Столтенберг оправда турската съпротива срещу Финландия и Швеция

Столтенберг оправда турската съпротива срещу Финландия и Швеция

Президентът на Финландия Саули Нинистxо се ръкува с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди пресконференцията им.

Опасенията за сигурността, изразени от Турция в контекста на противопоставянето й на членството на Финландия и Швеция в НАТО, са основателни, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на посещение във Финландия днес, предаде Ройтерс.

Според Столтенберг, който се срещна с финландския президент Саули Нинистьо, е важно да се отбележи, че никой друг съюзник от НАТО не е претърпял повече терористични атаки от Турция, и че следователно трябва да се вземат насериозно нейните опасения.

Турция се противопостави на присъединяването на вървящите в пакет към НАТО Финландия и Швеция с основанието, че в тези страни се намират хора, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г.

Анкара също така мотивира съпротивата и с това, че двете страни са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 г.

"Ние трябва да взимаме предвид безпокойствата за сигурността на всички съюзници, в т.ч. безпокойствата на Турция, свързани с ПКК", каза Столтенберг, цитиран от турската частна телевизия НТВ. Той добави, че той самият и неговият екип са в постоянен контакт с представители на Турция, Швеция и Финландия.

По думите на генералния секретар на НАТО срещата на високо равнище на Алианса в Мадрид на 29-30 юни никога не е била краен срок за одобряване на кандидатурите за НАТО на двете скандинавски страни. Той посочи същевременно, че се полагат усилия за разрешаването на въпроса, като възможно най-бързо се отговори на притесненията на Турция.

"Това са основателни безпокойства. Безпокойствата, отнасящи се до тероризма и износа на оръжие. Никой съюзник от НАТО не е бил така потърпевш от терористични нападения както Турция", добави той.

Столтенберг каза, че Турция е ключов съюзник за алианса поради стратегическото си местоположение на Черно море между Европа и Близкия изток. Той подчерта и важната роля, която Турция е изиграла в борбата с "Ислямска държава".

"Турция играе важна роля по отношение на подкрепата за Украйна и износа на блокираната пшеница", каза още той.

"Следователно, когато подобен изключително важен съюзник споделя, че има безпокойства във връзка с тероризма, ние трябва да приемем сериозно това. Това е и което правим. Приемам със задоволство ясното послание на Финландия и Швеция, че са готови да поставят на масата тези въпроси", добави Столтенберг, цитиран от НТВ.

Запитан дали има някакъв напредък в преговорите с Турция, финландският президент каза на свой ред, че напредъкът трябва да бъде разглеждан в посока на това, че каналите за диалог са отворени, а преговорите продължават. Нинистьо посочи също така, че страната му няма различен подход от този на страните от НАТО по отношение на безпокойствата на Турция.

Столтенберг и Нинистьо заявиха, че преговорите с Турция ще продължат, но не дадоха индикация за напредък в тях.

"Срещата на върха в Мадрид никога не е била краен срок", каза Столтенберг, имайки предвид срещата на върха на НАТО в испанската столица в края на юни.

 

Източници: "Ройтерс", dnes.dir.bg

 

Коментари

 • Песимист

  13 Юни 2022 9:09ч.

  НАТО не трябва да се разширява повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  13 Юни 2022 9:54ч.

  кои определя кои какъв е кюрдите искат свобода и мир нищо повече само турция ги определя като терористи ако си изкара танковете от раионите с кюрдско население и петролни кладенци ще настане мир швеция и финландия ще си прибират когото искат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  13 Юни 2022 9:55ч.

  реално и Финляндия, и Швеция отдавна са интегрирани в НАТО. Хазин има много интересна теория защо двете държави поискаха членство в НАТО точно сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  13 Юни 2022 10:19ч.

  Цялата дандания за Столтенберг е да не дразнят Турция,да си остане техен съюзник,споменава Босфора ненапразно.Ще го подкрепя я.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  13 Юни 2022 10:37ч.

  Следващият конфлик в Европа след Украйна ще е Турция : Гърция. Турция ще отнеме всички гръцки острови в Източното Средиземноморие. На България дупе да и е яко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ако ППППП са продали тайно

  13 Юни 2022 11:38ч.

  останките ни от съветско оръжие, които Москаленко така подробно описа в искането си, наистина ще е лошо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  13 Юни 2022 11:40ч.

  Турците съжаляват членството си в НАТО и сериозно се замислят да напуснат. Напуснат ли, НАТО ще отслабне значително. Затова ще се подмазват на Ердоган. Турция е много по-важна от Швеция и Финландия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • факт

  13 Юни 2022 13:47ч.

  Турция има контрол върху Проливите.. Швеция и Финландия нямат контрол върху нищо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи