Стефан Янев: Вероятно е "Газпром" да ни осъди и да платим невзетото количество газ

Стефан Янев: Вероятно е "Газпром" да ни осъди и да платим невзетото количество газ

"Ние плащаме по-висока цена на същия газ. Просто в района на нашите възможни доставчици и пазари друг газ освен руски няма. Неизпълнявайки съществуващия договор с "Газпром" до края на годината, има една клауза, която казва, че неполученото количество трябва да бъде заплатено и вероятно "Газпром" допълнително ще ни осъди и ще платим още допълнителна цена към тази надбавка, която в момента се калкулира и я плащат българските граждани и бизнес", каза лидерът на "Български възход" Стефан Янев в предаването "Денят ON AIR".

Гостът подчерта, че грешките, допуснати от предходното правителство, вече акумулират допълнителен ресурс, който е в минус за всички български потребители и бизнес. Янев каза, че се говори за диверсификация от години, но не са на лице различни източници. 

"Не мисля, че трябва да даваме оценки на служебния кабинет, защото той на практика работи от една седмица. Необходимо е време да се види посоката, в която работи този кабинет и какви се неотложните задачи и проблеми, на които търси решение. Несериозно е да се слага етикет на служебния кабинет и да се влиза в реторика дали има реваншизъм за определен сегмент от правителството", заяви лидерът на "Български възход".

Янев обърна внимание, че политиката и икономиката ни е свързана с ЕС. Според него България и Полша са били опитно зайче, получили сме първи шамарите и Европа се е преориентирала към схемата за плащане с рубли към сметката на "Газпром". Той отбеляза, че европейските политици са намерили прагматично решение. 

"България като суверенна държава трябва да поддържа необходимото количество и качество въоръжени сили като член на НАТО. В този смисъл, защото влизайки в полемика какво трябва да се купува, влизаме в много тясно специализиран разговор, който достатъчно дълго е бил политизиран и няма нужда от допълнителна политизация в момента. Въоръжените сили на България са достатъчно закъснели по отношение на модернизацията", смята Янев.

"Фактите показват, че в рамките на приблизително 18 месеца правим четвъртите избори за последната година, което характеризира качествата на нашия политически живот и до голяма степен невъзможността да се търсят устойчиви решения", каза лидерът на "Български възход" Стефан Янев в предаването "Денят ON AIR".

Той съобщи, че имат варианти за предизборни коалиции и работят по всички възможни опции. Говорят с различни политически субекти, включително и с опции някои от тях да участват в предизборно коалиционно споразумение. По думите му идеята на "Български възход" е да не чертае червени линии, защото над 30 години се прави едно и също в политически план и чакаме различен резултат. 

"Политическите визии за управление се свързват с разрушаване на нещо. Разрушаване на предходното. Без ясна визия за градивност и търсене на път напред. Мисля, че този дефицит е време да бъде преодолян и партия "Български възход" има амбицията да се фокусира върху този дефицит - да търсим градивното и общото като общество. Да намерим тези пресечни точки, които ни правят по-успешни и градивни", коментира Янев пред Bulgaria ON AIR.

 

 

Коментари

  • не всичко е пари, приятельо!

    10 Авг 2022 11:14ч.

    Янев, Янев, ние сме ВЪВ ВОЙНА с Русия! Нали затова те махнаха! Какъв Газпром, какъв арбитраж?! И все повече ще сме ВЪВ ВОЙНА с Русия, понеже всички партии в България искат да сме евро-атланти и да си изпълняваме "съюзническите задължения" (няма такова животно).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вероятно е "Газпром" да ни осъди и да платим невзетото количество газ

    10 Авг 2022 11:52ч.

    Ами вземете го бе ! Или чакате разрешение от Козяк 16 ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    10 Авг 2022 15:12ч.

    Янев би трјабвало за знае, че всеки божи ден БГ зајавјава количеството газ, необходимо да се получи ПО ДОГОВОРА с РФ, и не го получава, така, както и др. европејски държави зајавјават и не получават...накраја РФ ште бъде осъдена за това нарушаване на договорите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • john

    10 Авг 2022 11:15ч.

    Ахаха руската подлога какви глупости пише

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    10 Авг 2022 12:09ч.

    едните са руски подлоги, другите американски, а трети са български. ти не си нито от първите, нито от последните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    10 Авг 2022 11:16ч.

    Естествено че ще ни осъди ако реши. Цяла Европа плаща по схемата с рублите и ние нямаме какво да кажем в съда защо не взимаме договорените количества. Интересното е дали някой ще влезе в кауша за това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    10 Авг 2022 11:19ч.

    Ей,генерале! Я се прибери в дупката от която те изкараха!Майора ти го пише.Ти си артилерист.Нищо повече.Тия речи са мнение на господарите ти а не лично твое базирано на знания,четене,изследвания и познания на бизнеса.Жалко че приятелят ми артилерист почина-щеше интересно неща да ми каже за "аз съм нато и нато съм аз,или БГ бе...."няма значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да се стигне до съд

    10 Авг 2022 11:23ч.

    Но няма да можете да купите газ от Газпром, докато не изплатите дължимото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спасибо, братушки

    10 Авг 2022 11:38ч.

    Руснаците наистина ни помагат да се освободим от тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    10 Авг 2022 12:09ч.

    30 години либерализъм те е освободил от всякакви мозъчни гънки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пинокио

    10 Авг 2022 11:26ч.

    Това почва да прилича на гавра с труп, но май е реалистично. Преди да се стегнем и да тръгнат нещата ще ни понашокат репите, вж. 1944-та.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И най-абсурдният иск може да бъде уважен от съда (или от арбитража), ако представителят на насрещната страна работи против интереса на своя доверител.

    10 Авг 2022 11:31ч.

    Всеки средно грамотен юрист знае какво възражение трябва да направи и какви доказателства да представи по евентуален иск на руснаците за неустойка за нарушаване на take or pay клаузата. Виж, ако ни подготвят пак да направим подарък на нашите "братя", не е невъзможно такова дело да бъде изгубено от българската страна, колкото и абсурдна да изглежда претенцията на руснаците в момента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много е вероятно управата на Булгаргаз да бъде купена от руснаците, за да им позволи да спечелят такова дело в арбитража.

    10 Авг 2022 11:37ч.

    Успокояващото в случая е, че през следващите поне 10 години няма да се намери съд в България, Европа или която и да е цивилизована държава, който да допусне изпълнение на арбитражно решение в полза на Газпромекспорт. А след този 10-годишен "санитарен" период давността за "присъденото" вземане ще е изтекла.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви 10 години бе папуняк ?

    10 Авг 2022 12:02ч.

    Експлозията ще е много по-рано, не си правете дългосрочни планове. Анушката ти е разляла олиото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос на месеци

    10 Авг 2022 12:28ч.

    Сбогом, Запад. Няма да липсваш на човечеството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    10 Авг 2022 11:40ч.

    Неолиберализмът има толкова общо с лявото и марксизмът, колкото Русия има общо с управлението на България последните 30 години. Значи Русия ни насади Бойко и НАТО, и ПП, и американски бази, ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    10 Авг 2022 11:42ч.

    Точно така е. Имаме договор с Газпром за евтина газ до края на годината, която и да не я вземем, по договор ще трябва да я платим. Но ние се отказваме от нея, за да купим няколко пъти по-скъпа пак руска газ, но през посредници. Сложна сделка, разбираема само от белите господари, а папуасите мигат, плащат всичко няколко пъти по-скъпо и им се възхищават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре обобщено

    10 Авг 2022 12:29ч.

    Демокрация е бе...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Втора цигулка

    10 Авг 2022 11:49ч.

    На Янев определено му личи, че през цялата си военна кариера е бил втора цигулка. Беше подходящ за служебен премиер, изпълняващ политическата воля на президента, но не е за партиен лидер или министър в редовно правителство. Когато Петков го уволни, дори Радев смотолеви нещо в смисъл, че не се е справил добре като министър на отбраната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти остави Янев

    10 Авг 2022 12:30ч.

    Иде реч за текущатата национална катастрофа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    10 Авг 2022 11:52ч.

    Естествено, че Газпром ще ни осъди. И ше ни вземе газопреносната мрежа. Защото това основната задача на управляващите! За реакторите на Белене как ни осъдиха, без да имат подписан договор? Просто "българската" "държава", настояваше да бъде осъдена и направи всичко възможно, това да се случи. И успя да изпълни нарежданията от Кремъл!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв Кремъл те гони, лъжецо

    10 Авг 2022 12:31ч.

    Поробени сме от САЩ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    10 Авг 2022 12:39ч.

    Да, вие конкретно сте поробени от САЩ. И трябва да се държите подобавощо за един роб, а не да пишете по разните там интернети!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    10 Авг 2022 11:56ч.

    Не че Гъзпром ще те осъди - ти и такова като дойдат на власт сами ще си платите без да се води дело, само и само да обслужите Матушката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много сте зле, това троловете от Америка затри България

    10 Авг 2022 12:33ч.

    Глупави сте типично по американски. Но пишете, пишете. Полезни идиоти такива

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свиквайте

    10 Авг 2022 14:15ч.

    Свиквайте - това е бъдещето. Русия вече не е фактор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    10 Авг 2022 15:00ч.

    Като Мариопул ли я затри, бе копейка ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а защо иначе да има договор, ако няма да ни съдят?

    10 Авг 2022 11:57ч.

    Нагледахме се и се наслушахме на психари, на всякакви твърдения загубили здравия разум и логиката. Неистови са напъните да се изкарват нещата такива каквито не са. Дааа, за такива неща винаги трябва да те убеждават с всички сили и средства. Хората са вярвали, че Земята е център на вселената и пак е имало хора, които са знаели истината много преди коперник, който нищо не е открил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    10 Авг 2022 11:57ч.

    Не само, че няма да осъди, ами след края на войната Русия ще доставя газ без пари под формата на репарации за възстановяването на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дилемата на ментака

    10 Авг 2022 12:05ч.

    Колесникът или Белене ? Кат ти гледаме акъла, няма да се доредиш до колесника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аха, тези смешки ги разправяй на някое двумесечно

    10 Авг 2022 12:05ч.

    Репарациите точно ние ще ги плащаме. И познай кога ще се оправим? Като ни оправят. По кралски. Робският манталитет е психично заболяване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще плаща и песен ще пее

    10 Авг 2022 14:16ч.

    Разбира се, че Русия ще плаща репарации. Най-хубавото е, че първите 300 млрд. USD вече са платени под формата на замразени руски активи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    10 Авг 2022 14:36ч.

    То се заформя ена клизма - две амер. компании купили 17.5 млн. хектара земеделска земя (това прави 17 500 кв.км. 1/6 от нашта територия) в Юкрейн. И ся, как ще си я земат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паралелен свят

    10 Авг 2022 12:09ч.

    Като не иска държавата, бизнеса да се организира и сам да си договори цени на газа с Русия. Като ще тръгваме да създаваме нова държава, да тръгваме. Какво ви е жал за някакъв хаос, който е доказано неработещ и с който никой не се съобразява. Ами като няма ще създадем. Толкоз!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Време е за Шестата Българска държава

    10 Авг 2022 12:35ч.

    Само дето не виждам кой може да я направи. Освен да стане като с третата - да я създадат от нулата руските войски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слез на земята

    10 Авг 2022 14:18ч.

    Русия половин година един Донбас не може да завладее, той за България се одумва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    10 Авг 2022 12:14ч.

    Ето за това янев има светло бъдеще в българската политика. Отива на битка направо с изути гащи. А българския народнай-обича такива - като бае тошу, цара, бойку. Дето се навеждат, преди да са ги повикали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen.Gurko

    10 Авг 2022 12:21ч.

    Ще ни осъдят защото договора е "тейк ор пей". А парите трябва да се начислят на подлогите. Да ги платят от сребърните, пардон грантовете си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    10 Авг 2022 12:38ч.

    в договора пише евро, а твоята заплата ако ти я плащат в рубли ще оревеш орталъка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йойо

    10 Авг 2022 13:03ч.

    Евро, ама при липса на санкций. В договора не пише санкций.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще загубим делото, ако

    10 Авг 2022 14:21ч.

    Ако България се управлява от руски подлоги, Булгаргаз ще води делото така, че да го загуби. Българино, опичай си акъла. 30 години плащаш на мужиците, за да те плашат накрая с атомни бомби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • крадецът на никове

    10 Авг 2022 13:04ч.

    Време ти е да изчезнеш, защото лошо ти се пише с тоя грубиянски тон. Последно предупреждение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    10 Авг 2022 13:04ч.

    Като ни осъди, ще платим. Защо ни сложи обаче с Полша в един кюп: газо-хранилищата им са пълни; газ от Норвегия - Baltic Pipe; терминал(и) за втечнен природен газ;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    10 Авг 2022 13:18ч.

    И ще но осъди, съвсем законно, ако продължаваме да се правим на тарикати и да не си изпълняваме сключените договор. И ще загубим много повече пари, отколкото ако продължим да си изпълняваме договора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    10 Авг 2022 14:18ч.

    Трудното предстои и ще бъде бая трудно.С тия управляващи нищо лошо няма да ни подмине. Бях прочел някъде че един от Ротшилдовците казал- до 2030 няма да има такова нещо като България и българин-така че се движим по план.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    10 Авг 2022 15:02ч.

    Хубава работа - на путинските тролове им плащат в долари, а те искат България да плаща в рубли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи