Столтенберг: Не е възможно Украйна да бъде приета в НАТО, докато войната не е приключила

Столтенберг: Не е възможно Украйна да бъде приета в НАТО, докато войната не е приключила

Всеки разбира, че не е възможно Украйна да бъде приета в НАТО, докато войната не е приключила. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред участниците в събитие на неправителствена организация в Брюксел, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел.

Той отбеляза, че в НАТО има единодушие за бъдещото членство на Украйна. По думите му, съвещанията по този въпрос продължават, но не е уместно да се очакват новини в тази посока от предстоящата през юли среща на върха на страните от алианса във Вилнюс. Москва няма право на вето, най-важната задача сега е Украйна да оцелее като независима държава, посочи Столтенберг.

Трябва да направим така, че след като приключи, войната да не се разгори отново, добави той. По неговите думи руският президент Владимир Путин е допуснал поне две стратегически грешки с предприемането на войната - подценил е смелостта и решимостта на украинците, но и единството в НАТО за подкрепа на Украйна. Не трябва и ние да подценяваме Русия, която даде досега много жертви, не разполага с добра организация и техника, нито с добре обучени бойци, но онова, което й липсва в качеството, наваксва с количество. Затова трябва да бъдем готови за продължителна война, предупреди генералният секретар.

Това е война на изтощение и логистиката е ключов въпрос. Фронтовата линия от дълго време не се променя, руснаците са се окопали добре. Следващата стъпка е да се проникне през тези защити, изграждани с месеци. Затова има нужда от съвременно оборудване, танкове, бронирани превозни средства. Украинците имат нужда от инженерни съоръжения, за да разгърнат понтонни мостове, да преминат през минните полета. Нужни са също поддръжка, гориво, смазочни материали, поясни той.

Генералният секретар допълни, че във Вилнюс може да се очакват решения, свързани с преминаването на украинските войски от съветско към западно въоръжение. По неговите думи украинците трябва да решат кой е способен да бъде посредник в мирни преговори. Столтенберг приветства усилията на Китай да се търси решение.

Той отбеляза, че разногласията в НАТО са неизбежни, както е било досега, но важното е всеки да разбира нуждата да има съюзници. Съветът ми към всеки бъдещ генерален секретар е да пази единството в алианса, заяви Столтенберг, който скоро се очаква да напусне ръководството на пакта, в което участва от 2014 година.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Столтенберг: Не е възможно Украйна да бъде приета в НАТО, докато войната не е приключила

  24 Май 2023 21:54ч.

  Столте, да те светна: След като войната приключи, ще е още по-невъзможно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Верно е

  25 Май 2023 1:51ч.

  Когато тази война свърши, няма да има вече никакво НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  25 Май 2023 11:01ч.

  "Когато тази война свърши, няма да има вече никакво НАТО." -- и 404 тоже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  24 Май 2023 21:55ч.

  От целият бълвоч се разбира, че Украйна можела да е "независима държава" само ако искала да стане член на САДО. Ако например на украинците им писне да бъдат давани в жертва на американския империализъм и САДО, а вместо това пожелая да сключат мир. запазвайки неутралитет, за САДО те вече няма да са "независима държава". Това впрочем отново разкрива някои неща и за "независима" България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И каква ще е разликата?

  24 Май 2023 22:24ч.

  И сега НАТО са затънали в Украйна до уши в ….

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАТО е воденичният камък на шията на ЕС, който ще го удави в блатото на Северното Причерноморие

  24 Май 2023 23:49ч.

  ЕС ще липсва само на грантоедите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  25 Май 2023 0:13ч.

  Верно ? Абе, вие комунетата верно обитавате паралелна реалност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Хахаха

  25 Май 2023 0:31ч.

  Не зная какво влагаш в това “комунета”. По соц времето в България познавах комунисти и партийни членове. Комунистите бяха много стабилни и никой от тях не се отказа от разбиранията си и не забогатя след промените. Партийните членове се пребоядисаха буквално за една нощ и се обявиха, че са евроатлантици. Много от тях забогатяха от кражби и станаха политици. Почти всички са политици, благодарение на това, че има много партии. Ти си доста млад и съм сигурен, че родителите ти са били партийни членове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  24 Май 2023 23:09ч.

  Подават им морков, който даже няма как да вземат - в ЕС, в НАТО, обаче само след като победят Русия. Мрете сега, после какъв хубав живот ви чака...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мрат за Украйна, бе комуне, не за Ес

  25 Май 2023 0:15ч.

  Интересно мужика за какво мре ? Др. Путин да може да се преживява като Петър 1 още някой друг месец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • :-(

  25 Май 2023 0:45ч.

  Ами, сигурно руснаците са били длъжни, безропотно да изчакат НАТО да се разшири до Москва???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ///

  25 Май 2023 1:03ч.

  За вече над една година война и ред визити в Киев, това ли беше заключението?? Тия чиновници от нато не си заработват даже костюмите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бармалей

  25 Май 2023 4:04ч.

  Столти изплю камъчето....най-важната задача сега е Украйна да оцелее като независима държава.Перемогата се отлага докато на променят конституцията си,дето е писано,че членството в НАТО е светая светих.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бармалей

  25 Май 2023 4:17ч.

  Столти изплю камъчето....най-важната задача сега е Украйна да оцелее като независима държава/чети напълно зависима от Запада/.И що за независима държава е тази,която слага като основен текст в конституцията си стремленията за членство в НАТО?А,да бе,вярно,че беше отбранителен съюз.Добре,че беше НАТО,щото сръбските танкове щяха да стигнат Атлантическият океан,когато гнусните сърби нападнаха Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  25 Май 2023 12:10ч.

  значи ще влезе.....на кукуво лято!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи