коментари

  • Дейвид

    17 Ное 2022 9:59ч.

    Много им се дръпнаха л..ната на тия. До оня ден твърдяха, че украйна побеждава на фронта, а днес вече за преговори говорят. Аман от дебили! Явно разбраха що за иди.т е зелката и какво може да направи - вече е абсолютно неконтролируем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е па то си е за страх...

    17 Ное 2022 12:29ч.

    Пригожин не му пука за парите на този или онзи руски олигарх-крадец, избягал на Запад, особено когато тези пари не влизат в НЕГОВИЯ джоб! Какво по-просто обяснение от това??? Да не би случайно Елон Мъск да го е грижа за украинските пенсионири? Нищо лично, САМО БИЗНЕС ( а той, кървавия бизнес, is GOOD BUSINESS!)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моско москала

    17 Ное 2022 13:45ч.

    Тя ще приключи с мирни преговори,само че Владимир Владимирович първо ще спре тока в цяла украйна и тогава вече наркомана след като го пратят в киевския психодиспансер,който там му седне на мястото,ще кима с глава унило и ще подписва,квото му дадат да подписва от руското министерство на външните работи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Столтенберг

    17 Ное 2022 10:07ч.

    Войната в Украйна трябва да приключи на масата за преговори, когато Русия стигне до границата с Полша !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • E, може и не само границата на Полша с Германия, а и ГДР да трябва да се възстановява...

    17 Ное 2022 12:32ч.

    Така, че да не се ослушват, ами да се съгласяват докато все още могат нещо да остискат... Всяко следващо предложение на Путин е все по-лошо и по-лошо... Да не вземат да ситигнат до Ламанша, че тогава...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ей, не е лесно да работиш маймуна

    17 Ное 2022 10:09ч.

    Танцуващата ? на чичо Сам

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я, тоя знаел и друга песен.

    17 Ное 2022 10:11ч.

    Взе да става напечено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Santana

    17 Ное 2022 10:52ч.

    Тоя, ако осъзнаваше какъв нещастник е, досега да се беше самоубил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крайна девалвация на ръководното кадър в ЕСОТАН на всички нива

    17 Ное 2022 11:11ч.

    Хвани Урсула фон дер титлата им от руския цар, удари Столтенберг, да не говорим за плеядата Мишели, Борели и вся остальная

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    17 Ное 2022 11:26ч.

    Преговори с глухи, слепи и тъпи са невъзможни! Като групово единно сте се нахендрили и продължавате в същия стил, освен да очаквате други заблудени украински ракети, е само това ви е сигурно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отврат

    17 Ное 2022 11:46ч.

    Е, досега що давахте оръжие на усрайна бе, чичо? Сега друга песен запяхте. Затуй не може да ви се вярва, и както е писал по-горе колегата, сте като маймуните, на които винаги им се вижда голия за.дник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свършихте оръжие и боеприпаси. Настъпва зима и ще мръзнете

    17 Ное 2022 11:54ч.

    Затова започнахте да пеете нова песен. Но ... не се знае какво ще ви нареди господарят ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Котопакси

    17 Ное 2022 13:26ч.

    А пък онзи ден Василии Небезня им каза във ООН във прав текст ,че ако нямаше майдан през 2014 и бяха спазвани минските споразумения от западните държави и украйна сега нямашре да има война .Ако ЕС и НАТО не даваха оръжия и пари на украйна ,сега руските ракети нямаше да летят през цяла украйна .Той припомни, че въпреки очевидната предистория на украинско-полската провокация, "много западни страни, противно на здравия разум, заявиха, че да, ракетите наистина са украински, но Русия е виновна. Като, ако Русия не беше стреляла, тогава Украйна нямаше да пропусне. Погрешността на тази логика се проявява в целия си блясък по отношение на безотговорния обстрел на Запорожката атомна електроцентрала, зад който, както всички тук добре знаят, стои Украйна“, каза той. Руският дипломат отговори и на любимата мантра на Запада: „Ако не беше Русия, нямаше да сме там, където сме“. И тъй като вие правите това, което правите, ние трябва да реализираме целите, поставени пред НМО, отслабвайки военния потенциал на Украйна, създаден преди всичко поради необузданото помпане на западни оръжия“, предупреди направо Небензя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    17 Ное 2022 13:35ч.

    Той и Хитлер такива работи говореше. Ако не бяха съсипали Германия през Псв нямало да има нападение над Полша, Австрия и Судетите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Ное 2022 20:59ч.

    Нали усещащ, какви глупости си написал?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Котопакси

    17 Ное 2022 13:30ч.

    Ето какво каза още Василии Небезня „Искам още веднъж да ви напомня: нямаше да се озовем там, където сме, ако през 2014 г. в Киев не беше извършен кървав антиконституционен преврат с прякото участие на редица западни държави. И нямаше да обсъждаме Ето какво обсъждаме, ако вие те не биха угаждали на киевския режим в неговото нежелание да спазва Минските споразумения и не биха прикрили осемгодишната му война срещу жителите на Донбас“, каза той. Цялото изказване го има във Царград тв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    17 Ное 2022 14:11ч.

    Зимата е на прага и земята започва да замръзва."Досегашните "велики" стратези и военнолюбци предусещат какво ги очаква на бойното поле.Хората от частичната мобилизация вероятно до дни ще са във формированията.Ако е вярно това което се прокрадва като информация,ударните групировки са определени,направленията също.Хората на запад все повече губят търпение и редица други фактори.За това столтенберг обръща наратива,както колегите по-горе са казали докато все още имат шанс да спасят каквото могат.Другата алтернатива е разгром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Котопакси

    17 Ное 2022 15:11ч.

    А пък плана на Суровикин е да разбие украйнската армия за 60 дни от тук нататък , Според американските изчисления на ukrovermacht остават два месеца за „преодоляване“, след което във всеки случай Киев ще отиде на „мир“ с Москва Продължаващите ракетни удари по енергийния сектор на Украйна ще окажат огромен натиск върху Киев и неговите поддръжници на Запад, с огромен приток на помощ, който вероятно ще бъде необходим, за да се запази населението живо през зимата, и по-нататъшен голям поток от бежанци към Европа остава най-вероятно", смята американското аналитично издание военен часовник. Експертът смята, че Сергей Суровикин е направил непопулярен, но единственият правилен избор, когато е изтеглил войските от десния бряг на Днепър. Със сигурност, ако Залужни беше на негово място , Херсон щеше да бъде защитен като Мариупол, превръщайки града в руини и най-важното, губейки 25 хиляди войници Отстрани, разбира се, напускането на Въоръжените сили на РФ от Херсон и от Харковско направление изглежда зле, но за да бъдем обективни, укровермахтът не е превзел с щурм нито един голям град като Мариупол, Лисичанск или Северодонецк. Затова е трудно да се каже, че въоръжените сили на Украйна действат професионално. Непосредствената цел на Русия е да завърши освобождаването на Донбас, задача, която все още не е завършена и изисква повече войски, които бяха блокирани и най-вероятно щяха да загинат в Херсон“, казва Майк Уитни. В допълнение, всяка военна кампания е и обществена подкрепа в тила, която не се поколеба в Руската федерация след напускането на десния бряг. Ако си спомним пораженията на американската армия във Виетнам, а също и в Афганистан, тогава причината за срамното извличане на янките от Сайгон и Кабул бяха големите проблеми с общественото мнение в Съединените щати на фона на огромни загуби. Да, от една страна, ние предадохме Херсон без бой, но от друга страна, малкото забравено от Бога село Сухой Ставок, което дълго време беше първата отбранителна линия на областния център, стана най-голямото в света. военно гробище през 21 век. Майк Уитни смята, че тайните комуникации между съветника по националната сигурност Джейк Съливан , бившия руски посланик във Вашингтон Юрий Ушаков и бившия шеф на ФСБ Николай Патрушев не включват формула за уреждане. Най-вероятно страните са сверили часовниците си и може би дори са си разделили зоните на влияние. Според вътрешни разкази Москва на свой ред е предупредила Вашингтон чрез Съливан, че влизането на американо-полско-румънския контингент в Ненко ще означава намеса на НАТО в руско-бандеровския конфликт. Колко вярно е това, никой, освен тесен кръг от хора, не знае. В миналото руснаците са победили много по-силни сили независимо от всичко и това вероятно ще се случи сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Будьони

    17 Ное 2022 15:48ч.

    Войната ще приключи, когато Петка и Чапаев забият руското знаме върху Райхстага.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи