Станишев се завръща в българската политика: Да направим БСП и левицата отново големи

Станишев се завръща в българската политика: Да направим БСП и левицата отново големи

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Каквото зависи от мен да подкрепя левицата да бъде силна, адекватна, европейска, модерна, ще го правя, заяви доскорошният президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев пред български журналисти на конгреса в Берлин. Вчера, след 11 години начело, той предаде поста на новоизбрания президент на ПЕС Стефан Льовен.

На карта е съществуването на БСП като партия, от която нещо зависи, предупреди бившият президент на ПЕС

Заявка, че се завръща в БСП, за да я направи по-силна и фактор, който задава дневния ред на страната, направи Сергей Станишев от Берлин. В германската столица се провежда конгрес на Партията на европейските социалисти (ПЕС), а след 11 години начело на партията, Станишев вече не е президент. Наследи го бившият премиер на Швеция Стефан Льовен, който бе и единствен кандидат.

"Не съм лице на опозицията. В БСП има много хора, които са загрижени. Трябва да осъзнаем, че днес на картата е изобщо съществуването на БСП като политическа сила, от която нещо зависи", заяви Сергей Станишев пред журналисти в кулоарите на форума. Той поиска малко време, за да каже като какъв ще се върне в българската политика.

Моят лозунг е: Да направим БСП и левицата големи отново, каза Станишев. Той обясни, че столетницата трябва да бъде фактор, който задава дневния ред на страната, а не е просто присъдружна партия към някоя коалиция или към някой, който е по-добър и по-голям от нея.

"Това е унизително положение за БСП. И когато БСП, левицата, е достатъчно достатъчно голяма и силна, ще има място за всеки", обясни Станишев.

Той напомни, че ПЕС се е превърнала и запазила в толкова голяма партия, защото принципите, които е следвал като неин президент през тези 11 г. са на уважение към всяка партия, всяка организация - голяма и малка, към техния контекст, към техните грижи и очаквания. Освен това е нужен диалог с всяка една от организациите и изграждане на тази база на консенсусни политики, които ни водят напред и ни правят по-силни заедно и всеки индивидуално по-силен, разбира се, пречупени през нашите ценности за демокрация, справедливост, солидарност, равенство, даде рецептата Станишев. В момента ПЕС има 33 пълноправни партии-членки, 12 наблюдатели и 12 асоциирани членове.

"За съжаление, в БСП тези принципи днес не работят. Нито имаме вътрешен диалог, имаме постоянно караници, нито имаме диалог навън. Нито имаме изграждане на политики, които са убедителни, така че да мотивират хората и да ги натоварват с положителна емоция", коментира още Станишев. 

По повод на това, че соцлидерката Корнелия Нинова не е на конгреса на ПЕС в Берлин, Станишев каза: За съжаление, това е последователно поведение през последните години, казвам го с болка. И това е една от основните причини да не се кандидатирам за президент на ПЕС, защото нямам зад себе си партия, която е голяма и която е ангажирана с ПЕС - трудно можеш да играеш тази роля, която се очаква от президента на обединените социалдемократи. Последния път, когато г-жа Нинова беше на голямо събитие на ПЕС на живо, беше през 2016 г. Това говори достатъчно.

Заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин коментира пред БТА, че Станишев никога не си е тръгвал от БСП. Знаете, че във всички тези години винаги е коментирал, давал е съвети, изразявал е мнения, така че сигурно ще продължи, но оттам нататък въпросите са към него, посочи той относно плановете на Станишев. Публично единствено каза, че ще работи БСП да е силна и аз подкрепям това всеки да работи БСП да е силна, допълни Вигенин.


Източници: "24 часа", БНТ, dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • БББ

    15 Окт 2022 13:54ч.

    Станишев - шеф на БСП, Луна - президент!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    15 Окт 2022 13:57ч.

    Лунчето май доста зле се представи - и хиляда гласа не събра за депутат. Станишката ще успее ! Ще ТУРИ окончателния КРАЙ на БСП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    15 Окт 2022 13:57ч.

    Този само ще довърши БСП. Отдавна мнозина не му вярват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    15 Окт 2022 14:05ч.

    ░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░ Този сорос влезе ли в политиката БСП ще ИЗЛЕЗЕ ░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    15 Окт 2022 14:10ч.

    идеално...БСП ке пукне

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър

    15 Окт 2022 14:40ч.

    Гледам плъховете на Корнела са изпълзели да сипят помия. Ама те друго си и не могат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-горе коментарите казват (почти) всичко.

    15 Окт 2022 14:51ч.

    Преливане от пусто в празно, повече от 25 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    15 Окт 2022 14:52ч.

    Не мога да повярвам, че се радвам да видя тази стара комсомолска физиономия. Във всеки случай 100 пъти по-добре от всеки от компанията: Кирчо, Кокорчо, Тиквоний, К*рнела, Кефлията и Зелениут чорап

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стани шеф

    15 Окт 2022 15:14ч.

    Маминото детенце Сергейчо не е ли евродепутат? Що ще в България? Брюксел е неговият естествен хабитат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БСП е анти-комунистическа и анти-социалистическа

    15 Окт 2022 15:27ч.

    още от ашладисването си на 04.04.1990 г. върху дървото на БКП. СерГей е пробутан от юдо-мафиотските среди, на които се кланяше и за които слагаше кипа в синагогата Георги Седефчов - пернишкото келеме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помощ

    15 Окт 2022 15:41ч.

    Вкараха спяща клетка в българския политически живот. Да очакваме, неочакваното падение! Селенски и Станишев, братя по оръжие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    15 Окт 2022 16:00ч.

    Брей, кога отминаха цели 11 години, откакто Серж ръководи ПЕС! 11 години начело на ПЕС - та те се равняват на 20 години в Централния софийски затвор! Жилава семка излезе нашият другар, оцеля в това змейско гнездо. Дано не са го повредили много. Надявам се все оше да е едисонова резба Е17.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    15 Окт 2022 16:37ч.

    Казват, че една кучешка година се равнявала на седем човешки. 11 години ПЕС правят 77 човешки години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    15 Окт 2022 18:39ч.

    Тоя се връща за да има Баце кого да бие на избори. Смешник и лизач.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Върне ли се

    15 Окт 2022 19:28ч.

    Станишев, аз повече няма да гласувам за БСП! И ще агитирам свои роднини и познати, между впрочем и те мислят като мен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Измекар

    15 Окт 2022 20:56ч.

    Потомствен помияр и нагъл измекяр. Този не е Българин, кой е не зная, педал ли или само Лджбткю. Сега и проводник на евро - сатанизма . Няма място тук

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи