Станислав Младенов: Държавата да намери начин за допълнително финансиране на процедурата за технологична модернизация

Станислав Младенов: Държавата да намери начин за допълнително финансиране на процедурата за технологична модернизация

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

Време е да преминем от икономика на помощите към икономика на стимулите, това е изключително важно в условия на натрупали се кризи, каза икономистът и член на Изпълнителното бюро на БСП - София

Държавата да намери начин за допълнително финансиране на процедурата за технологична модернизация на производствените предприятия по Плана за възстановяване и устойчивост. За това призова икономистът и член на Изпълнителното бюро на БСП - София Станислав Младенов. Срокът за кандидатстване по тази процедура изтече на 21-ви септември. По нея са подадени 2539 проектни предложения за 634 милиона лева. А само за последните 24 часа от срока са постъпили над 800 проекта. Бюджетът на процедурата за технологична модернизация в Плана за възстановяване и устойчивост е на стойност 260 милиона лева, което е почти 3 пъти по-малко от заявените проекти.

"Процедурата протече при изключително сериозен интерес, коментира Станислав Младенов. - Сега въпросът е как държавата ще определи своята роля в икономическата система. Дали се вижда като стабилен партньор, който насърчава бизнеса, или ще се ограничи само до един събирач на данъци от същия този бизнес. Ние, от БСП, винаги сме виждали държавата като опора и подкрепа за бизнеса, когато той има нужда".

Според Станислав Младенов в момента е изключително важно държавата да намери начин за допълнително финансиране на проектите. "В крайна сметка, участниците, които са подали проектни предложения представляват жизнеспособната част от българския бизнес, каза той. - Това са производствените предприятия на България, които дават добавена стойност в държавата. Това е реалното производство, което заема огромна част от заетостта на трудовия пазар. Това е гръбнакът на българската икономика. Оттук идва и задължението на държавата да има активна роля и да стимулира тези предприятия. Време е най-накрая да преминем от икономика на помощите към икономика на стимулите. Това е изключително важно в кризите, в които се намираме в момента".

Станислав Младенов посочи и от къде биха могли да бъдат осигурени необходимите средства за допълнително финансиране на програмата за технологична модернизация. "По Плана за възстановяване и устойчивост има един значителен ресурс, който е насочен към финансови инструменти, обясни той. - От БСП нееднократно сме казвали, че те са изключително неефективни. Нашата позиция от самото начало е в подкрепа на безвъзмездната финансова помощ за стимулиране на българския бизнес. Кредитите, колкото и да са ниски лихвите по тях, в условия на натрупали се кризи, не са помощ. Те водят до задлъжняване на българския бизнес. Затова едната възможност е следващото редовно правителство да преструктурира Плана за възстановяване и устойчивост и заложените финансови инструменти да бъдат насочени за технологична модернизация. Казвам това с ясното съзнание, че подобно решение ще доведе до определено забавяне на процеса. Втората възможност е в държавния бюджет за следващата година да бъдат заложени 200 милиона лева за технологична модернизация на българските производствени предприятия. Варианти има, въпросът е държавата в лицето на следващото редовно правителство да подходи отговорно и разумно, за да осигури толкова нужната подкрепа на българските производствени предприятия в това време на кризи".


Източник: bspsf.bg

 

 

 

Коментари

  • Рукола Z

    23 Sep 2022 19:17ч.

    Да бе, цифровата валута идва, България не е готофт ?? Ка нема да ни прецакате като меките западни китки??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола Z

    23 Sep 2022 19:21ч.

    БСП винаги прокарват най-злокобните идеи на глобалистите, като почнеш от десетилетието на ромското включване и минеш през плоския данък , и стигнеш до цифровото робство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    23 Sep 2022 19:41ч.

    Приказки всякакви,а ни докараха до такова положение,че единствената ни възможност е вземане на нови заеми.За другите начини дори няма да споменавам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи