Станишев с политически рейд за демографията

Станишев с политически рейд за демографията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Започвам поредица от срещи с всички парламентарно представени сили в Народното събрание, за да постигнем политически консенсус за поставянето на демографията във фокуса на нашите национални усилия през следващите десетилетия. Промяната на демографската картина у нас следва да бъде новата ни национална цел. Доволен съм от срещите ми с премиера акад. Денков и с Борисов – стана ясно, че чукам на отворена врата. Мерките за репродуктивно здраве има голям шанс да влязат още в бюджета за 2024 г.“ Това заяви Сергей Станишев при участието си в сутрешния блок на БТВ. Той посочи, че досегашните мерки са палиативни, а ситуацията изисква неотложни хоризонтални решения на ниво изпълнителна и законодателна власт, особено в икономиката, здравеопазването и образованието. Координирането им е колосална задача, предвид предизвикателствата пред страната в момента. „Избирането на нарочен вицепремиер по демографията във всяко следващо правителство би било ясен знак за приоритетната роля на тази тема в дневния ред на кабинета и на българското общество като цяло. “, предложи той.

На срещите бяха коментирани и конкретни мерки за репродуктивно здраве, които да намерят място още в бюджета за 2024 г. „У нас възрастта, на която младите хора имат проблем с репродукцията, пада на 25 години.“, коментира Станишев. Това се дължи на много фактори: стрес, начин на живот, вредни навици, ранно полово съзряване, но най-вече на липсата на каквато и да било профилактика. Затова, предложенията предвиждат въвеждането на Национална профилактична програма за жените и мъжете във възрастовата група 18-40 години, както и разширяване на Националната програма за майчино и детско здраве към МЗ с мерки за всеобхватна грижа за майката и плода при бременните жени. Това включва редица съвременни изследвания, неинвазивна диагностика и скрининг. 

По актуалната тема за местните избори в София Станишев коментира, че „Ваня Григорова има всички шансове да стане кмет. Тя беше точният човек, на точното място в подходящото време. Има ясен политически профил и социална позиция. Говори на работещите хора в София, които се борят с неравенствата, с инфлацията и с трудностите. За втория тур тя има много по-солидни резерви, защото за нея биха гласували и представителите на други партии като ИТН и „Възраждане“, които искат промяна на сглобката. А като резултат от горещата любов вътре в коалицията, вероятно и тези на ГЕРБ ще гласуват по-скоро за нея, отколкото за Терзиев.“

В отговор на въпрос за резултатите на БСП в страната, Станишев поздрави избраните кметове на столетницата и пожела успех на участващите в балотажи. „Нека погледнем цифрите: през 2019 г. имахме 60 кмета и 4 областни града. Вотът за листите е най-показателен: В Пловдив сме шести, във Варна – на осмо място, в Северозападна България – червената крепост – се сринахме. В София ръководството не подкрепи, но поне не попречи на кандидата. Не можем да си заравяме главата в пясъка. Направиха се толкова грешки, понякога от собствена глупост – като например липсата на подкрепа за кмета на Перник. В БСП е нужна промяна.“

„Машините няма да повлияят на резултата, ГЕРБ ще бъде първа политическа сила, ПП-ДБ ще направят пробиви, но не толкова, колкото са очаквали, БСП ще стабилизира за момента, но с тежки загуби.“, прогнозира изхода от местния вот в национален мащаб Станишев. 

 

 

 

Коментари

  • соросоидни имитации

    01 Ное 2023 15:10ч.

    Мерките за репродуктивно здраве нямат НИЩО ОБЩО с демографията!!! Ени ора се гласят да земат ени пАри, просто, за пореден път! Неставайшеф го играе лобист, хайли лайкли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по какво се разпознават фалшивите демографи:

    01 Ное 2023 15:26ч.

    Те не говорят нито дума за закрила и укрепване на българското семейство. Въпросът за семейните, традиционни и религиозни ценности е определящ и първостепенен за определяне на демографските тенденции. В този ред на мисли другаря Неставайшеф ще се застъпи ли за задължителен предмет "Православно Вероучение" в българските училища?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    01 Ное 2023 16:17ч.

    Серж СоросоФФ = приключен колаборационист !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станишев прави услуга на запада и на Сорос, от когото е взел сребърници

    01 Ное 2023 18:45ч.

    Иска да раждаме повече деца, които да продължим да подаряваме безплатно на богатите държави - това решава ТЕХНИЯ демографски проблем. За да решим НАШИЯ демографски проблем, трябва да повишим заплатите и ДА ОСТАВАТ В БЪЛГАРИЯ ДЕЦАТА, КОИТО РАЖДАМЕ И ДА НЕ ГИ ПОДАРЯВАМЕ. ХОРАТА НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ И КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ДЕЦА РАЖДАМЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАМЕ БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ, А НИЕ УМИРАМЕ. Един 17 годишен човек струва $320 000, ако има и висше образование струва много повече, вижте US Department of Labor или US Department of Agriculture - "cost of raising a child".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    01 Ное 2023 15:37ч.

    Щом СтаниШЕФ се е загрижил за демографията, Боже опази!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    01 Ное 2023 19:26ч.

    жената на Станишев има 4 деца, но дали ще останат в България, след като са отгледани в чужбина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съсел си беше, но

    01 Ное 2023 15:47ч.

    е вече мутирал голям нинджа съсел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто бизнес

    01 Ное 2023 16:07ч.

    Няма да питам като какъв Станишев се е разшетал и се среща с лидери на партии, министри. Само ще попитам: как Станишев си представя с признаването на еднополовите бракове да увеличи населението на България? Хора, прави ли ви впечатление празната библиотека на втората снимка? Това говорили ви за настъпването на епохата описана от Р. Бредбъри в " 451 градуса по Фаренхайт"? "Книгите са забранени и подлежат на изгаряне". " Хора, бдете! "- Юлиуз Фучик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    01 Ное 2023 19:30ч.

    среща с борисов, празната библиотека е в централата на ГЕРБ? борисов си каза, книги не чете, чел е само "Винету"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    01 Ное 2023 16:13ч.

    Хм, защо ли това напомня на старичката програма „Лебенсборн„

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • платен материал

    01 Ное 2023 16:32ч.

    Този гъз явно ви плаща да му пишете такива статии

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Ное 2023 17:16ч.

    Този само десетилетия вкарва, преди беше десетилетие на ромското включване - греда, сега арабско включване ли ще прави? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Ное 2023 17:22ч.

    Внимание, освен, че наливаме луди пари на циганите, сега ще прокара и наливане на луди пари за орките, за да може да остават тук... българите за демография пак ще си плащат от джоба си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    01 Ное 2023 17:32ч.

    Та нали демографската катастрофа е резултата от действията и бездействията на такива като него, които 34 годиин си играят на демокрация!? Що за лицемери, що за наглост! Да не си въобразяват, че българите имат къса памет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    01 Ное 2023 19:36ч.

    Той и Хитлер с демографията се е занимавал. Дедо ви Сорос, дърт нацист, нещо ново няма да измисли. Старите и изпитани програми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    01 Ное 2023 20:12ч.

    Пак ли това "Вероучение". Отново ли!? Хайде, спрете се вече. Ние сме СВЕТСКА държава. Не сме Иран, Афганистан или Пакистан! Слава Богу! Църквата е ОТДЕЛНА от Държавата и това ТРЯБВА да си остане така. Безапелационно и без коментар. Промиването на мозъци е много лошо идея. Особено в детска възраст. И сега има Вероучение в училище- никой не пречи на децата да го учат! Прочее, училището НЕ е длъжно да свърши работата на семейството. Моите деца вкъщи научиха Веруюто и Отче Наш. Вкъщи научиха защо празникът е Рождество, а не Коледа. И защо празникът не е печеното агне или прасе, а смисълът му е съвсем другаде. Не съм чакала и очаквала някой друг да ми научи децата на уважение, смирение, възпитание, прошка и добротворство. И аз така- вкъщи съм научена на тия неща. Така че престанете с религиозната пропаганда! За протокола- имам повече от две деца, сестра, етърва, братовчедка и племенница на свещеници съм. Знам какво говоря. И знам защо. За демографията съм го казвала и друг път- осигурете НОРМАЛЕН живот и нормален професионален път на жените в тази територия! И те няма да чакат програми, за да раждат! Просто третирайте жените като хора- не като БЕЗПЛАТНА, ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНА, ДЕНОНОЩНА прислуга! За това става дума и всички го знаете. Станишев също. Става дума за условия за живот и пари. Толкова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не се мъчете нещо да предавате

    01 Ное 2023 20:32ч.

    за да можеш нещо да дадеш, първо трябва да го имаш. А какво научиха вашите и нашите деца от задължителните часове по химия, може би да се ориентират в избора на дилър ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ако ставаше дума за условия и пари, то

    01 Ное 2023 20:46ч.

    циганите нямаше да имат деца, според вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • колко деца има министър

    01 Ное 2023 20:49ч.

    Шаголапатова?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    01 Ное 2023 20:57ч.

    ВИНАГИ става дума за пари. При циганите- за МНОГО пари. Моите пари. Вашите пари. Парите, които не се влагат в бъдещето на умни, можещи и талантливи деца. Циганите имат по хиляда деца, не защото ги искат и ги обичат, а защото получават повече от щедра издръжка от държавата за тях! Казвала съм го милион пъти и няма да спра да повтарям- каквато и да е финансова подкрепа за отглеждане на дете трябва да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО обвързана с образованието на родителите и това дали работят. Работила съм в такава държава. Най- високите ставки за отглеждане на дете са за жени като мен- поне едно висше образование, поне три чужди езика. Държавата плащаше избрана от мен гледачка за първото ми дете и отделно за второто в продължение на пет години. Плюс 40% от заплатата на домашна помощница. Отделно от парите за децата, които отиваха в съответни банкови сметки и аз въобще не ги виждах. Ако исках да използвам тези пари- първо трябваше да докажа, че ще ги използвам за детето конкретно. Прост пример. Записвам дъщеря си при зъболекар. Той я въвежда в системата. И банката знае, че ми трябва достъп- за да попълня платежното за зъболекаря. Толкова. Тя топлата вода е измислена. Работила съм в държава, която направи всичко възможно да се върна на работа бързо след ражданията. Защото е изчислила, че има повече смисъл от мен да работя спокойно, докато ми се помага в отглеждането на децата, вместо да съм изправена през "избора" децата или нищожна заплата на жалка работа, нямаща общо с образованието и квалификациите ми. Защото съм майка. Просто в България никой не желае да помогне на образовани и работещи жени! Това е грозната истина. Циганките са по- важни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    01 Ное 2023 21:13ч.

    Да бе, гейчоюдейчо заридал заплакал за България и българчетата! Моше-ник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислещ

    02 Ное 2023 2:00ч.

    За пореден път се убеждавам колко умни и интелигентни хора четат и пишат коментари в този сайт, като изключим троловете, които са неизбежни. Поради изложените по-горе причини точно Станишев да говори за справяне с демографската катастрофа е голям цинизъм и ефтин пиар. Ясно е , че от тази работа нищо няма да излезе освен да се похарчат десетки милиони общесвени средства, които ще отидат в частни ръце на " едни хора ".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно тия на масата

    02 Ное 2023 5:58ч.

    Са основни виновници за демографския срив у нас. Загрижени били! Да има работа, държава, бебетата лесно се правят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи