Станишев: Нека следващата ни национална цел да е демографията. Нужен е политически консенсус, иначе през 2050-та ще сме 5 млн. души

Станишев: Нека следващата ни национална цел да е демографията. Нужен е политически консенсус, иначе през 2050-та ще сме 5 млн. души

Няма мерки срещу демографската криза, 27% от българите имат желание да емигрират; Сглобката е трайна, защото интересите са повече от различията на партиите в нея; Защо НС излиза в отпуск? Трябва спешно да приеме законите по Плана за възстановяване, губим 1.3 млрд. лв.

„Всеки ден изчезва едно село, всяка седмица един малък град, всеки месец един средно голям град и всяка година един голям град с мащабите на областен център. Ако тази тенденция не бъде пречупена, до средата на века България ще наброява около 5 млн. души, а делът на населението над 65-годишна възраст ще достигне близо 40 на сто. Според по данни на социолозите 27% от българите имат желание да емигрират, а 48% дори не обмислят да имат второ дете.

Нужен е политически консенсус и осъзнаване на темата като приоритет на ниво президент, премиер и парламент. Нека следващата ни национална цел да е демографията.“

Това заяви евродепутатът Сергей Станишев в предаването „12+3“ на БНР. Той коментира, че не вижда мерки за справяне с демографската криза, а тя не може да бъде преборена само със социални плащания. „Рязко пада възрастта, на която младите хора започват да имат репродуктивни проблеми – 25 години. По данни от проучванията, едва 12% посещават гинеколози или уролози за профилактика. Държавата не прави нищо по въпроса, а проблемът се разраства. Нашите експерти предлагат мащабни профилактични програми за репродуктивно здраве, които в най-луксозния си вариант възлизат на под половин млрд. лв. За сравнение разходната част на бюджета за 2023 г. е 74 млрд. лв. Сега е времето да направим нещо, докато процесът все още е обратим.“

Станишев говори по темата по повод на организираната от Делегацията на българските социалисти в ЕП дискусия „Демографската картина – цената на неравенствата“, която ще се състои на 6 октомври, от 10.00 часа в София Ивент Център в мол „Парадайз“.

Попитан за настоящата ситуация у нас и протестите на миньорите, той коментира, че процесът по договаряне на Териториалните планове за трите региона е изцяло непрозрачен. „Не е ясно какви ангажименти се поемат. По тях България трябва да получи 2.4 млрд. лв., с които да се създадат работни места, да се преквалифицират хора, да се гарантира бъдещето на тези региони. А сега плановете станаха публични заради натиска от протестите. Липсва цялостна визия за управление, нямаме Национална енергийна стратегия, всичко се прави на парче, с хоризонт следващите избори. Парламентът ще излезе в отпуск за местния вот, вместо да гласува пакета закони за второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост. Асен Василев вече призна в НС, че ще загубим 1.3 млрд. лв. за тази година. Всичко е в мъгла.“

По темата за присъединяването на България към Шенген, Станишев посочи, че това, което се случва е неприемливо и антиевропейско и препоръча по-категоричен подход на правителството. Той изрази опасения от възможно приемане на страната ни на предстоящия съвет по вътрешни работи през декември 2023 г. само по „въздух“ и „вода“ и предупреди, че това ще е огромен външнополитически неуспех на кабинета и затвърждаване на второстепенното място на държавата ни в ЕС. „От гледна точка на икономическите последици, подобно приемане няма да помогне на търговията и туризма ни. А политически трайно ще останем в периферията на Съюза.“

Водещата Снежана Иванова помоли за коментар на управлението у нас, т. нар. сглобка. „Тя е съчетание на интересите на трите политически сили – ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Ясно е, че управлява тройна коалиция. Бих задал реторичния въпрос: къде са протестите? Основна цел на избирателите на ПП-ДБ беше изваждането на ДПС от властта. Днес ДПС е основен фактор в управлението, а Пеевски е говорител на мнозинството.“, отговори Станишев и посочи, че сглобката е устойчива, тъй като интересите са по-големи от различията на политическите сили в нея.

Попитан за представянето на БСП на местния вот, евродепутатът сподели, че не е оптимист за резултатите в чисто партийния вот за общински съветници. „Ръководството разби структурите, цели организации по места минават към други политически сили. Най-успешните ни кметове се явяват с инициативни комитети. На този фон кандидатурата на левицата за София е попадение. Кандидатите на ПП-ДБ и ГЕРБ са в постоянен обяснителен режим за роднините, ДС и номинациите си. Лявата кандидатура може да върне политическия дебат в изборите, тя е реалната алтернатива. В този смисъл, София има избор.“

 

 

Коментари

 • Противен си, скрий се!

  03 Окт 2023 14:07ч.

  Турците ни се смеят на акъла, сами се доубиваме! Докато те строят ВТОРА атомна електроцентрала, ние искаме да си затворим ЕДИНСТВЕНАТА и да правим ток от вятъра! Само дето не се получава! И после... ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  03 Окт 2023 20:04ч.

  В опозиция е лесно да се говори, НО лично съм бил на миньорския протест в Раднево по време на Тройната коалиция начело с др Станишев, където отделни полицаи нанесоха сериозен побой над протестиращите .........пазя си и видеото !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като ти е приоритет

  03 Окт 2023 14:17ч.

  .....защо гласува за Истанбулската конвенция заедно с още няколко безродници (барабар с онази недоклатена подлога Е.Й.) Гнусен болшевик троцкист!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  03 Окт 2023 14:19ч.

  По добре малко но качествено, защото е екологично! Нулев въглероден отпечатък до 2050, би трябвало да значи и много сериозна депопулация, някак си нещата съвпадат! Тоест ако бяха чисти намеренията на този мръсник, трябваше да излезе и каже пред ЕС ЕС, СИФ(Давос),ООН, световната банка, че българите сме ОТЛИЧНИЦИ И УДАРНИЦИ(по изпълнение на планът) по това сами да се зануляваме, за което заслужаваме поощрение, на всеки българин по 36 заплати, нож и алкохол на корем, и никакви правила по пътищата,а и бензинът да е безплатен, останалото ще го свършим сами, без тъпи и подли сценарий, каквито са разписани за останалото човечество, което не е като нас, така интелигентно, че да хваща от въздуха на къде върви света и какво се иска от него!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обективен

  03 Окт 2023 14:31ч.

  Прав си и само ще добавя, че докато в Китай в Русия и другия носъзнати държави учат децата на знания, умения, природни науки, разивават таланти, култура изкуства, тук благодарение на тоя пендел от снимката ще учат децата на това как да се самозадоволяват, как да се осакятят като си сменят пола, как няма лошо някой дърт педал да им бърка под гащите, как не са момченца а момиченца .. и то от 4 годишна възраст. Поле били функционално неграмотни .. но за сметка на това прогресивни трансждендъри от н'ти пол. Цялата политическа сган трябва да бъде дадена на народен съд и живи да бъдат одрани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  03 Окт 2023 14:21ч.

  Демография с еднополови бракове не се оправя, лицемер нещастен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  03 Окт 2023 14:22ч.

  "...иначе през 2050-та ще сме 5 млн. души"... Е, споко бе СтаниШев, няма проблем, то тогава няма и да има, кой да работи, защото БГ-то ще се е превърнало в опустошена територия, благодарения на сегашните дебили...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ??...

  03 Окт 2023 14:45ч.

  Е, то, нали това е целта или нещо не съм разбрал правилно?...;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Важен пропуск

  03 Окт 2023 14:40ч.

  "Срамежливо" е "пропуснал" да спомене колко от тези пет милиона ще са етнически българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MSA

  03 Окт 2023 14:48ч.

  Лицемер!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Станишев: Нека

  03 Окт 2023 15:03ч.

  аве не№@ик, каква демография ще оправяте като онзи ден сте гласували джендърската конвенция в ЕП да касае и България?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  03 Окт 2023 15:07ч.

  Гражданинът Станишев-Съселов, ни предлага да плеснем с ръце, да се прегърнем и да правим деца?! Демек, да загърбим всички различия, противоречия, престъпления, национални предателства, разрушения, да се заобичаме и да правим деца?! I sictir!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма да стана шеф

  03 Окт 2023 15:08ч.

  Сергея Станишева да реши, истанбулска конвенция или демография. Иначе излиза, че страда от биполярно разстройство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клара Кулакова

  03 Окт 2023 15:08ч.

  Почитател на Истанбулската конвенция говори за демография...Боже опази!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да правим деца,

  03 Окт 2023 15:19ч.

  да правим деца, да правим деца ... . Това ми напомня един хор от опера на Верди :"Да пием вода, да пием вода, да пием водааа ... ".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хуморът е полезен по принцип,

  03 Окт 2023 15:41ч.

  но трябва да се гледа смело истината в очите. След 1950 хората макар и с някакви резерви се адаптираха. Не може да се живее без планове. Имаше работа и се преживяваше, та понадминахме 9 милиона. И сега, като след 1989 ограбиха брутално народа, да ми дават акъл е недостижим връх на нахалството. Тарикатите загробиха за вечни времена социалистическата идея, по начало насочена към/предназначена за наивни хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шеф Мастър

  03 Окт 2023 16:06ч.

  Никой човек не е завинаги на Земята , давайте го по кротко ! А демографията не зависи от желанията на Сулю и Пулювица. Индия отива към 2 милиарда и какво от това ? Няколко нюка и остава пепел и прах. Или няколко по сериозни земетръса , съчетани със 7 години суша и със милиардите дотам. Количеството човеци няма значение , а качеството ! Набийте си го в кухите кратунки !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еврогейски политики и практики

  03 Окт 2023 16:35ч.

  Ще оправим демографията като отглеждаме хибридни постхуманоиди от третополови джендъри. Комунистическите простотии не бяха даже 1/10 от това, което ни се стовари на главата през последните 35 години западна демокрация. Няма такъв абсурд!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Номинатор

  03 Окт 2023 16:38ч.

  Прави се на кахърен! Причината е пределно прозаична - не му се иска да се връща в България. В брюксел и Страсбург се чувсват чудесно. Обърнете винмание на нашата гордост - европейските ни депутати! Тези от тях, които са далеч от пенсия или поне по формални критерии уж стават за такива, респективно имат някакви шансове, пине илюзии, още през пролетта на настоящата година старираха яростна и агресивна атака на европейската крепост, надявайки се за следващ мандат. Някой да е чул нещо от Йорданов или онзи некъпания Слабаков?! Не е чул, няма и да чуе! Глупави, вредни, ненужни, ама и те копчета натискаха! Всъщност, дори хиперактивните характеропати, но без всякакъв следащ шанс, като Джамбазки, ярко намалиха оборотите! Сякаш искаха да ни демонстрират, че всъщност всичките им напъни са били с лични мотиви, най-обикновен егоизъм и корист. България по-скоро я нема в тази схема! За сметка на това - хора като Станишев, Пенкова - буквално са с изплезени езици от напъване! Витанов също е много активен, но той поне смени лагера и не си прави никакви илюзии, че може да бъде номиниран от БСП. Явно при него е друга играта. Дами и господа, насладете се на маскарадните игри, номинациите догодина ще бъдат много интересни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само да питам

  03 Окт 2023 19:45ч.

  Станишев коментирал ли е прогнозите за демографията в старозагорския регион с оглед на едни изпратени последната събота планове от правителството към Брюксел?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи