Станишев: БСП ще сгреши, ако допусне сблъсъкът на изборите да е ПП – ГЕРБ

Станишев: БСП ще сгреши, ако допусне сблъсъкът на изборите да е ПП – ГЕРБ

Левицата трябва да излезе с ясни икономически послания за вота, най-големите притеснения на хората са двуцифрената инфлация и цените на енергията

”В най-трудния момент за левицата, след тежка загуба през 2009, създадохме Младежкото обединение, за да покажем, че БСП има перспектива, да извадим младите на преден план и да им дадем независимост. Важно беше да има национално младежко обединение, което да стои зад гърба на всеки млад човек в партията и да му дава път. Днес навлизате в тийнейджърска възраст - 13 години, която е малко рискована и емоционална, но и много интересна.”,  заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев пред младежите в Стара Загора, на организирания от тях политически разговор “Политика на кръстопът: България, Европа и светът”.

“Тази година честваме 13 години МО, 30 години ПЕС и 131 години БСП! Социализмът е оптимистична идеология – няма как да си социалист, ако си песимист. Но днес се намираме в труден момент, който е изпитание за БСП и за лявото като цяло. Най-голямото притеснение на хората е свързано с тяхното икономическо оцеляване. БСП трябва да има адекватен отговор на тези опасения. Нужна е много ясна програма за спасяване на реалната икономика, с антикризисни мерки за недопускане на закриване на предприятия и загуба на работни места. Без реални антикризисни мерки, не може да се гарантира укротяването на инфлацията и на ръста на цените на енергоносителите.”, коментира Станишев.

“Днес ръководството на БСП казва, че е най-лоялният коалиционен партньор в правителство, което взе решения за прекратяване на доставките на газ и за изгонването на руските дипломати.  То излезе със социални предложения, които по-скоро напомпаха инфлацията. Тези действия поставиха под въпрос енергийната и фискалната сигурност на страната. Друг важен въпрос, по който левицата не изрази категорично становище беше необходимостта от преговори за  мирното решаване на войната в Украйна. Като социалист, аз съм против войната – така беше и с войната в бивша Югославия, затова изтеглих и контингента от Ирак. Няма никакви аргументи за десетки хиляди жертви и от двете страни. Големите губещи от войната са Украйна, Русия и Европа.”

Станишев очерта и темите в предстоящите избори. Президентът на ПЕС предупреди, че БСП трябва “да избегне един риск – ПП ще отстоява собствените си политически интереси и профил – всички останали ще са врагове. Левицата е нужно да излезе като самостоятелен полюс, за да привлече енергия. БСП ще сгреши, ако допусне основният сблъсък да е ПП – ГЕРБ. Трябва да вложим усилия, мисъл, емоция, за да защитим лявото в България, защото няма кой друг да го направи. Да защитим хората и те да го почувстват.”

По покана на чирпанската партийна организация на БСП и нейният председател Георги Николаев, Станишев се срещна с местния актив в къщата-музей "Пейо К. Яворов" и сподели, че има много специално отношение към Старозагорския регион. „Бил съм водач на листата тук, имал съм десетки срещи и в Чирпан, и на много други места. Няма как и мен и вас да не ни боли за състоянието на нашата партия, а отново отиваме на избори. В политиката няма безвъзвратно изпуснати възможности. Но трябва да си извадим поуки от грешките, които ни доведоха до 260 хиляди гласа“.

 

 


 

Коментари

  • бандеровец

    29 Юли 2022 20:33ч.

    Редно е вече зомбираните избиратели на БСП, които гласуват за нея по силата на условния рефлекс, да проумеят, че тая партия няма нищо общо със социализма и левите идеи, а е шайка нагаждачи, и да бъдат по-малко от 4%.НС без Нинова, Свилен ски, Зарков, Симов и вся... ще бъде доста по-красиво място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво “бандеровец”,

    30 Юли 2022 9:47ч.

    много точно и правдиво си схванал настоящето дередже на тази партия!Поздрави за коментара!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БСП ще сгреши,

    29 Юли 2022 21:01ч.

    ако час по-скоро не ви изгони - първо теб, след това Нинова, разните му там анжелвагенщайновци, крумзарковци, велиславадъревици и пр. Цялата ви кохорта, дето загърби левите идеи, приемайки социал-демокрацията и така ставайки слуги на капитала. За вас само позор и нищо друго!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помияр Серго

    29 Юли 2022 21:21ч.

    Тоя как не го е срам да плещи глупости? Кошкоджамити председател на ПЕС да не би да надигна глас в Брюксел за дипломатически преговори за спиране на войната? А обвинява БСП в пасивност по темата. Изтъпанил се пред младите да дрънка, дето не помнят неговите мискинлици. Повръща ми се от него!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коно морте но ритаре

    29 Юли 2022 21:58ч.

    БСП, благодарение на съсела, нинова и цяла кохорта превзели я соросоиди е умрял кон, който вече не рита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Соколофф

    29 Юли 2022 22:22ч.

    4% е магическата дума за БСП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    29 Юли 2022 23:04ч.

    Само не разбрах кой е този Станишев и коя е тази партия БСП! И какво общо имат с живота на хората в България. Говоря за хората, не за политически активисти, бизнесмени, далавераджии и едните и другите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен Робот

    30 Юли 2022 3:55ч.

    Не че не знаеш, но да ти напомня - син на номенклатура със съветско гражданство завършил МГИМО (или МГУ) набързо сменил червения цвят с розовия. Типичен представител на новата номенклатура на сладко място в Брюксел дето се сеща за България единствено при определени обстоятелства. Сега смени Стани шев с БСП и го прочети пак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    29 Юли 2022 23:39ч.

    Станишче, забрави ти как в трудовата ти книжка първото отбелязване беш4е - Премиер. Премиер, който има докторска дисертация за униформата на съв. армия. Забрави, че 3 години името ти не слизаше от устата на БХ и беше обвиняван във всички смъртни грехове. Докато в един момент и двамата не млъкнахте осъзнавайки, че сте слуги на един и същи господар и искате просто да сте малко по-горе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    30 Юли 2022 2:11ч.

    Станишев забрави за една друга коалиция, след която подкрепата на БСП се срина до 15%, тогава управлението на спечелилата изборите БСП беше изцяло предоставено на ДПС, по време на управлението на ГЕРБ се държа достойно, но костовистката Нинова не можа да устои на своите симпатии към ДБ и срина партията до срамните 10%.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен Робот

    30 Юли 2022 3:50ч.

    Тоя широк социалист да не се окаже член на ГЕРБ или ПП?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В политиката ИМА безвъзвратно изпуснати възможности.

    30 Юли 2022 12:37ч.

    Безвъзвратно пропуснатата от Юда Станишев възможност да построи "Южен поток" и АЕЦ "Белене" даде шанс на САТАНАТО и на САЩ да стартират гражданската война в Украйна през 2014 г., когато любимият на Станишев Вагинин отиде в Киев, за да легитимира фашисткия преврат и установеното нацистко правителство. САЩ окупира целия ЕС, вкл. и енергийния пазар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи