Станислав Младенов: Служебното правителство да се фокусира върху обезпечаване на Плана за възстановяване и устойчивост

Станислав Младенов: Служебното правителство да се фокусира върху обезпечаване на Плана за възстановяване и устойчивост

Създаването на национална програма за внедряване на фотоволтаици за еднофамилни жилищни сгради би било много полезно за енергийно бедните семейства, казва икономическият експерт и член на Изпълнителното бюро на БСП - София

 Служебното правителство трябва да се фокусира върху обезпечаване на дейностите по националния План за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това каза членът на Изпълнителното бюро на БСП - София Станислав Младенов по повод назначаването от президента Румен Радев на служебния кабинет. Икономическият експерт на столичните социалисти предупреди, че България продължава да трупа забавяне по изпълнението на Плана. "Заради политическото безхаберие в държавата, в един момент ще започнем за губим много средства, каза Станислав Младенов. - От гледна точка на работата, която трябва да бъде свършена от редовно правителство по Плана за възстановяване и устойчивост, решението да отидем на избори точно сега е крайно безотговорно".

 Станислав Младенов коментира и процедурата за технологична модернизация, която стартира преди малко повече от седмица и ще продължи до 21 септември. "Тя е на обща стойност от 260 милиона лева и е първата по Плана за възстановяване и устойчивост, каза той. - Интересът към нея е много голям, защото е първата от много време насам, която има за цел цифровизация на работните процеси с оглед повишаване на производствения им капацитет. Много е вероятно кандидатите по нея да бъдат много повече, отколкото са предвидените средства в бюджета. Затова е добре още от сега да бъдат потърсени варианти за подсигуряване на допълнителни средства за наддоговаряне на тази процедура. За да се случи това обаче ще трябва да бъдат направени промени в ПВУ. А това няма как да стане от служебно правителство".

 Членът на Изпълнителното бюро на БСП - София изрази увереност, че вицепремиерът и министър по управлението на европейските средства в служебното правителство Атанас Пеканов ще бъде изключително полезен с големия си опит в сферата, натрупан от участието в кабинетите на президента Радев през миналата година. "Вариантът на ПВУ, който той внесе миналата година, беше доста добър, коментира Станислав Младенов. - Планът тогава беше фокусиран върху безвъзмездните финансови средства за сметка на финансовите инструменти. За съжаление, тази философия беше подменена от редовното правителство на Кирил Петков. И това е едно от големите доказателства, че то не беше ляво, въпреки значителните му успехи в социалната сфера, благодарение на участието на БСП в него. В крайна сметка, безвъзмездните финансови средства са единственият адекватен пазарен инструмент за подкрепа".

 Станислав Младенов изрази увереност, че служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев ще ускори процеса по договориране на процедурата за възстановяване на предприятията чрез повишаване на енергийната им ефективност. "По нея предстои да бъдат сключени приблизително 1000 договора. Затова се надявам той да бъде много активен и да се възползва максимално от капацитета на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност", каза той.

 Икономическият експерт на БСП - София акцентира и върху проектите за внедряване на фотоволтаици на еднофамилни жилищни сгради. "Те са изключително актуални в контекста на съвременните икономически реалности и цената на енергията, коментира Младенов. - Докато в индустрията има обезпеченост със съответните нормативни документи за изпълнението на ПВУ, за проектите, които касаят еднофамилните жилищни сгради, те не са налични. Там липсва едно ключово понятие - "енергийна бедност", за което няма ясна дефиниция. Наличието й е от изключителна важност, тъй като по тази програма допустими бенефициенти ще бъдат абсолютно всички еднофамилни жилищни сгради в страната. Тази програма е много необходима на по-уязвимите слоеве от населението, които имат нужда от подкрепа. В същото време няма как да лишим всеки изряден данъкоплатец от възможността да се възползва от програмата. И решението тук е да бъде създадена национална програма по подобие на тази за саниране на многофамилните жилищни сгради с диференцирани ставки за различните нива на енергийна обезпеченост. Средствата за нея може да бъдат осигурени от националния бюджет. И колкото по-бързо бъде взето това решение, толкова по-полезни ще бъдем на българските граждани в условията на натрупалите се кризи и предстоящата изключително тежка зима".

 

Източник: bspsf.bg

 

 

 

 

Коментари

  • абре момко,

    02 Авг 2022 15:27ч.

    Това е трето служебно правителство, плюс едно на А отбора! Загубиха сума време до сега и нищо не направиха! Последните съсипаха България! Какви надежди възлагаш на на тях! За 2 месеца дано изборите да успеят да организират! Надеждите ни са към прокуратурата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да има пари по този план, но няма как да се каже направо

    02 Авг 2022 16:13ч.

    Ще изгубят детската аудитория и заблудените по евроатлантическите ценности

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Надеждите ни са към прокуратурата ?

    02 Авг 2022 16:30ч.

    Абсурд. Лашате сперанца ! Гешев е от отбора на Боеко и му треперат гащите, партнерите са му вдигнали мушката и не може да си позволи никакви волности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новото "Нормално"

    02 Авг 2022 16:28ч.

    Мани, мани, всичко Мара втаса, останаха фотоволтаиците за бедните ! Сатанисткият цирк продължава в шапито "Булгаристан" !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи