Станишев: За България е по-добре да има правителство – с ясни приоритети и прозрачна формула на властта

Станишев: За България е по-добре да има правителство – с ясни приоритети и прозрачна формула на властта

Сергей Станишев: БСП да обедини всички вляво и в центъра и да стане алтернатива на сглобката

„Откривам повече разлики отколкото прилики между днешната политическа ситуация и формирането на коалицията през 2005 г. Сегашните управляващи дълго мълчаха, а после изприказваха тежки думи, тишината е по-голям приятел на преговорите. При формирането на Тройната коалиция преговаряхме дълго време – около 60 дни, но то ни беше нужно, за да създадем ясна формула за успешно управление.“, заяви Сергей Станишев в предаването „Тази неделя“ на БТВ.

„На първо място са ясните управленски приоритети, които дават смисъл на коалицията и обосновават полезността за обществото. Нашето правителство беше на европейската интеграция, икономическия растеж и социалната отговорност. И за времето на мандата постигнахме всичките си цели: България стана пълноправен член на ЕС през 2007 г., имахме икономически растеж от 7% във всяка година от управлението, 24 млрд. евро чуждестранни инвестиции и 350 000 нови работни места. Пенсиите и доходите на хората се увеличиха почти двойно.

Имаше ясно квотно разпределение на властта – никой не беше изцяло доволен, но беше по-почтено пред избирателите. Сега виждаме изначално дебалансиране

Второ, нужни са правила за разпределението на позициите – бяхме много критикувани за формулата 8-5-3, но тя изглади противоречията помежду ни и беше много по-почтена пред избирателите – властта се разпредели пропорционално на гласовете на всяка партия. Сега виждаме изначално дебалансиране на отношенията – правителството беше излъчено с втория мандат, ПП-ДБ имаха премиер и всички министри, освен Мария Габриел, а ГЕРБ е най-голямата партия.

Трето – механизъм за взимане на решения. При нас работеше Политическият съвет на коалицията, беше немислимо случващото се сега – лидерите да не си вдигат телефона.“, коментира Станишев и посочи, че е имал трудни моменти на яростно противопоставяне с Борисов,  но винаги, когато се отнасяло до национални интереси – било като лидер на опозицията, било като президент на ПЕС – са имали добра комуникация.

Без волята на тримата лидери, интересите на партиите можеха да разкъсат коалицията през 2005

„Но най-важни за коалиционното управление са взаимното уважение и доверието. Не ги виждаме в момента. През 2005-2009 г. интересите на партиите щяха да разкъсат коалицията, ако не бяха тримата лидери. Без волята на царя, който е институционален човек, най-вероятно изобщо нямаше да има правителство. Знакова е и ролята на премиера – трябва да разглеждаш и приемаш всички министри като свои, не може да се допуска разнобой в управлението. Ще дам пример – през 2007 г. за мен щеше да е най-лесно да застана на страната на учителите, които не приемаха реформата на министъра на образованието от НДСВ и да го хвърля на вълците. Но това не беше правилно, седнахме заедно и предложихме решение, валидно и до днес.“

Попитан дали Мария Габриел би била добър министър-председател, Станишев отговори, че „тя има авторитет в Европа, което е важно за България в момента, както и коалиционна култура – да не забравяме, че и ЕК е коалиция – там има комисари от различни страни и партии. Човек с амбиция и личен интегритет. Това, което се изговори, преминава границите не само между партньорите в управлението,  недопустимо е дори между управляващи и опозиция.“

Помолен за прогноза за развръзката през следващата седмица, евродепутатът заяви, че е „трудно да се влезе в главата на толкова много лидери, но институционално за България е по-добре да има кабинет – трябва много работа по еврозоната, Шенген и ПВУ. Не е нормално за 3 години да имаме шест избора. Важна е политическата воля. Всяка партия иска да има максимално представителство във властта, но не може всичко да се свежда до постове. Стана ясно обаче, че разковничето е именно в това разпределение – на регулаторите и в прокуратурата.“

В БСП се загуби разговорът, води се гражданска война

На въпрос дали е „бузлуджданец“, Станишев каза, че „всеки член на БСП е бузлуджанец, защото Бузлуджа е символ, събор, празник, на който се събират всички леви хора. Поздравявам софийската организация за организирането на подобна среща, защото в БСП се загуби разговорът. Атмосферата в една партия винаги се създава от ръководството, но от 5-6 години в БСП се води гражданска война, търси се врагът с партиен билет. Разкол има вече не само в Националния съвет и в Конгреса, пренесе се и в структурите по места. Вместо да помислим как БСП да върне доверието на избирателите, ние водим битки помежду си.“

БСП да обедини всички вляво и в центъра и да стане алтернатива на сглобката

„Разбирам тезата на партията, че това управление е изчерпано и са нужни предсрочни парламентарни избори, но готови ли са БСП и лявото да станат алтернатива на сглобката?“, посочи Станишев и каза, че сега е моментът да се търси обединение в ляво-центъра. „През 2019 г. имахме петима евродепутати, през 2024 г. в най-добрия случай – двама – след преразпределението. От какви позиции да претендираме за управлението? Важно е БСП да прояви инстинкт за самосъхранение, да се върне към политиките си, към избирателите си, тогава ще има по-добро представителство и на изборите за Европейски парламент. Можем да предложим решения за работещите, случват се трансформации – зелена, дигитална, демографска и те трябва да бъдат защитени в целия ЕС.“

 

 

 

 

Коментари

  • Отвратен

    24 Март 2024 12:53ч.

    Този няма ли да се спре! Търси си място под слънцетои всеки ден напомня за себе си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато отвратените си заминат, остават само отвратителните.

    24 Март 2024 13:26ч.

    Заминал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    24 Март 2024 13:27ч.

    У нас прозрачността е винаги многослойна и мъглява !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този е не по-малко слугинажен персонаж,

    24 Март 2024 14:00ч.

    видехме го , що струва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един

    24 Март 2024 14:04ч.

    И не се връщай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    24 Март 2024 15:04ч.

    Той място под слънцето си има, сега провеждат действия за недопускане появата на истинско ляво. Той, ПЕС и членуващите традиционни, системни "социалистически" партии отдавна нямат общо с лявото. От десетилетия политиките им са фундаментално пазарни и подчинени на глобалните корпорации и милитаризма, а това по определение не само не е ляво, а е анти-ляво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ

    24 Март 2024 12:55ч.

    Защо не отиде да работи в магазин хранителни стоки. Хората ще му се "радват много".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • станах шеф

    24 Март 2024 13:00ч.

    Станишев, като народен хрантутник от десетилетия, няма право да каже и една думичка относно България. Абсолютен паразит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези, които гласуваха за ПП ДБ

    24 Март 2024 13:13ч.

    Доволни ли са от това съглашение? Ако са доволни, ясно какви са? Да няма после викове "мутри вън", и "мафия". Купиха ви с власт. Да видим до кога ще издържите да поддържате лъжите че сте алтернатива на Бойко, след като се вижда че сте негов слуга. Българите бяха излъгани за пореден път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    24 Март 2024 13:20ч.

    Червената аристокрация,номенклатурата и буржоазията се обединяват за предпоследен пореден бой със социалната справедливост. Като го гледам този, който работа не е похващал, но се прави на многознайко, ми иде да крещя. Как е възможно такива да се опитват да ни манипулират - 34 години!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се опитват.

    24 Март 2024 13:33ч.

    Както каза тарторът на ГРОБ - лош материал. 2 000 000(два милиона) млади, можещи, знаещи избягаха, останаха отвратителните. Избягал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гледах интервюто,

    24 Март 2024 13:48ч.

    Станишев показа класа. Естествено далеч от възприятията и обсесиите на постоянното присъствие на дежурните оплаквачки тук!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитен

    24 Март 2024 13:56ч.

    За каква класа става въпрос! СтаниШЕФ сам ли се възхвалява или това прави неговата 1/2 пиарката?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    24 Март 2024 13:58ч.

    "трябва много работа по еврозоната, Шенген и ПВУ" -- предполагам, с този израз е "изразена" "класата". т.н. еврозона е еднозначна и пълна загуба на усверенитет, отгоре на това е от полза единствено за олигархията - заради допълнителните възможности да се крадат средства. интересно ще е да чуем, кое на станишко му е социалистическото, кое му е ли.берасткото. а, да - и в процентно съотношение, ако може. ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Гледах интервюто

    24 Март 2024 14:03ч.

    И аз го гледах. Но не споделям напудреното Ви мнение. Прочетете какво значи думата "обсесии" и кога се използва. Това, че пишещите във форума, не приемат "класата" на Вашия любимец, не може да бъде повод, за да ги наричате "оплаквачки". Просто се попитайте защо не го приемат. Влезте и в други форуми, за да се убедите в народната "лйбов" към господина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    24 Март 2024 14:39ч.

    Съгласен съм този, който е гледал интервюто. 20% от коментиращите са чели само заглавието, а 90% не са гледали интервюто, а си казват това, каквото им е на душата, без реална връзка с нещо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами тази класа драги,

    24 Март 2024 14:56ч.

    на човек, кайто прочита поне две книги седмично, на човек с една от най-високите позиции заемана от българин, с нормални вазприятия, възпитание, начин на говорене, разсъждения и още... И без "обсесии", т.е. с действащ контрол на мисълта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още за "класата"

    24 Март 2024 15:33ч.

    О, не! Госпожата с напудрен речник мисли, че само те четат книги. Заблудата е страшно нещо, особено, когато се живее в измислен свят-

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ

    24 Март 2024 15:37ч.

    Йосифов явно е бил "класа" само докато е бил банкер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Госпожата с, ....! Заблудата е страшно нещо, особено, когато се живее в измислен свят...

    24 Март 2024 15:52ч.

    Ха ха!! И Въпиюща липса на въображение! Или поне интуиция. Но затова пък смело да разпознаеш/обвиниш нечия полова принадлежност само по подозрение. Естествено погрешно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Незаминаваща от България

    24 Март 2024 17:39ч.

    Той е един от първите, включили се в разграждането на Родината евроатлантик и гадното му правителство. Сегашните са апогей на продажността. СТАНИшеффф няма морално право да казва каквото и да е. Той беше премиера с мандат на ДПС в тогавашната “уйдурма”! Баста!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    24 Март 2024 13:55ч.

    Станишевия въведе плоския данък.. А.Вчера беше на спявка с бунтовниците в БСП, днес вика, че Габриел трябва да стане премиер и да има правителство ГЕРБ СДС-ППДБ. Този се интересува само от себе си и от интересите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре, че се събрахте

    24 Март 2024 13:56ч.

    за да сме сигурни, че няма да станете евродепутати

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи

    24 Март 2024 14:50ч.

    нямаме интерес към нови избори, това значи, че не се чувстват все още сигурни при нови избори дали ще успеят да постигнат поне приемлив резултат, значи просто се опитват да овладеят сега партията и ако може да намалят резултатите на противниците...Или въздух под налягане. Но нали сладките служби с големите заплати вече са на привършване, затова нямат друг избор, освен да вредят колкото се може повече на останалите, пък дано морето се подкваси?? Въобще тези са големите тарикати, наметнати с с партийно членство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този

    24 Март 2024 15:04ч.

    какво работи, т,е, каква му е специалността?? Откакто го знаем. само партийна работа?? Тарикат, намерил на хляба мекото...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отговорът

    24 Март 2024 17:41ч.

    Работи като продажник, какво друго!? Пфу!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами сега

    24 Март 2024 15:30ч.

    Язък, формулата и съветите на станиШЕФ не проработиха. ГЕРБ се отказват от втори мандат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Видя ли го тоя,чуя ли за татко му…..

    24 Март 2024 15:56ч.

    ми се допровръща!изключителен кариерист като татьо си!Ако т.н. левица отново го дюндяка в скута си,повече от ясно е че ние няма да гладуваме за тях!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    24 Март 2024 16:23ч.

    Аз съм като българин, съм от коляното на Хем според съответната днешна наука/ син на Ной/, Станишев е от коляното на СЕМ / пак син на Ной/, но мен като "хем" ме наричат "Гой", тези от коляното на Станишев. Не съм съгласен! А вие? К'во ще кажеш, Дачков? Преди или след триене!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въл

    24 Март 2024 17:31ч.

    Добре, че БСП умре. След тоя паразит нищо не можеше да спаси партията. Нинова само ще тури катинара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гтн

    24 Март 2024 17:33ч.

    За теб , другарю Станишев е по-добре да си мълчиш !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    24 Март 2024 17:50ч.

    никои не те пита изчезваи вкарахте българия в нато и ес без референдум и се коалирахте със симеон от мадрид неговата фамилия докара българия до 111 ооо кв км и хиляди избити преди 9 септ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    24 Март 2024 18:49ч.

    Съсел

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    24 Март 2024 18:51ч.

    Седнал да ми обяснява, кое е добре за България! Санким аз не знам,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    24 Март 2024 19:14ч.

    Да си ходи в Брюксел и да не се връща. Би било добре ако може всичкия т.н. елит можем да го изпратим на някакви острови без право да се връщат в България. Мисля че прекрасно ще се оправим и без тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АСЕН МИХАЙ

    24 Март 2024 20:48ч.

    ТОВА МЕКЕРЕ ДОКАРА БОЧКО НА ВЛАСТ ПРЕЗ 2009 , ПОСЛЕ ПРЕЗ 2014 ГО РЕАНИМИРА КАТО СЛОЖИ ШИШИто ЗА ШЕФ НА ДАНС . СЕГА ПАК СЕ ГРИЖИ ЗА НЕГО .... И ТОВА НЕЩО СЕ РЕПЧИ НА КОРНЕЛКА ! ДЕТО Е 100 ПЪТИ ПО МЪЖ ОТ НЕГО ! ЗАВИСИМОСТА МУ ОТ СОКОЛА Е ОЧЕБИЕЩА = ТОЙ ГО СЛОЖИ НАЧЕЛО НА ТЕОЙНАТА КОАЛИЦИЯ , ТОЙ МУ НАБУТА ШИШИ ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи

    24 Март 2024 21:00ч.

    Щом това либерастни г . мно иска сглобка , значи трябват избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи