Станишев призова за конгрес, осмисляне на грешките и нов курс на БСП

Станишев призова за конгрес, осмисляне на грешките и нов курс на БСП

Оставката беше неизбежна – с Нинова загубихме над 800 000 гласа за седем години, каза бившият лидер на БСП Сергей Станишев пред БНР. Той предупреди, че е рано за облекчение сред левите избиратели. И при най-малък шанс отново ще се разиграе театър за връщането ѝ начело на партията, добави той.

„Оставката на Корнелия Нинова беше неизбежна стъпка, защото резултатът на БСП е смазващ. Не ми харесва да се оказвам прав, но още в началото на годината предупредих, че единственият начин лявото да бъде силно представено, е да има много широко обединение на лявоцентристките сили, с ясна проевропейска платформа и конкретни решения на истинските проблеми на хората. Това не беше направено. Днес голяма част от хората в БСП въздъхват с облекчение. Но е твърде рано. Нека не забравяме, че веднъж вече Корнелия Нинова си подаде оставката. Видяхме сценария, в който я молят да не изоставя партията. И тя не я изостави – стигна до позорните под 150 000 гласа. При подходящи условия, Нинова би опитала да се кандидатира отново". Това коментира Сергей Станишев в предаването „Нещо повече“ на БНР.

Виждам пътя на БСП като автентична, социалистическа и европейска партия

„Доста пъти съм предупреждавал, че посоката, в която върви БСП, я обрича да изостави много леви избиратели и да се хвърли, както беше направено в продължение на години, в състезание с консервативни и националистически формации, на техен терен. Това неминуемо я обрича на загуба. Днес, когато Корнелия Нинова обяви своята оставка, тя не призна, че политиката е погрешна. Въпросът не опира до това дали хората я харесват визуално, дали им е симпатична, а до политики. Иначе нямаше да загубим 800 хиляди гласа от 2017 г. досега.

Виждам пътя на БСП като автентична, социалистическа и европейска партия. Дълбоко вярвам, че мястото на България е в Европейския съюз, а на БСП – в нейното политическо семейство. Вместо това, в последните месеци партията беше предупредена, че може да бъде изключена от ПЕС заради националистическите си тенденции – факт, който не оповестих, за да не попреча на кампанията. Сега е нужен конгрес, систематичен анализ на грешките и нов курс в политиката на БСП.

„Нищо не е изключено – и в живота, и в политиката. Личностите са функция на новата посока в партията.“, отговори Станишев на въпрос дали ще се кандидатира за лидерството в БСП наесен. И посочи, че е важно партията да покаже жизнени сили и да стане отново отбор от съмишленици. „Нещата са опрели до там, че ако другите политически сили не бяха загубили толкова, столетницата нямаше да може да прескочи бариерата. Важно е БСП да се успокои и да проведе нормална дискусия. Да се върне към демократичността си. Когато бях лидер имаше място и перспектива за всеки. Сега са нужни колективни усилия за възстановяването на БСП.“

Опасението от появата на партия около Радев ще е мотив за съставянето на кабинет

Стигнахме дотам, че въпросът след изборите да е ще има ли кабинет, а не каква политика ще води. Безотговорно е след шести подред избори да няма управление, защото отиването отново до урните ще бъде катастрофално за политическата система.

При тази делегитимация на процеса разумното би било партиите, които биха формирали мнозинство, да търсят един по-експертен, програмен кабинет. Иначе близо половината парламент ще бъде негова опозиция. Опасението от появата на партия около Радев ще е силен мотив за съставянето на правителство.

Търся дясната вълна в ЕП и не я намирам! Крайнодесните имат 131 евродепутата, само социалистите имат 135

„Постоянно чувам през последните дни за „гигантската дясно-консервативна вълна“ в Европа. Търся я, но не я намирам. Да, в някои страни като Франция евроскептичните и националистическите формации постигнаха успех, но вижте какви са резултатите. ЕНП, най-голямата партия, запазва своите позиции със 186 депутати в ЕП. Социалистите губят 4-ма и имат 135 евродепутати. Либералите имат 79. Това са трите парламентарни групи, които бяха в основата на мнозинството в предишния Европейски парламент. Сега, събрани заедно, те получават 400 места от 720. Абсолютно мнозинство. Да, то не е хомогенно по всички въпроси и е важно да има разбирателство по единната европейска посока. Важно е тя да бъде за промяна на Европа по линия на икономическата конкурентоспособност, осигуряването на социална защита и запазването на основните ценности.“

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Веска

    11 Юни 2024 19:41ч.

    Кои основни "ценности"? Истанбулската конвенция ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    11 Юни 2024 21:14ч.

    Пътя е бил страшен и славен, но края ще е трагичен !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този е толкова банален

    11 Юни 2024 23:26ч.

    , че не осъзнава колко е прозрачен .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брюкселски би-сексуален гей като Сергей, лаже маже и манипулира народа поробен

    12 Юни 2024 0:34ч.

    Целта му е ясна. Вече е само редови член на БСП, но внушава, че е някакъв голям, добронамерен и умен чичко. От позицията на почти никакъв в БСП поучава и прави дълбокомислени изводи. А удобно забравя, че през 2014 г., начело на БСП, доведе партията до генерална катастрофа и небивалите до тогава едва около 40 народни представители от БСП. Заслугата за относителната изборна победа на БСП през 2017 г. не беше на Станишев, а на Нинова и въпреки мръсотиите на Станишев. Впрочем, мръсотиите му от юдо-троцкистки и евро-гейски характер нямат край и понасоящем. Сергей Станишев е за война до победен край за еврогейския ЕС (юдо-хазар), докато Нинова беше за печалба от износ на оръжие (за някъде), макар да знаеше, че с това оръжие се избиват братя славяни в историческите земи на братска Русия. И двамата са боклуци и не стават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    11 Юни 2024 19:43ч.

    Този плъх, който започна съсипването на БСП, днес раздава акъл. Лицемер и демагог, който не става за нищо, освен за празни приказки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    11 Юни 2024 20:49ч.

    Нормално за долен украинец. От където мине трева не никне, винаги гледа да открадне и да излъже. Кланя се на господаря, а унижава и тъпче подчинените си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еха

    11 Юни 2024 21:06ч.

    Прекрасни са коментарите ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо 11 Юни 2024 20:49ч.,

    12 Юни 2024 0:42ч.

    този лицемер е от юдо-хазарска майка от Усрайна, харесана от българо-юдаистки мелез ( като пасито с трабанта) от земите на Македония. Ако под Усрайна разбираш Хазария, може и да си прав.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    11 Юни 2024 19:48ч.

    сега ще осмисляте от мандатите в брюксел нямаше време да обмисляте я се скриите и не се изказваите повече сега сте доволни от резултата на бсп отвращавате хората

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пор Ошенко

    11 Юни 2024 19:49ч.

    Този е отвратителен ПЕСоглавец!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уф започнаха да стават прозрачни

    11 Юни 2024 19:59ч.

    Значи ето ГО, ТОЙ Е, НЕГОВОТО ИМЕ Е, Стани шев! Явно се канят да го направят шеф на БСП или да го номинират за премиер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чочо

    11 Юни 2024 22:25ч.

    Чакай,ама той не беше ли премиер ? Нещо да е направил добро за страната си ? Като евродепутат да припомня смело защитаваше една конвенция. Много бързо забравяме и сме твърде толерантни към скелетите от гардероба. Толкова толерантни, чак до самоубийство.Мислете Полезно е срещу деменция и Алцхаймер Хайде със здраве !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    11 Юни 2024 20:00ч.

    Тъпак! Има манталитет на амбулантен търговец, а не на политически лидер. Нямало дясна вълна (при всичкото ми недоумение за прилагателното "дясна"), защото социалистите си запазвали местата! Вълна е, драги ми Смехурко, питай Макрон, питай германците, австрийците. Но вий си затваряйте очите. Смеехте се на Марин Льо Пен, иронизирахте я, агент на Путин и тинтири-минтири, сега до смях ли ви е? И когато некой еврочиновник, а тоз е чиновник, заприказва за "основни ценности" ( "и запазването на основните ценности"), започвам да си изприщвам - педерастлъка, в частност и въобще, основна ценност ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    11 Юни 2024 20:01ч.

    Младежите на БСП ако искат да я има тая партия да гонят всичките стари муцуни през девет дерета в десето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Знаем какъв е желаният курс на ГЕЙ станишеф - да натика БСП към върл защитник на лъгъбътъ извращенията на терористите от сащ!

    11 Юни 2024 20:01ч.

    Знаем какъв е желаният курс на ГЕЙ станишеф - да натика БСП към върл защитник на лъгъбътъ извращенията на терористите от сащ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантически наглец

    11 Юни 2024 20:06ч.

    Херсонеца да грабва автомата и бегом в родната Украйна. Родина мать завьот! Зеления потник и Ку-ку Бидон го чакат с нетърпение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Клуб Червени прашки

    11 Юни 2024 20:07ч.

    Всяка намеса на този в делата на БСП носи ползи за Нинова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоз пор от ПЕС

    11 Юни 2024 20:12ч.

    Не беше ли главния застъпник за истанбулската извратения? Барабар с онази? Абе Ленчито продължава ли да хлеби в Брюксел?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станишев е този, който продължава да защитава истанбулската конвенция

    11 Юни 2024 21:50ч.

    който даде безплатно на САЩ военните ни бази, (външен министър беше И. Калфин). Станишев закри училищата в селата и обезлюди страната, като при това я презастрои, който винаги призовава за коалиция с ГЕРБ и като председател на ПЕС караше социалистите повторно да гласуват санкциите срещу Русия. Станишев назначи за еврокомисар М. Кунева, която закри атомните енергоблокове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станишев е враг на

    11 Юни 2024 23:37ч.

    България и като такъв е вреден и да бъде обявен за персона нежелана в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    11 Юни 2024 23:39ч.

    Да, преди малко излезе. Искра М. Ще й отстъпи мястото. Така е след прегръдките на Орлов мост (явно всички победители там ги посрещат) и добра служба на Сергей. Доги си ги кътка такива явно 3-5-8. https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/18156321

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марс

    11 Юни 2024 20:12ч.

    безпринципността и липсата на идология и последователност, популизма, и маркетинговия подход е белега на сегащното време и разрушителен, Европа ще бъде помляна..... ако има нещо за което да с ехаванем е да има принципност, и последователност, но ако кадрите ти са кариеристи и амбициозни люде и правиш странни съюзи и компромиси ще си голям но ще се сринеш в един момент, Станишев организра системата всички срещу един в Европа без да има реално близки допирни точки между партии идиологии, всички срещу един беше и борбата срещу Бойко ....това срина модела , срина консервативното ляво, срина консервативното дясно, в момента няма нищо концептуално, като политика има маректингови партии зхапали една или друга популистка вълна, другото което се научи сегашния елит от Станишев да мята пари безразборно за да си купува уж просперитет уж социални политики, уж леви политики

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврогейска ориентация

    11 Юни 2024 20:14ч.

    Какво семейство по тая препоръчана проевропейска джендър линия бе? Ще повърна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • разкарай се

    11 Юни 2024 20:18ч.

    Ти къде се буташ бе мишок?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мераклии да досипят БСП

    11 Юни 2024 20:21ч.

    под път и над път, с лопата да ги ринеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "досъсипят".

    11 Юни 2024 20:23ч.

    Грешка, извинете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евросъселът Станишеф е не по-малко вреден за България от Бойко Българоубиец

    11 Юни 2024 20:31ч.

    И двамата имат решаващ принос в убиването на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Asen MIHAY

    11 Юни 2024 20:44ч.

    СТАНИШЕВ УБИ БСП , КОРНЕЛКА Я ПОГРЕБА !!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    11 Юни 2024 21:08ч.

    Щетата е още от Първанов, за този човек роден не в България. Изпрати Вигенин като външен министър в Родината си, без санкция на Парламент и правителство директно от Брюксел. И сега вероятно ще го изберат като зам. на Нинова да провежда кампания за избори. Да чакаме втори "Тагаренко"? Младите там, не се ли усещат? Та "пан Станишенко" е вреден колкото беше Костов,,Сакса, Доган, и двамата "шишковци", за Родината. Сякаш нямаме дъно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аре, почна се

    11 Юни 2024 21:14ч.

    Оставката на Нинова още не е гласувана, и тоя почна с "широко обединение на лявоцентристките сили, с ясна проевропейска платформа". И кое е общото между "социалистическа" и "европейска"? Това е оксиморон. Какво точно е "социалистическото" на ПЕС? Политиките на идентичността? Б@си социализма. Добре, че беше Нинова досега да пази БСП от подобни извращения, които на родна почва се радват на много добър прием в т.нар. "десни" партии. Как мисли Станишев, колко процента би взела БСП, ако председателят и се поразходи и порадва на педопрайда?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колеги от форума,

    11 Юни 2024 21:20ч.

    вижте кой е татко му,с калво го помнят старите комунисти,с какви свонщини се е занимавал той и подпбни нему-погледнете към Станишеф-мл. сега и ще се уверите че той е одрал кожата ренегатск от тейко си!Вижте и останалите комсомолци около Станишеф старший като Кирето с куфара с долари на сръбската граница,вижте Митето Дъбов де предаде и мама си и тати си и идеи и високи идеали!Това са нахалните келимеъа на тази партия,жалко но факт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бесепарите

    11 Юни 2024 21:23ч.

    много ще сбъркат, ако се излъжат да го изберат този нагаждач! Той гледа само личния си интерес, също като Йончева!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    11 Юни 2024 21:33ч.

    Кво стана с тая мома-цветарка Йончева - докопа ли евроместенце?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    11 Юни 2024 21:32ч.

    СЪСЕЛА е лешояд......хазарската душица се показа...жидов гроб

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимна

    11 Юни 2024 21:36ч.

    Браво на Вас, всичко знаещи и можещи хора.Интересно ми е, колко от Вас членувт в БСП или са членували,колко от Вас познават или знаят за дейността на Станишев в ПЕС.Да той е допуснал много грешки и си го знае.В БСП, както в всяка Българска партия има всякакви-кариаристи,корумпирани,подмазвачи.Заслужава награда,който покаже партия с ясна програма с грижа за хората и гласоподаватели си.БСП беше единствената с по-голяма грижа.Голяма част от социалните придобивки,които бяха направени са откраднати от нейни програми.При Корнелия всичко негативно избуя,тя не познава устава на партията, антифашизма и е непонятен, наистина има само кеш и лични интереси.Гласувайте си за Бойко, за Шиши, за измамниците от ПП или не гласувайте и пълнете форумите с дълбокосмислени съждения и чакайте да дойде поредния месия.Най-много вярвайте на българските весници и телевизии и на съседите.Те като Вас всичко могат и знаят.Ура за Вас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Скъпа ни безименна",

    11 Юни 2024 21:51ч.

    Ние сме помнещи от първо лице. Още от 18.11.1989 г.. Не ни пробутвай проституцията на четвъртата власт. За предните три е ясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: Анонимна

    12 Юни 2024 8:07ч.

    Вие да не сте пиарката...? Защитната реч, която сте написали дава обратен ефект върху читателите, защото няма нищо общо с реалностите. За Ваше сведение аз съм член на БСП и имам ясна предстаава за всичко. Персоната, която нямаше един ден трудов стаж беше назначена на работа в БСП благодарение на ходатайството на баща му, който тичаше да му търси работа. Кариеристичните амбиции, бзе особено покритие на този, нямат граници! Когато стана председател на БСП започна нейното съсипване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Комунист

    11 Юни 2024 21:40ч.

    Много ще е яко Съси да стане шеф на БСП, та да се състезават с Ванчето Кметицата за прескачане на 1% бариера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов кмет

    11 Юни 2024 21:58ч.

    Я, съсела бил жив и точи зъбки за мястото на Нинова. Със сигурност ще си остане с мерака!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    11 Юни 2024 22:07ч.

    Изберете си го тоя и ще се молите за Нинова 🤣🤣🤣Сбогом БСП!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    11 Юни 2024 22:09ч.

    Съсела,е време да се върне в дупката си ,от която е изпълзял

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Йохан

    11 Юни 2024 22:15ч.

    Само да ви информирам - БСП събираше по милион и нещо избиратели, когато я свързваха с Русия и комунизма. Сега с какво свързват БСП - със Съсела, "Нито един патрон", Йончева в скута на Пеевски и русата и черната шматка. Когато смачкаха миньорите от Мариците, БСП къде беше? Когато се изпращаха снаряди да избиват руснаци, БСП къде беше? На софрата беше. Няма филм в който БСП да възкръсне, освен с връщане към корените си. Ама нема кой. Всички са вече евро-педе-атлантици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Драгомир Драганов

    11 Юни 2024 22:33ч.

    Ако перифразираме стария виц - ще се почва отначало, среща в лозето на Габровски. Със социалшушумиги като Станишко и Корнелата, толкоз...https://www.drago.info/index.php/2017/10/30/depolitizirame-kruchmata/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Търсят на Станишев работа

    11 Юни 2024 22:37ч.

    Да не забравяме кой най-много настояваше за избора на Станишев като евродепутат - именно Борисов. Този резултат за БСП на тези избори беше търсен точно от кръга Станишев, за да му намерят на него работа, както и на Бойко коалиционен партньор. Тази вечер Дикме се издаде при Ризова, като коментира, че двете оставки на Иванов и Нинова са много необходими, за да се състави правителство. Тази вечер в Референдум всички бяха загрижени за бързата оставка на Нинова, за да има правителство. Но без да съм фен на Нинова, съм привърженик на прякото избиране на председател на БСП, защото ако Нинова се кандидатира отново, то този съсел Станишев с неговата Истанбулска конвенция и джендърство ще бъде разгромен при пряк избор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    11 Юни 2024 23:38ч.

    Пак да повторя. Гонете дъртите пергиши през девет дерета в десето. Ако искате да я има тая партия. Но ако се полъжете по европейските ценности и вашата клечка ще е къса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    12 Юни 2024 8:39ч.

    Как не го е срам да се показва! Нов курс на БСП - може би да намалят пенсиите и детските добавки, добавките за болните хора и пр.?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кокорчо

    12 Юни 2024 10:05ч.

    Брюкселски би-сексуален гей като Сергей, лаже маже и манипулира народа поробен 12 Юни 2024 0:34ч. Целта му е ясна. Вече е само редови член на БСП, но внушава, че е някакъв голям, добронамерен и умен чичко. От позицията на почти никакъв в БСП поучава и прави дълбокомислени изводи. А удобно забравя, че през 2014 г., начело на БСП, доведе партията до генерална катастрофа и небивалите до тогава едва около 40 народни представители от БСП. Заслугата за относителната изборна победа на БСП през 2017 г. не беше на Станишев, а на Нинова и въпреки мръсотиите на Станишев. Впрочем, мръсотиите му от юдо-троцкистки и евро-гейски характер нямат край и понасоящем. Сергей Станишев е за война до победен край за еврогейския ЕС (юдо-хазар), докато Нинова беше за печалба от износ на оръжие (за някъде), макар да знаеше, че с това оръжие се избиват братя славяни в историческите земи на братска Русия. И двамата са боклуци и не стават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи