Столтенберг избегна отговор на въпроса за ускореното влизане на Украйна в НАТО

Столтенберг избегна отговор на въпроса за ускореното влизане на Украйна в НАТО

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отново не даде еднозначен отговор на въпроса дали е възможна процедура за ускорено влизане на Украйна в алианса и дали организацията е принципно готова да приеме Киев в редиците си, съобщава ТАСС.

"НАТО се придържа към политика на отворени врати. Всяка страна, включително, разбира се, Украйна, има право да избере своя собствен път, включително когато търси гаранции за сигурност", каза той в интервю за телевизия Ен Би Си, излъчено в неделя. Генералният секретар бе попитан какъв е отговорът на Алианса изявеното от Киев желание за ускорено влизане. „Всяко решение за членство трябва да бъде взето с консенсус между всичките 30 съюзници“, каза Столтенберг.

В петък президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа заявление за ускорено присъединяване на страната към НАТО. След това на пресконференция в Брюксел Столтенберг не отговори директно на въпрос на журналисти дали Алиансът е готов да разгледа подобно заявление, припомня ТАСС.

Превземането от Украйна на град в рамките на територията на обявената от руския президент Владимир Путин анексия показва, че украинците постигат напредък и са в състояние да отблъснат руските сили, коментира генералният секретар на НАТО.

"Видяхме, че те успяха да превземат нов град, Лиман, и това показва, че украинците постигат напредък, че са в състояние да отблъснат руските сили благодарение на смелостта, на храбростта, на уменията си, но разбира се и на модерните оръжия, които им предоставят САЩ и други съюзници", каза Столтенберг в предаването "Среща с пресата" на Ен Би Си, цитиран от БТА.

Най-добрият начин да се противодейства на обявеното от Русия анексиране на части от Украйна е да продължим да подкрепяме правителството в Киев, допълни генералният секретар на НАТО.

Източник: ТАСС, БТА

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Празни приказки

    02 Окт 2022 19:43ч.

    НАТО воюва с Русия от близо 5 месеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер

    02 Окт 2022 19:45ч.

    Йенсинюк просрал штаны

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи