Станишев: Политиците си играят с огъня. Трябва да се стегнат и да решават проблемите на хората

Станишев: Политиците си играят с огъня. Трябва да се стегнат и да решават проблемите на хората

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Четвърти избори за 18 месеца е скандално. Това е тежка диагноза за българската политическа система. Ако има избори напролет, композицията ще бъде същата.

Това заяви президентът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев в предаването "Тази сутрин" по БТВ.

Всички партии сякаш играят ритуален танц, за да обвинят други, че не искат да направят правителство. ПП и БСП заявяват, че няма да преговарят с ГЕРБ и ДПС, разчитайки те да се износят при евентуална коалиция или, ако не успеят, да загубят следващите избори. ГЕРБ отправя оферта, но трудно ще излезе от изолацията. Политиците си играят с огъня и ще си платят цената. Победителят в изборите има 9% от имащите право на глас, а БСП - 3,5%. Трябва да се стегнат и да решават проблемите на хората, смята той.

Ако през 2005 г. емоциите и партийните различия бяха надделели, България нямаше да стане член на ЕС през 2007 г. Щяхме да влезем с Хърватия през 2013 г. и да загубим 5 години и десетки милиарди евро.

Той припомни много по-голямата конфронтация в началото на 90-те години, когато обаче на Кръглата маса се постига компромис.

Според Станишев има "страх от зимата". Както и надежда от страна на всяка партия, че тази, която влезе във властта през зимата ще се износи и това ще даде електорално предимство на опонентите й.

Запитан трябва ли да има оставка на Корнелия Нинова като лидер на БСП, Станишев отговори: "Да, естествено! БСП постигна историческо дъно от 230 хиляди гласа. Когато предлагаш едно и също няколко пъти, а избирателите ти дават знак, че не го приемат, въпросът с оставката следва автоматично." И сподели, че ножът вече е опрял до кокала и става дума за оцеляването на БСП.

БСП беше в шизофренно положение в правителството, посочи той. И обърна внимание, че тя заявяваше, че е против санкциите, но участваше в дясно правителство, което ги наложи. Твърдеше, че не изнасяме оръжие за Украйна, а всички знаем, че те преминаваха през Полша.

БСП беше част от най-русофобското правителство, което изгони над 70 руски дипломати и служители на посолството, сред които и учители.

Украйна е във война и влизането й в НАТО в момента ще означава въвличането на алианса в конфликта, каза Станишев. Позицията на президента е правилна, посочи Станишев. Той коментира така неподписването от страна на Радев на декларация на президенти от Източна Европа за бързо приемане на Украйна в НАТО.

Ескалацията се увеличава и от двете страни, посочи той. Русия обяви мобилизация и анексация, което ескалира конфликта.

Той припомни, че ЕС е проект на мира и трябва да бъде намерено политическо решение.

Санкциите срещу Русия работят, но когато те вредят повече на теб, отколкото на другата страна, трябва да се замислиш, каза той. 

Европейската индустрия е в колапс, Европа кърви и в посока Русия, и в посока САЩ, каза Станишев.

Войната с президента е безплодна за БСП. Това повтарящо се напрежение само обърква избирателите и за това трябва да се носи отговорност, посочи той.

Искам БСП да бъде голяма отново, да бъде партията, без която да не могат да се взимат решения, заяви Станишев.

По повод членството на България в Шенген, Станишев припомни, че през 2018 г. по негова инициатива Европейският парламент с две трети мнозинство гласува в полза на България и Румъния в Шенген.

Сега отново предстои такова решение и според него то ще бъде положително за България.

Източник: бТВ

 

 

 

Коментари

  • Мери

    05 Окт 2022 8:51ч.

    Промените в пенсионната система през последната година и половина бяха на БСП, не на Променкаджиите, на които за българските пенсионери им дреме толкова, колкото и на тебе. Как не ви е срам да лъжете старите хора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    05 Окт 2022 8:52ч.

    Не ми е ясно защо толкова мразите Нинова, вероятно защото една жена може да носи повече отговорност или защото не подписа прословутата Истамбулска конвенция.... А, Станишев, я кажи за какво те изпратиха обратно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    05 Окт 2022 9:01ч.

    БСП е трайно разположена на дъното, благодарение на теб! Ти вкара плоския данък, ти вкара програмата на сорос - десетилетие на ромското включване, благодарение на което размножаваме хлебарки вече второ десетилетие, ти фалира КТБ заедно с БОКО и се покри по-бързата процедура... и сега отново се опитваш да управляваш БСП!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    05 Окт 2022 9:02ч.

    Корнела получи огромен шанс, който глупаво проигра, но е хиляди пъти по-добро от теб!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Една българка

    05 Окт 2022 9:16ч.

    Още един омразен евроатлантик, маскиран обаче като ляв. Участието на БСП в предишното правителство било грешка, нооо … сега политиците да били отговорни, демек да съставят правителство. Безпринципно. Като него. Който застреля БСП в двата крака, управлявайки заедно с ДПС. Ама това било за доброто на България, щото сме получили едни пари от господарите му. А какво загубихме, господинчо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 123

    05 Окт 2022 9:20ч.

    Помним и аферата Хохегер за милионите от които се облажи МоникаСтанишева

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стани шеф

    05 Окт 2022 10:06ч.

    Маминото детенце Сергейчо пак надига глас. Да си стои в Ивропата, тук имаме достатъчно от неговата порода "спасители".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    05 Окт 2022 11:50ч.

    Уникална наглост е човекът прегръщал се с Местан да говори, че БСП се сривала и да забравя, че този воденичен камък още тежи на БСП и хората не го прощават това нещо. Нямаше да е така, ако Местан малко по-късно не се оттегли безпричинно от правителството на Орешарски и това го направи нагло и необосновано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    05 Окт 2022 11:51ч.

    След това ДПС се прегърна с партията на мафията и така 12 години, докато вкараха целия народ в блатото. Станишев иска БСП да клекне и да прости непростимите грехове на другите партии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    05 Окт 2022 11:56ч.

    За Истанбулската конвенция и организирания от този човек огромен натиск от ПЕС срещу Нинова да бъде приета, въпреки решенията на КОНГРЕСА на БСП дори не искам да коментирам. Не сме забравили когато мутрата се оправдаваше за всички свои простотии със Станишев в качеството му на лидер на БСП и той си мълча като бит задник и дори още по-лошо, нарече най-корумпирания ни премиер "държавник".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    05 Окт 2022 12:03ч.

    Дразни нахалството на този човек. БСП били против санкциите спрямо Русия, но участвали в дясно правителство, което ги иска!!!! Ама БСП в нашето НС гласува по свое убеждение, а след като Станишев също е против санкциите нека каже колко пъти и как се е изказвал в Европарламента срещу тях и най-важното колко пъти е гласувал срещу санкциите. Нещастен плъх!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    05 Окт 2022 13:22ч.

    Аз мисля, че решават проблемите на хората - решават проблемите на Херо Мустафа, на Лойд Остин, сигурно и на други хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минувач

    05 Окт 2022 22:34ч.

    Колко трябва да си нагъл за да се явиш отново и да плещиш глупости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи