Станишев: Кабинет ще има, ако политиците поемат отговорност

Станишев: Кабинет ще има, ако политиците поемат отговорност

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Не виждам как БСП ще влезе в управление, чийто приоритет е изнасянето на оръжия за Украйна

“Прогнозата ми е, че кабинет ще има, ако политиците поемат отговорност. Хората за пети път се произнесоха и ясно заявиха, че не вярват достатъчно на никого и затова не дават властта на нито една политическа сила. Шансовете сега изглеждат 50/50, но винаги има начин, ако има лидерство и конкретна програма.” Това заяви Сергей Станишев в предаването “120 минути” по БТВ.

“Днес, за съжаление, лидерството грешно се разбира като вождизъм. Всеки е вожд на своето племе, на своята партия и го интересува само мнението на племето. Но в крайна сметка сме едно общество, една нация и партийните лидери не бива да подхождат толкова егоистично. Сега изглежда, че формирането на коалиция зависи от местите избори. Но това разбиране е губещо за политиците - те ще загубят привърженици и ако не участват в управлението, защото хората очакват ясно носене на отговорност. По време на мандата на моето правителство, влязохме в коалиция с НДСВ, на които преди бяхме опозиция. Но бяхме със съзнанието, че предстоят важни решения за страната и направихме всичко по силите си да я водим напред. Това не ни попречи да имаме различни кандидати за местните избори.

Лидерството означава да водиш общественото мнение, а не да бъдеш функция на настроения и популустки нагласи. Общественото мнение не е статично, то се променя при аргументи и кураж за реални действия.

Днес пред България също има важни приоритети: инфлацията, обедняването, война на 300 км от нас, цялостната геополитическа и зелена трансформация, Шенген и еврозоната. Заради бездействието на политиците, страната ни вече загуби 300 млн. евро от Фондаза справедлив преход, закъсняваме и с Плана за възстановяване и устойчивост. А похарчихме и над 500 млн. лв. за избори.”, коментира политическата ситуация Станишев.

Попитан за вариантите за съставяне на правителство, той заяви: “Преди вота имаше доста публикации как втория трябва да подкрепи първия за кабинет. Крайно време е да има платформа, която да гарантира бъдещето на страната и да даде сигурност на хората. А това може да стане само със солидна парламентарна подкрепа - в случая ГЕРБ - ПП/ДБ.”

Помолен да коментира лошите резултати на БСП, бившият лидер на левицата посочи, че през 2017 г. партията е имала 950 000 гласа, а днес - 225 000. “Това се дължи най-вече на факта, че ръководството на партията я води в неправилна посока. Най-силни сме били, когато лявото е консолидирано около БСП и сме излизали на избори към центъра. Тогава левицата е била първа, или втора политическа сила. Сега БСП изгуби своето лице, периферията и поддръжниците си. Кампанията й беше построена върху страховете на хората, а не отговаряше на техните проблеми. И, естествено, наля вода в мелницата на “Възраждане”. “

В студиото Станишев отговори и на въпрос за възможното участие на БСП в бъдещо правителство. “Не виждам как партията ще участва в кабинет, който ясно ще заяви като приоритет изпращането на оръжия за Украйна. Това означава ръководството й да се откаже от всичко изговорено досега и да направи обратното на онова, което очакват членовете на БСП.”

 

 

 

Коментари

  • Truman

    09 Апр 2023 20:07ч.

    Станишев, ти каквото можа омаза...видяхме те до какъв ни докара...ИЗЧЕЗВАЙ АНТИБЪЛГАРИНО!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цоко

    09 Апр 2023 20:18ч.

    И докъде ви докара? По време на управлението на Станишев БВП растеше със 6-6.5% годишно. ПЧИ възлизаха на 5-7 мрд. годишно. Външният дълг спадна до 12% от БВП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не виждам как БСП ще влезе в управление, чийто приоритет е изнасянето на оръжия за Украйна

    09 Апр 2023 21:58ч.

    Че какъв е проблемът? В предишния кабинет БСП изнесе оръжия за Украйна за два милиарда, защо тепърва ще започне да се притеснява?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    09 Апр 2023 22:31ч.

    И как точно БСП изнесе джепането? Отместването на фокуса от истинските отговорни, или е от глупост, или от зловредност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината е, че "Спасителите на Украйна" ЗАД ГЪРБА на Нинова

    10 Апр 2023 2:55ч.

    изнесоха каквото можаха. Тяхната истинска коалиция бяха НАТО и Пентагона. Асен Василев дори обясни как "не казали на българите" за да не падне правителството им... Така че ти (@ 21:58ч.) разказвай колкото си искаш опашатите ти спомени как БСП били изнесли оръжие за Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    09 Апр 2023 20:13ч.

    ПЕСоглавецът пак се изока! ако беше загрижен за нас, щеше да живее тук, а не в имение за $15 млн., откраднати от клиентите на ПЧБ (от бившият на мониката)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    09 Апр 2023 20:21ч.

    Всяка изява на този, има обратен ефект!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баце от село

    09 Апр 2023 20:25ч.

    Активираха утайките (дали е нужно извинение?) да запълват ефирно време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ало, бесепарите!

    09 Апр 2023 20:38ч.

    Ей тоя съсел работи абсолютно целенасочено за пълното ви унищожение! Кариеристче до мозъка на костите си,ама вие сте толкова промити и задръстени, че даже не го регистрирате като факт! Лека нощ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    09 Апр 2023 21:49ч.

    Съсела пак изкочи от дупката си в Брюксел и взе да дава акъл без някой да му иска!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    10 Апр 2023 9:14ч.

    Само да припомня на забравилите, че съсела изпрати външния си министър да посети Киев след преврата и така България ПЪРВА узакони преврата в Украйна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Противодействие на Съселите:

    09 Апр 2023 22:15ч.

    Трябва да се прави точно обратното на това, за което говорят. Съсели - едни от най -големите гризачи. Римляните са ги яли като деликатес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    09 Апр 2023 22:54ч.

    Ха ха. Пак изскочи. Защо ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интелигента

    09 Апр 2023 23:37ч.

    И колко беше един хляб при Станишев, като го плюете?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станишев би ли поел отговорност да изпратиш български войници на Източния фронт?

    09 Апр 2023 23:39ч.

    Би ли поел отговорност Станишев, като управляващ да изпрати български войници да се бият и умират за кого бе, г-н бивш европейски шеф на всички социалисти = миротворци, ъм?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и той е работи със Zеленски

    10 Апр 2023 3:02ч.

    и поROSHENko, Яценюк, Арестович... за зачистване на територията на U-crane от етнически рускоговорящи, защото ха*арите (роднините му) се връщат в изконните си земи... само да затихнат боевете... Както преди 105 години сафардите са потеглили към палестина...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д.Колева

    10 Апр 2023 7:14ч.

    ВЪлк в овча кожа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредният плазмодий и всите

    10 Апр 2023 7:55ч.

    около него изпълзяха на припек и дават ъкъл от далечна западна Европа!Не нам,не нам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    10 Апр 2023 9:48ч.

    „Лидерството означава да водиш общественото мнение“, обаче да не става „вождизъм“. Изглежда вождизъм е когато се вижда лидера, а лидерство е когато авторите на новия ред са в сянка и стоят зад една протестърска маса, обучена и насъскана от тях. Ако има някакъв белег за това, кое е по-добро, това е отношението към противника, а лявото на Станишев роди кансел културата. Кансел културата е вождизъм и авторитаризъм... да де и комунизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Констатация

    10 Апр 2023 10:11ч.

    Мисля, че Корнела има всички шансове да довърши мисията си и след това, да се пласира в Европарламента да чака пенсия....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отговорен

    10 Апр 2023 10:29ч.

    Отговорност, лидерство! Там ... горе, особено пък след прекакан в странство мандат, започват да говорят като шамани и весталки, които ползват заклинания. Отвратително усещане е допирът да този човек. При споменаване на Украйна - веднага се дърпа назад и забравя за лидерството, но в следващият момент, ако и доколкото отново стане дума за джендърството, пак ще стане лидер и дори ще е готов да се нареди до "атлантическите партньори". Повдига ми се от теб!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    10 Апр 2023 10:54ч.

    "Лидерството означава да водиш общественото мнение, а не да бъдеш функция на настроения и популистки нагласи." - Кой ще тръгне да се води по мнението на този хамстер, който поддържа соросоидната ллиберална геополитика? Натискаше БСП да приеме джендърската истанбулска конвенция и затова го държаха в измисления соц.интернационал. Англоамериканците окупираха всички международни институции и си турят подобия на този изпълнител. Но достатъчно го нагушиха, което личи и от снимката му и го оставиха само в ес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ОТ СТАНИШЕВ СЪВЕТИ НЕ ИСКАМ

    10 Апр 2023 11:34ч.

    Той е неговата съпруга са 100% илюстрация на задкулисието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи