Станислав Балабанов, ИТН: Нормално е всяко правителство в тази трудна ситуация да си навлича критики

Станислав Балабанов, ИТН: Нормално е всяко правителство в тази трудна ситуация да си навлича критики

"Президентската институция е независима и Румен Радев има право да отправя критиките. В момента, който и да е на власт, ще понася критики заради натрупаните кризи, пред които сме изправени. Нормално е всяко едно правителство, поставено в тази трудна ситуация, да си навлича критики. Затова ние се опитваме максимално да балансираме процесите", заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Станислав Балабанов от "Има такъв народ" (ИТН).

Управляващите ще формулират предложение за осигуряване на подкрепа за Украйна в максимално разширен обхват: освен идеята за ремонт на украински оръжия, в него ще залегне и осигуряването на хуманитарна, медицинска и друг вид помощ. 

Утре вечер - ден преди Народното събрание да гласува на извънредно заседание осигуряването на военно-техническа помощ за Киев, управляващите се събират на коалиционен съвет в последен опит да постигнат единство по въпроса преди решението да бъде взето от парламента.

От четирите партии в коалицията единствено БСП остава против осигуряването на военна помощ за Украйна. 

Станислав Балабанов изтъкна, че подобно решение трябва да бъде взето с максимално широка подкрепа, за да се покаже, че страната ни заема позиция, която отстоява.

"Президент, Народно събрание и Министерски съвет трябва да говорят в един глас, въпреки всичко. Утре на коалиционния съвет ще разкажем на колегите си какво видяхме и ще се опитаме да формулираме предложението си в максимално обширен обхват, за да може да помагаме по всякакъв начин. Идеята е да се изчистят детайлите и да имаме едно предложение, зад което, надявам се, да застанем всички. Дали ще ги убедим - е тяхно решение. Аз не мога да ги задължа как да гласуват в пленарна зала. Ако някой се притеснява дали едно такова решение ще наруши баланса в собствената му партия и дали ще отнеме от електората му, това си е тяхно решение. Но за мен такова решение трябва да има максимална подкрепа от политиците", изтъкна Балабанов.

Депутатът от ИТН не смята, че ако БСП напусне коалицията, ще са необходими предсрочни избори. Ако пък се стигне до нов парламентарен вот, мнозинството отново ще е съставено от трудна коалиция. "Със сигурност не е държавническо поведение в момента да се клати държавното управление за нещо, което така или иначе е извън коалиционното споразумение", изтъкна той.

За "Има такъв народ" червената линия за участието им правителството са отношенията с Република Северна Македония.

В отговор на въпрос Балабанов заяви, че наблюдавайки обществените процеси, не може да прецени срещу кого са насочени критиките от вчерашното обръщение на президента Румен Радев и не знае кои са политическите шарлатани. 

"Президентската институция е независима и Румен Радев има право да отправя критиките. В момента, който и да е на власт, ще понася критики заради натрупаните кризи, пред които сме изправени. Нормално е всяко едно правителство, поставено в тази трудна ситуация, да си навлича критики. Затова ние се опитваме максимално да балансираме процесите", каза депутатът.

Балабанов допълни, че сред някои среди у нас върви проруска пропаганда за това как украинския президент Володимир Зеленски ги е извикал, за да им даваме оръжие. На срещата в Киев обаче въпросът за предоставяне на оръжие не е бил повдиган, а единствено за ремонт на украинска военна техника, подчерта Балабанов. Обсъдени са и доста теми от сферата икономическото сътрудничество, които биха могли да са от взаимна полза.

"Като част от ЕС и НАТО не виждам как България ще е въвлечена във война. Всяка държава от ЕС помага с каквото може - дали е въвлечена във война? Ние участваме в съюз и в една такава ситуация трябва да изберем страна, защото в противен случай какво да изберем - обратната страна?",  попита той.

Целия разговор вижте във видеото

 

Коментари

 • Жизел Каракютукова

  02 Май 2022 11:08ч.

  Ако безпочвеното самочувствие болеше, тоя щеше да вие като мечка в размножителен период! Къде ли сбъркаме, та най-простите от простите, най-наглите от наглите и най- некадърните от некадърните да ни лазят по нервите и да ни водят към глад и мизерия?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • папа джо

  02 Май 2022 11:13ч.

  Изчезвай аматьор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  02 Май 2022 11:15ч.

  Едно НЕМОЩНО правителство, винаги може да стане за смях и в лесна ситуация ! А в трудна ситуация , трябва се отстоява Национарния интерес и Международната истина, а не да се крие под Фустата на ЕС, НАТО и всякакви доброжелатели, които ще изчезнат като старите пари, ако нещо се закучи !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  02 Май 2022 12:00ч.

  Изберете най-накрая България бе келеши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кажете

  02 Май 2022 12:20ч.

  как да не се чувстваме спокойни, когато ни управляват подобни "умници"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обективен

  02 Май 2022 14:00ч.

  лицемерен лъжлив майцепродавец - хубавото е че маските ви паднаха и на вас - лошото е че българина е късопаметен и доверчив глупак

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи