„Старата мелница“ в село Кърпачево спечели специалната награда на Камарата на архитектите в България

„Старата мелница“ в село Кърпачево спечели специалната награда на Камарата на архитектите в България

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Културно-информационният център „Старата мелница“ в с. Кърпачево спечели специалната награда на Камарата на архитектите в България, съобщи Ива Таралежкова, председател на Управителния съвет на сдружение „Деветашко плато“.

Конкурсът “Български архитектурни награди 2022“ се организира за четвърти път и в него участваха близо 40 проекта.

Старата мелница се намира в село Кърпачево, община Летница. Построена е около 1933 г. в село Крушуна, където впоследствие е разглобена, преместена е и е издигната отново в с. Кърпачево. След години липса на поддръжка, заплашваща сградата с разруха, през 2019 г. с решение на общинския съвет Община Летница я отдава под наем на сдружение „Деветашко Плато“, с цел обновяване и използване като културно-информационен център. Организацията поема инициативата за нейното възстановяване, като успява да привлече финансова подкрепа от фондация „Америка за България“. Архитектурният проект е на Студио NADA - млади архитекти, които споделят концепцията на сдружението за максимално съхраняване на автентичността на сградата и придаване на нова, модерна функционалност, разказа Таралежкова. 

Както БТА вече информира, в началото на 2022 г. сградата започва да функционира като обучителен и културно-информационен център, който събужда обществения и културния живот на селото и на региона. Сдружение „Деветашко плато“ организира в Центъра курсовете на т. нар. Селска бизнес академия, насочени към подобряване на икономическия ефект и професионалнизиране на работата на предприемачи в селата. Курсовете са преминали вече повече от 30 души от различни селски райони, а следващите групи стартират през ноември. 

Мелницата може да се използва и от външни организации, институции и фирми, тъй като предлага уютна и нестандартна обстановка за фирмени и екипни тренинги, семинари, занимания по интереси, изложби, курсове, практически обучения и културни събития. 

Ива Таралежкова каза още, че са получили и първа награда в категория "Обществени сгради" в конкурса на  Арх Инова 2022.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Карачибук

    14 Окт 2022 21:24ч.

    Усмихнята, ведра и с хубави обици е старата мелница - поне такава е на снимката. Трябваше да сложите и още нейни снимки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи