Станишев: Целта на конституционните промени е да се заличи от паметта ни всичко за Руско-турската освободителна война

Станишев: Целта на конституционните промени е да се заличи от паметта ни всичко за Руско-турската освободителна война

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Предложенията за промени в Конституцията са подчинени на конкретна конюнктура заради войната в Украйна, отношенията между Запада и България, като член на НАТО и ЕС, и Руската федерация. Стремежът е да се заличи в българската памет всичко, което е свързано с Руско-турската освободителна война. Няма да се учудя, ако след време се забрани и изучаването на „Опълченците на Шипка“ в училище. Второ, от гледна точка на съдържанието на промените – те са невежи. Погледнете националните празници на почти всички европейски страни. Те са свързани с изграждането на държавността и са свързани с ключови събития. Особено новите страни, които не са съществували с десетилетия по една или друга причина – така е в Хърватия, в Белгия, в Полша. Националният празник е свързан с държавността. Факт е, че българската модерна държавност започва от 3 март, когато България отново се появява на картата на Европа след 500 години османско робство. И това искат да го заличат?! Трето, политическите последици от направените предложения са разединяващи. Цялото очарование на 24 май и неговата уникалност е, че това е народностен празник. Той не е създаден с указ. Той идва от дълбините на душата на българския народ и няма човек, който като чуе „Върви народе възродени“ да не му трепне сърцето, да не му заседне нещо в гърлото. И да го правят официоз, противопоставяйки го на 3 март, е провокация към българската национална памет и към българската държавност. Затова аз съм категорично против точно тази промяна.“

Това заяви българският евродепутат Сергей Станишев в предаването „Офанзива“ на Novanews. По думите му декларативното вкарване на текстове, че образованието и просвещението трябва да бъдат национален приоритет не е достатъчно. „Това е в ръцете на правителството и на законодателите. Защото можеш да запишеш най-красивите и пожелателни текстове в Конституцията, но 50% от учениците са функционално неграмотни. От десетки български училища учениците излизат с двойки на матурите по български език и литература. Това е истинският проблем и никакви текстове в Конституцията няма да го решат.“

„Проучванията показват, че българското общество приема 3 март за национален празник. Всяка година десетки хиляди се качват на Шипка. Ето защо бих искал да призова да се окаже активна гражданска съпротива срещу промяната му. Защото знаете поговорката „Докато умният се наумува, лудият се налудува“. Трябва да има граждански позиции и действия, защо не и събиране на подписи, за да се защити българската национална идентичност. Освен всичко друго в Руско-турската освободителна война са загинали и стотици хиляди български опълченци. С подобни предложения и действия унижаваме себе си, унижаваме българския народ. Трябва да отчитаме и че Руската империя ни е освободила и да не забравяме, че тя не слага пречки пред българското Велико народно събрание да приеме една от най-демократичните Конституции за онова време, по пример на белгийската.“, припомни Станишев.

По отношение на другите предложения за промени в Конституцията евродепутатът заяви, че в настоящата Конституция никъде не е записано, че Прокуратурата е пирамидална структура с такава роля на главния прокурор – това е въпрос на законодателни промени. „Очевидно има засилване на ролята на правосъдния министър и на управляващото мнозинство при формирането на прокурорската квота, което води до политическа зависимост. Ние видяхме, че и при отстраняването на Иван Гешев пролича пряката връзка между политици и ВСС. Това сега може би ще бъде закотвено и в Конституцията. И мнозинството си мисли, че по този начин ще си гарантира трайно влияние. Но историята винаги си прави шеги с подобни опити.“

„Промените, свързани със служебното правителство също са конюнктурни и се дължат на отношенията между сегашното мнозинство и президента, който има близо 3 години до края на мандата. Трябва да се стъпва на факти. Имали сме доста служебни правителства от началото на прехода и нито едно не е провал. Напротив – много от тези правителства спасиха страната от тежки кризи, както служебното правителство на Софиянски по време на крайно остра конфронтация и риск от граждански сблъсъци, да не кажем война. Какво им е виновен президентът Радев на политиците, че две години не могат да направят стабилно управление. Държавният глава в дадения случай изпълнява своите задължения. По Конституция мандатът на едно служебно правителство е около 3 месеца, а това че имаше 5 предсрочни избори – кой е виновен – Радев или политическите сили и неспособността им да излъчат редовен кабинет? Най-накрая направиха правителство и сега едва ли не трябва да им благодарим. Това е нелепо.“, категоричен е Станишев.

На въпрос на водещия Любо Огнянов за ежегодния събор на Бузлуджа и за ролята на БСП Станишев изрази загриженост, че вместо като основна алтернатива и силна опозиция, проучванията продължават да показват едва около 9% подкрепа за социалистите сред избирателите. „БСП не може да намери физиономията си и твърде много наподобява на „Възраждане“, които обаче са по-автентични на този терен. Десетки пъти съм бил на Бузлуджа и когато гледах снимки от 2018 г. и от днес – ясно се вижда огромен отлив на избиратели и симпатизанти. Това е много демотивиращо за българските социалисти и отговорността е на сегашното ръководство.“.

По отношение на поведението на България и изнасянето на оръжия за Украйна Станишев коментира, че страната ни, като член на ЕС и на НАТО, трябва да участва солидарно в оказването на помощ, но трябва да отчитаме и специфичното си геополитическо положение, както и историята. „И лошият мир е по-добър от всяка война. Колкото по-бързо бъде прекратена тази война чрез преговори и споразумение, толкова по-добре.“.

Източник: NOVA

 

 

 

Коментари

  • джони инглиш

    29 Юли 2023 21:19ч.

    Целта на дивият запад е да опростачи няколко поколения , да искара Русия световно зло и да оправдае война на 1.5 милиардния див запад с Русия. Като последствие ще бъде поробена последната неразграбена от дивият запад територия богата на огромни ресурси. По този начин дивият запад ще отложи с години /по мнението на дивият запад поне 300, по мнението на Русия и китай 25/ техническият си фалит и гражданска война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Назряващата смяна на геополитическата ориентация на България довежда ограбвалите я с десетилетия евроатлантици до апоплектичен гърч

    29 Юли 2023 22:24ч.

    Не само краденето им ще секне,но ще има и възмездие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще имате избор след края на войната

    29 Юли 2023 22:40ч.

    Към голяма С. Корея или към малка С. Корея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Почетен делегат на конкгреса на брюкселските травестити

    30 Юли 2023 2:13ч.

    Предлагам да изберем 2. февруари за национален празник. Така ще постигнем консенсус между травестити и джендъри, а това е много важно постижение. А и ще сме в тон с духа на Брюксел, йеееее!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    30 Юли 2023 2:57ч.

    Не знам каква е целта на дивия запад, но поназнайването на българския език, определено е нужно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Според някои форумци Русия не е освободила България, а я е поробила

    29 Юли 2023 21:21ч.

    Явно е, че това е политиката на турците и американските подлоги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възнамерявала, но слава богу

    29 Юли 2023 21:30ч.

    Не е успяла. За освободителните намерения можеш да питаш произволен съсед на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    29 Юли 2023 22:03ч.

    Точното описание на събитията е - освободила ни е с цел да ни пороби, а на идиотските лафове за братушките, двойните освободители и дядо Иван вярват само илитерати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • опааа

    29 Юли 2023 22:11ч.

    Тролчетета, как сте? Не ви харесват тези думи, а? Ми свиквайте, щото идва ред на т о я г и т е по кухите ви кратуни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Знаете ли колко държави съществуват благодарение на Русия?

    29 Юли 2023 23:41ч.

    Не знаете, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ти знаеш ли

    30 Юли 2023 1:18ч.

    защо съществува Роzzия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И коя от тези държави...

    30 Юли 2023 3:15ч.

    ... празнува национален празник на датата на "освобождението" си от рурските шовинисти - империалисти?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доларчук

    30 Юли 2023 6:55ч.

    Дядото ти разказвал ти е, че баща му е бил поробен от Русия?Независимо дали е бил НЕГРАМОТЕН. Илитерат is neither here, nor there-нито български, нито английски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отде позна бре, еврочиновник

    29 Юли 2023 21:30ч.

    Постара се да ни окупират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой те е окупирал, бе рубладжийски

    29 Юли 2023 21:32ч.

    Едно време като имаше съветска окупация не можеш да избягаш от окупатора. Сега вече можеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    29 Юли 2023 21:48ч.

    Окупирал ме е дивият запад. Ограбиха златото, доставят ни газ и петрол на тяхни цени. Секат варварски дървения ни материал, откраднаха ни младите кадърни кадри, закриха селското стопанство, лека и тежка промишленост и ни превърнаха в роби каквито и през османско владияество не сме били. Да не споменавам здравеопазване, образование, пенсионнери, инфраструктура, съдебна система , енергетика, свобода на словото, окупирани медии, отбрана, МВР, наркотици, проституция, кражби, ддс измами, напълмо продадени политици и още стотици редове , за които не ми се пише

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    29 Юли 2023 21:53ч.

    "Едно време като имаше съветска окупация" -- ти в кафяв салон ли си правен, бре? съветски окупационни войски на територията не е имало. за разлика от сега - говедарски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно време като имаше съветска окупация

    29 Юли 2023 22:50ч.

    Съветска окупация на България е ИМАЛОза две и половина години между 1944 - 1947. Ти очевидно си над 80-90 г.възраст за да говориш от първо лице, минало несвършено... ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Извоювала си го е

    30 Юли 2023 7:00ч.

    Като страна разбила фашизма и помагачите му с цената на 27милиона съветски ЖИВОТА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    29 Юли 2023 21:44ч.

    Прав е Станишката почти за всичко, но най-вече за това, че всеки мир по-добър от всяка война. Не знам как обаче се надява да обясни това на избирателите на БСП и копейките, за тях добро е само това, което каже Путлер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    29 Юли 2023 22:06ч.

    Така е, за путиноидите като животински вид е присъщ само условният рефлекс да ближат фюрера путлер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • развий си мислята косев

    29 Юли 2023 22:52ч.

    Всеки мир е по-добър от всяка война , но сте за укрофашагите, които не искат мир , докато не стигнат Червения площад ? Ало ? Шизофреник ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    29 Юли 2023 23:18ч.

    Аз лично мястото на украинците бих отписал окупираните територии и бих се договорил за мир. Те обаче искат да воюват и да прогонят руските нацита от родината си и това е тяхно право. Не мисля, че това ще доведе до нещо хубаво, но това си е тяхна работа в края на краищата. Ще им помагаме доколкото можем. Колкото по-дълбоко затъне Русия в Украйна, толкова по-малко вероятно да е тръгне да тормози други народи и държави, вкл. нашата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    30 Юли 2023 1:02ч.

    Косев, ти под "добър мир" капитулация на Русия ли разбираш? Щото под мир се разбира нещо, което устройва и двете страни. Украйна не иска да преговаря. Ерго, капитулацията на Русия ти е в главата. Ми няма как да стане това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    30 Юли 2023 1:04ч.

    А защо Трябва да помагаме на украинците, щом не искат мир, а пък ти си бил за мир? Нещо оправи когнитивните връзки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hиколова

    30 Юли 2023 1:04ч.

    Ще , но първо да ни прати музикантите да посвирят на Козяк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна винаги е била за МИР!

    30 Юли 2023 3:12ч.

    Но не и за т.нар. рашистки "мир" под дулата на оръжията на окупационните рашистки нашественици, които поради ЗАВИСТ, АЛЧНОСТ, ВЛАСТОЛЮБИЕ, РЕВАНШИЗЪМ и НЕСПОСОБНОСТ да създават всеки ден убиват мирни украинци и разрушават сътвореното от тях! Поздрав за всеки неразбрал с "Приспивна песен за врага" >>> https://www.youtube.com/watch?v=40WD9RDAMVc&t=230s

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мона

    29 Юли 2023 21:48ч.

    Ех, Станишев! Докато всеки от вас гледаше собствения си интерес, докато се карахте за избираеми места, докато пробутвахте верни на вас глупаци, превърнаха ви в една бутикова партия, от която нищо не зависи. Остана ви възможността да отидете на Бузлуджа и да си викате на воля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    29 Юли 2023 21:55ч.

    направиха станишев и съратници необходимото да разкарат приятелски настроения към русия собствен електорат. писаха се и те транс, през и отвъд... европейци, вие какво си помислихте? и в резултат също останаха два файтона хора. сами са си виновни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    29 Юли 2023 21:59ч.

    Целта на конституционните промени е да почитаме своята история и своя народ, а не чуждите. Както пише днес в Труд Росен Тахов, русофилите бранят 3 март, русофобите - 24 май, а всички сериозни историци са за 22 септември като най-подходяща дата. Само съсела не беше ревал за 3 март. Забравил е да спомене путинските жертви - около 220 000.Русоробският вой за 3 март първо ме вбесяваше, но сега ме кефи. Кучетата си лаят....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    29 Юли 2023 22:31ч.

    "Целта на конституционните промени е да почитаме своята история и своя народ, а не чуждите." -- мдам... предполагам, не е лесно да се живее с толкова умствен багаж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русофобите

    29 Юли 2023 22:57ч.

    Които плюете 3-ти март, сте дефакто туркофили и Киряк Стефчовци. Нормално е да сте туркофили и фронтмен на парламентарната ви коалиция да е Шиши ! Пеевски е вашето знаме , ДПС е вашият партньор /заден/ , 3-ти март ви е обща дата враг ! Както пееха едно време родителите ви от БКП - Комунисти, комсомолци, пионери - във един и същи строй , вие го обърнахте на ченгесари, русофоби, туркофили - във един и същи строй ! Винаги във труд и бой !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    30 Юли 2023 1:09ч.

    Тъп е спорът за националния празник в конституцията. Това е въпрос на закон. Въпросът е спорен. 6.09.например е още по-добро предложение. В противовес на всички велики сили. Тези хора заговориха за неща, които не разбират. Сега е време за действия и те се чудят, как да имитират дейност по промяна на основния закон. Там е проблемът. А вие сте идиоти, дето се държите за това и не виждате същинските проблеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помним

    29 Юли 2023 22:16ч.

    Но все пак помним, че съвсем скоро гласува ЗА Истанбулската конвенция от името на българите, която се диктува от същите, които диктуват и тези конституционни промени. Популизмът тук е само за замазване на очите на верващите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    29 Юли 2023 22:19ч.

    щирые громадяне? от них остались рожки да ножки...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станишевските брътвежи :

    29 Юли 2023 22:47ч.

    Хем сърби - хем боли ! И вълкът сит - и агнето цяло ! Искаме мир и затова пращаме оръжия ! Говорим като Възраждане, но Възраждане ни откраднаха избирателите ! Да подкрепим украинците, ама от това те загиват ... Ех, не е лесно да си и Сър, и Гей !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • RUsZ

    29 Юли 2023 22:49ч.

    Борисоя,ГЕРБ,Пеевси,Магнитски,ДПС,ПП,ДБ това е линията между народа на България и предателите.Между 3 март и 24 май.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв народ сте вие изрожденци

    29 Юли 2023 22:55ч.

    Измет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • УсУс

    29 Юли 2023 22:53ч.

    Американското посолтво легитимира Борисов и Пеевски.Няма морал няма мисъл за българския народ.Груб интерес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    29 Юли 2023 22:59ч.

    Ти беше този, който започна съсипването на Столетницата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джендер!

    29 Юли 2023 23:39ч.

    Ей тоя докара натовците, натиска Корнела за Стамбулската и накрая унищожи бсп-то! Бесепарите са големи загубеняци, не виждат ли, че серджендерчето е патологичен кариерист!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кюрдите са 45 милиона. Българите са 8 милиона (с тези в други държави)

    29 Юли 2023 23:47ч.

    Кюрдите си нямат държава, българите имат. Защо ли е така? И кюрди и българи са живеели в една държава - Османска империя. Защо на едните им е повървяло а на другите не е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Резонен въпрос

    30 Юли 2023 2:33ч.

    Имаме нужда от Ден на признателността с основно блюдо борш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всеки ден, всяка минута

    30 Юли 2023 2:18ч.

    Показвате колко сте вредни за България. Безделници, дърдорковци, измамници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Кюрдите си нямат държава, българите имат”

    30 Юли 2023 2:21ч.

    Дали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това, че българите си усраха държавата, кой е виновен?

    30 Юли 2023 2:36ч.

    Затова свобода не трябва да се подарява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За първи път разбирам

    30 Юли 2023 2:28ч.

    Че България има само един единствен национален празник. Някак си е непонятно, та и 3-ти март и 24-ти март са си наши,, национални, какво, сега ще ги степенуваме ли кой по по най? .................................................. Дай боже да имаме повод и за още и още добри горди за нас българите празници! ........... В САЩ най-големият им национален празник е този, за който според ситуацията се съберат най-много почивни дни. Толкоз! Е, всеки празник "мирише" различно Денят на благодарността е най-вкусен за тях. ......................... Давам със САЩ пример, не защото са за пример, но нашенци се пънат да направят 4 юли наш празник, а аз казвам, не, мерси! ............. Нашата нация си е наша нация! 3-ти март е свързан с третата Българска държава. 24-март пък се празнува и в Русия, което е даже супер, ще ни обедини с православния свят още по-силно. Ние не принадлежим на като лическа западна Европа, ние принадлежим на Православието. И в това е чара ни! ....................... Жалкото е само повода да се отхвърли 3-март, жалко е! недостойно е !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за заслуги

    30 Юли 2023 2:36ч.

    Този е един от тия които заслужават всеки ден, сутрин, обяд и вечер по 100 тояги на голо. Няма да обяснявам защо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СерГеят да си оди при

    30 Юли 2023 2:39ч.

    Погледнете националните празници на почти всички европейски страни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гледаме и се ококорваме...

    30 Юли 2023 3:01ч.

    ... Коя европейска държава, пък и неевропейска развява чужди (кървавочервени канибалски АНДРОФАГСКИ) знамена на националният си празник?! Коя държава е благодарна и празнува, че е страничен ефект на имперска политика, празник на договор между две империи, на който изрично руският цар забранява присъствието на България, две империи - Руската и Османската, които си поделят територии, между които и нашата родна мила Татковина?! Всички знаем, че серГЕЯТ Дмитриевич е родом в Херсон, Украйна и е не само последовалетен родоотсъпник, но и експлоатиращ България чрез привилегиите като син на БКП функционер. Всъщност баща му е син на орач, но вместо със земята се е захванал с шменти-капели УЖ партизанство, По време на ВСВ от март 1944 г. бащата е партизанин в отряда „Чавдар", хаха, ама друг път:) След Деветосептемврийския преврат от 1944 година Станишев заминава за СССР, където учи история, подготвя и защитава дисертация по история на марксизма-ленинизма в Московския държавен университет. По време на следването си в Москва се запознава с много преспективна женщина Дина Мухина (6 май 1927 – 13 май 2015) – студентка по славянски филологии в Московския университет, от която има двама сина – Георгий Станишев и Сергей Станишев. След завръщането си в България Станишев работи във Висшата партийна школа като ръководител на катедра „Международно комунистическо работническо движение“, а от 1972 година е доцент в АОНСУ на при ЦК на БКП. Паралелно е консултант, а от 1976 година – завеждащ отдел „Външна политика и международни връзки“ при ЦК на БКП. За кратко заема дипломатически пост – пълномощен министър в Москва през 1974 г. От 1975 г. е представител на ЦК на БКП в редколегията на списание „Проблеми на мира и социализма“ в Прага. През 1976 г. Станишев-баща става член, а през декември 1977 г. – секретар на ЦК на БКП и остава такъв до февруари 1990 г. От 12 май 1977 г. е избран за член на ЦК на БКП и остава такъв до 1990 г. Народен представител е в VII, VIII и IX народно събрание на БКП. Умира на 4 февруари 2000 година и оставя БКП привилегиите на сина си, който се възползва толкова добре, че няма НИТО ЕДИН ДЕН ТРУДОВ СТАЖ! Сега е "щастливо" женен за онзи травестит Моника Йосифова, бивша съпруга на ДеСарът, един от милионерите с "куфарчета" Венцислав Йосифов, назначен за директор на Първа частна банка, за да обере парите на първите частни, предимно семейни бизнес инициативни българи след преврата на 10-ти ноември 1989 г. с цел никога в България да няма СРЕДНА КЛАСА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    30 Юли 2023 9:43ч.

    О Боже как само се извъртат като фурнаджийски лопати тези жалки наричащи себе си политици хора . След доста прочетени статии и гледани противоречиви полемики и аз вече доста съм скептичен дали тези 500 год. изобщо са били робство щом като сме запазили език , бит , култура , вяра , а и свобода /пътували са до Влашко , Франция , Австрия и т. н. . А сега има няма десетина години демокрация плячкосахме цяла държава продадохме се за жалки чужди идеи , изгубваме не само вяра и българското но и човешкото .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мето

    30 Юли 2023 11:34ч.

    Голям доклад са написали на станишката,почти колкото дисертацията му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи