Янаки Стоилов: Ако ВСС не отстрани Гешев, обръщам се към новото НС да разгледа въпроса

Янаки Стоилов: Ако ВСС не отстрани Гешев, обръщам се към новото НС да разгледа въпроса
„Обръщам се към членовете на новоизбрания парламент, ако тази процедура във ВСС не приключи с резултат в съответствие към внесеното от мене предложение (за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев). Мисля, че самият парламент трябва да се заеме с темата, но не просто да се говорят общи неща за конституционни реформи, а с конкретни действия“, заяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов в „Лице в лице“.

 

„Това може а направи Комисията по правни въпроси или временно свикана специална създадена комисия“, смята Стоилов, според когото Народното събрание трябва да поиска изслушване на Гешев и негов доклад по въпроси, които да са свързани с мотивите за искането за неговото отстраняване – системно неизпълнение на служебни задължения и уронване на престижа на съдебната власт.

 

„Ако се поставят конкретни въпроси със срок, Гешев ще трябва да изготви доклад по тях“, смята Стоилов.

 

Все пак той се надява, че членовете на ВСС ще покажат самостоятелност и ще отстранят Гешев. В противен случай общественото недоволство ще се насочи към тях, смята Стоилов, който е категоричен, че неговите действия не са намеса, която компрометира независимостта на съдебната власт, тъй като решението няма да е негово, а на ВСС.

 

Както доказателство за уронването на престижа на съдебната власт, служебният правосъден министър посочи проучвания на общественото мнение, според които прокуратурата се ползва с "едва 12-13% подкрепа, а над 50% искат оставката на главния прокурор".

 

Мотивите за искането на предсрочното освобождаване на Гешев са "изведени от информацията, която е предоставил министърът на вътрешните работи. Става дума за действия, които в редица случаи се разминават с изискването за непредубеденост и безпристрастност", заяви Стоилов и даде като пример "нееднаквото отношение към двамата акционери на една фалирала банка, на единия се търси отговорност, а от другия - не", "избирателното разпространяване на записи от СРС-та" и "злоупотребата Бюрото за защита на свидетели в полицейски акции", което е в противоречие с функциите му.

 

"По част от данните може да се води дискусия от страна на прокуратурата, но те не могат да бъдат подминати. Има данни за извършени престъпления в информацията на Рашков", заяви Стоилов, но не поиска да уточни какви са тези престъпления.

 

Служебният министър е категоричен, че "не е необходимо да уличим Гешев в престъпление, за да го видим дали е пригоден своя пост", а и разследването на престъпление на Обвинител №1 ще бъде пак водено от прокуратурата.

 

Предложение за Специализирания съд и прокуратура

 

Следващата седмица министерството ще представи анализ с предложения как да се реши въпросът със специализираните съд и прокуратура, съобщи министърът.

 

Според него „трябва да се запазят добрите страни и практики на специализираното правосъдието, без да останат специализираните съд и прокуратура“.

 

„Единият въпрос е структурен, а другият е функционален. Трябва да се стесни обхвата на разследванията, които изискват специализация и той да се съсредоточи към случаите на корупция“, смята Янаки Стоилов.

 

По неговите думи „трябва да се освободят магистратите по места от натиск. Трябва ни предвидимост на правосъдието и отговорни хора в съдебната система''.

 

Вместо Специализиран съд да бъдат създадени специализирани звена към апелативните съдилища, които са достатъчно всеобхватни като дейност, но и същевременно извън „местното влияние“, предлага Стоилов.

 

Прокуратурата трябва да остане в съдебната власт и искам да покажа, че в Конституцията има лостове за контрола ѝ, каза служебният правосъден министър.

 

 

 

 

Източник: бТВ

 

 

 

Коментари

  • Ади и тоз се престарава

    19 Юли 2021 18:59ч.

    Абе Янаки, що трябва насила И Гешев да превръщате в жертва и герой?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А Радев, който подписа указа,

    19 Юли 2021 19:01ч.

    Той кво - бял и пуфкаф?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зелен чорап от НАТО

    19 Юли 2021 19:07ч.

    Досега Янаки създаваше лъжливата представа за разумен човек с почтеност. От няколко дни Рашков му предаде беса си, Льотчика му обеща да стане конституционен съдия и Янаки вече е още една нула от шайката на Зеления чорап.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамстера и колелото

    19 Юли 2021 19:13ч.

    Правомощия на служебния министър на правосъдието: 1. да предлага смяна на главния прокурор, 2. да предлага структурни промени в прокуратурата и нейното място (разбирай йерархия и тежест) в съдебната власт. Бай Янаки здраво са го впрегнали. Уж честен, но - по делата им ще ги познаете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Непротивобайхуйствателствайте

    19 Юли 2021 19:21ч.

    Герберастките тролове се вдигнаха като един в защита на Мутрата от СИК?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зелен чорап от НАТО

    19 Юли 2021 19:22ч.

    Специално за бай Янаки новата власт е създала трето правомощие. "Служебният министър служи като инструмент за прокарване на едноличната власт на назначилия го презодент". Мда, наистина живеем в 1944. Радев като Георги Димитров,Рашков като Мирчо Спасов, Мая Манолова като Цола Драгойчева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • овца от стадото на ПРЕЗИДЕНТА

    19 Юли 2021 19:23ч.

    Радев и Янаки са велики!Меее!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • terrarium

    19 Юли 2021 19:57ч.

    Това е цената за Стоилов, за да го вкара Радев в конституционния съд за 9 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радон Керанов

    19 Юли 2021 20:53ч.

    Кои са тези двама акционери в банката /очевидно става въпрос за КТБ/, бе професоре? ВЪв фалиралата банка имаШЕ само един основен акционер който я управляваше и я ограби - Василев! ТОЗИ министър говори откровени глупости и е скаран с фактите! Явно в мътната му глава Пеевски се води акционер в КТБ! Не съм очаквал от Стоилов такава крещяща, въпиюща некомпетентност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    19 Юли 2021 20:54ч.

    Дотам я докарахме да се молим на Господ, да ни отърве от простата и тъпа Мутра от Банкя, обладаният от зъл Демон - бойко. Дайте му още един мандат и ще сте свидетели на закриването на една от най-старите държави в Европа, на унищожаването на цял един народ - БЪЛГАРСКИЯТ. А в аналите на Времето, Мутрата от Банкя ще се запомни и като бойко ЗАЛИЧИТЕЛЯТ! Господ да пази България и българския народ!Caмo eдин oт 27 лидeри имa нуждa oт прeвoдaч. За 15 години във властта, вкл. кмет, австралопитекът от Банкя не само чужди езици не научи, той не знае никакъв друг език освен неправилен български в уличен мутренски диалект. A и добре, чe имa прeвoдaч. Пoнe нoрмaлeн чoвeк мaлкo oт мaлкo рeдaктирa рeчитe Му. Инaчe прocтoтиятa лъcвa в чиcт и aвтeнтичeн вид… А къде е Президент Плевнелиев? Единственият мъж на Планетата, родилка !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • овца от стадото на ПРЕЗИДЕНТА

    19 Юли 2021 21:05ч.

    Във Варна ПОСТАВЕНИЯТ президент Росен Плевнелиев остави поредното усещане, че се държи като слънчасал. Плевнелиев се изтъпани на площада пред съда и подскачайки неадекватно рече, че Варненският окръжен съд бил модел за България. Плевнелиев бе зает да се хили като изоглавен и като си тръгна, хукна да се връща бягайки, защото забравил, моля ви се, да каже довиждане на шефката на съдийките Ванухи Аракелян. Зевзеци от площада коментираха, че Росен Плевнелиев спешно трябва да се прегледа при известния варненски психиатър Войнов, защото има видими ментални смущения в поведението, лицевите мускули и неадекватните подскоци и хилене... С номинацията на М.Попова за вицепрезидент, ГЕРБ се опитаха да вкарат някакъв мъжкарски елемент в президентската двойка. Опитът се оказа неуспешен. Няма сила, която да опази тоя левак - ПОСТАВЕНИЯТ Плевнелиев от собствената му инфантилност и автентична тъпота... Президентът наш - ПОСТАВЕНИЯТ соросоид плевнелиев е един напълно ненужен човек... нахилен идиот, заеква дори когато си чете речите. Най-често гледаше така, че не си сигурен дали ще се засмее или разциври... Когато ПОСТАВЕНИЯТ плевнелиев се появяваше публично, обществото започваше да се смее. Той работеше като човек, който развеселява обществения живот с появата си и с думите си. Обичах да го слушам, защото винаги очаквах да чуя нещо смешно, а той всеки път оправдаваше моите очаквания... Поздрави до Водка Веска Томова от Варна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи