Станишев: Без дефиниция на енергийна бедност, не може да усвоим 1,4 млрд. евро от Плана за развитие

Станишев: Без дефиниция на енергийна бедност, не може да усвоим 1,4 млрд. евро от Плана за развитие

7% от населението на ЕС не е имало адекватно отопление през зимата, у нас – 3,5 пъти повече. Това са данни на Евростат за 2020 г., посочи евродепутатът Сергей Станишев, откривайки кръглата маса "Енергийната бедност и ангажиментите на държавата", организирана от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

23.7 процента от българите не са имали адекватен достъп до отопление през 2021 година, за ЕС този процент е 7. Към януари 2022 г. България има най-ниската минимална работна заплата в Съюза - 332 евро, следващата най-ниска заплата е 500 евро. Крайното енергийно потребление на човек в България е 61% в сравнение със средното за ЕС. Разходите на домакинство за енергийни нужди, свързани с дома, в България са средно 15% в сравнение със средноевропейските - в размер на 5%.

Ако плащането се проточи във времето, това ще отложи и получаването на остатъка от сумата по плана, в размер на 10 млрд. лева, заяви Сергей Станишев. Затова той призова за политическа воля и взаимодействие между институциите за приемането на определение за енергийна бедност.

"Имаме нужда наистина от комплексна държавна национална политика за ограничаване на енергийната бедност и за конкретни мерки в подкрепа - и на бизнеса, особено на малките и средни предприятия, и на хората."

Станишев напомни, че България не е приела дефиниция за енергийна бедност. Той посочи, че тази дефиниция е необходима, за да се усвояват средствата от втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост, възлизащи на 1,4 млрд. евро.

"Би ми се искало в Народното събрание да обсъждат тази тема, а не начина на гласуване – правителството да внесе утре дефиницията опира до това НС да я приеме в закона за енергетиката", посочи Станишев.

В България проблемът с енергийната бедност е поставена с особена острота, тъй като доходите ни са 25% от европейските, посочи той. Според него трябва да се ускори работата на институциите, за да се даде дефиниция на енергийна бедност и да се приемат конкретни мерки, които ще позволят на българите да оцелеят през тази и следващата зима.

На форума бе вицепремиерът Атанас Пеканов, председателят на комисията по енергетика в парламента Делян Добрев, знам.-министър Надя Клисурска, депутатът от ПП Самандов, шефът на КЕВР Иван Иванов.

В изказването си Самандов посочи, че от 10-те милиарда, дадени в полза на бизнеса и населението, само един милиард е отишъл при хората и малките фирми.

Пеканов: Промени в Закона за енергетиката ще даде дефиниция за "енергийно бедни"

Подготвят се промени в Закона за енергетиката, с които ще се приеме дефиницията за "енергийно бедни". Това каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов на дискусия "Да намалим сметките – енергийната бедност и цените", организирана от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент (ЕП). По думите му по този начин ще бъдат заложени критериите и процедурите за верифициране на статута "енергийно бедни". Това ще отключи всички бъдещи политики за енергийна ефективност и енергийни помощи, като по този начин те бъдат ясно таргетирани и ще може да се използват по най-добрия начин, цитира БТА.

Пеканов добави, че към Консултативния съвет за европейската Зелена сделка е формирана комисия, сред чийто основните задачи е да се разработят промени в Закона за енергетиката, както и съпътстващата наредба, които да въведат дефиницията за "енергийна бедност", както и да въведат начина, по който тя ще бъде прилагана, верифицирана и това ще може да се случва по най-добрия начин.

Разработената от комисията дефиниция за енергийна бедност стъпва на методология, разработена с помощта на учени от БАН, и определя като енергийно бедните домакинства тези, чийто разполагаем доход ги поставя под персонализирания праг на енергийна бедност, който е зависим и е функция от абсолютния праг на бедността. Отчитат се и характеристиките на конкретното домакинство, както и неговите разходи за енергия, обясни Пеканов. Комисията оптимизира и необходимите данни за дефинирането на този статут до три категории изисквания - доходен критерий, социален критерий (в него попада ТЕЛК, пенсионен статус), както и жилищен критерий (включва възраст и статут на обновление на сградите). Тези критерии оценяват енергийните нужди и енергийните разходи на отделните домакинства. 

Служебният вицепремиер уточни, че тези промени в Закона на енергетиката в момента се финализират, за да се кодифицира дефиницията. Предстоят още няколко стъпки, за да се "изчистят" юридически промените и те да функционират по най-добрия начин. Работи се и по проекта на наредба по този въпрос, допълни Атанас Пеканов. 

Делян Добрев: Държавата трябва на първо място да се погрижи за енергийно бедните

Държавата трябва на първо място да се погрижи за енергийно бедните. Това каза председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев по време на дискусия "Да намалим сметките – енергийната бедност и цените", организирана от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент (ЕП).

„Енергийно бедните в България са най-голям дял в сравнение с целия Европейски съюз“, заяви Добрев.

Според Добрев, в борбата с енергийната бедност би помогнало изграждането на повече генерации за електроенергия, защото колкото повече електроенергия се предлага на пазара, толкова повече цената й ще бъде по-ниска.

„В Европа и в България се говори все повече за увеличаване на инвестиции във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Тези инвестиции са все по-евтини от конвенционални източници“, посочи Добрев.

Освен това инвестициите в енергийна ефективност са много важни, защото най-евтината електроенергия е спестената, изтъкна Добрев. По думите му инвестициите в енергийна ефективност най-бързо връщат вложените средства, освен това те разкриват и нови работни места.

"Икономическите ползи са достатъчни и програмите за енергийна ефективност, особено в днешното ежедневие, доказаха своята необходимост", добави още председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание.

 

 

 

Коментари

  • дефиниция за енергийна бедност

    01 Дек 2022 11:05ч.

    Състояние, при което държавата се е отказала да води независима енергийна политика, в разрез с националните си интереси и в пряка връзка с глобални интереси, и е предоставила това право на външни съюзи и компании, ориентирани към идеология (като SDG, NetZero и т.н.) и печалба (не задължително локална), в резултат на което енергията за бизнеса и населението става все по-недостъпна и постоянно поскъпва, което от своя страна води до нуждата от пестене и/или цялостно спиране на подаването на енергия. В такива моменти на най-бедните слоеве от населението се дават подаяния, известни като "енергийни помощи", за да може да води все пак някакво съществуване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стани шеф

    01 Дек 2022 11:13ч.

    Ей, цял живот хрантутим станишев, маминото дететце на прехода и другите приятели на България. Спрете да просите, ей. Нашето семейство цял живот само се справя, въпреки службогонците български, и не се налага да просим, вие направихте България просякиня. Дайте път на можещите хора, които са научени да работят и да разбират, а не да просят и да чакат подаяния.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    01 Дек 2022 11:15ч.

    Сладури! Дори не се усещат! Когато един политик употреби "усвоявам", той дава ясен знак, че от подсъзнанието му извират помисли за схеми и корупция. А по отношение на този план демонстрират продължаващо неразбиране. Това са наши пари, в смисъл че ние ще ги връщаме на банката утре. До този момент не се говори за Нови ПлановеВУ всяка година и приемаме, че става дума за еднократна инициатива. А да изпукаш банков кредит за текущи нужди и много тъп ход!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    01 Дек 2022 11:18ч.

    Продължават да си играят с мисловни схеми и години наред само приказват за дефиниране на енергийна бедност. Властта реално нищо не прави! Обяснението е просто - въобще не ства дума за решаване на проблеми на бедстващи и мизерстващи, а как да се нагодят и напаснат чарковете на схемата по начин, който осигурява сигурното отиване на едни пари на едно предварително заплюто място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    01 Дек 2022 11:24ч.

    Понеже очевидно Станишев не го е чувал, нека го знае от мен - дано чете Гласове! В Бан има една много сериозна разбаротка на една гл. асистентка (е, нали занете, че там винаги има колектив, начело с някой именит професор), която при желание може да се превърне бързо в работещ инструмент. ЗА КАКВО Е ТАЗИ АКАДЕМИЯ НА БЪЛГАРИЯ! НАЛИ ТРЯБВА ДА РЕШАВА ТОЧНО ТАКИВА ПРОБЛЕМИ! Проблемът е осмислен, обговорен и разработен, ама тези милиарди много лъщят и заслепяват погледите на политиците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • целия народ живее с проблемите на престъпниците, че не можели да откраднат пари

    01 Дек 2022 11:24ч.

    престъпниците мислят само за усвояване на пари

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    01 Дек 2022 11:36ч.

    Като споменахме БАН, да споделя и нещо друго. Говорих със Сарийски, който потвърди, че разработката за еврото е готова и се очаква съвсем скоро да бъде публикувана. Естествено, очаква се долните планове за убиване на България да са направени на пух и прах. Последното не може да бъде гарантирано. Сарийски си е поставил под тази кауза името и личния авторитет, но сега с интерес очаквам, дали държавата ще "разреши" появата на този документ. Трябва да се случи сложна съгласувателна процедура с началниците на Академията, а оттам винаги могат да изникнат изненади!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    01 Дек 2022 11:42ч.

    За Банката вече разбрахме. Оказа се, че документът е факт, но тупкат топката и не го публикуват официално, защо някому е неизгоден. МРЪСОТИЯ! Унищожителна критика с/у еврото в Бг е този документ, но се изправя Председателя в НС и лъже без да му мигне окото. Ако сега се появи друг документ - на БАН и вътре пише още по-негативни неща, ситуацията става крайно тегава. А реално разбиращите са малко! Около ДБ гравитират няколко човека, които имат представа, но са користно мотивирани да твърдят обратното. Дребните ползици на еврото са ги раздули до размера на гигантски (смешен) балон, за другото просто мълчат като спукани гайди - срам! Пък и са интелектуални пигмеи до Сарийски. Действително разбиращите са в БНБ, но там положението е сложно и не знаем каква целесъобразност ще им бъде разпоредена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "не може да усвоим"

    01 Дек 2022 11:47ч.

    Хубаво, че говори от първо лице и е посочил адресата на усвояването - те ще усвоят поредните усвоявания, както и досега. За наша сметка, както и досега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    01 Дек 2022 12:00ч.

    Тръгнахме от енергийната бедност и пак излиза, че всичко е свързано с всичко! Мамка му и Живот! А като споменахме БАН, помните ли обстоятелството, че същата БАН преди 5 години в мащабен доклад доказа смисъла, полза, реална необходимост и перспектива на нова АЕЦ в Белене. Към онзи момент Бг все още имаше уникален шанс заради площадка, лицензирани технология, оборудване, гориво, в много кратък период да получи нова, сериозна мощност, която към момента на очертаващото се спиране на Мариците, щеше да е факт. Дори проектът се връзваше при старите многократно по-ниски цени на енергията. При сегашните условия, това щеше да е ЗЛАТО. Цялата петоколонна кохорта, изповядваща правилните ценности, тогава скочи с голи гърди да брани. Надсмиваха се на професорите, че били комунистически, не били харвардски! Видяхме го Харварда! Мобилизираха и "тежката алтилерия" - дори Лаборанта изпълзя от дупката си в Драгалевци и оспори доклада на БАН. Не ги забравяйте тези неща! Вместо сега да държим златни кюлчета (като БХ и ние обичаме златни кюлчета, молим Пилето да подари и на нас), всичко това отиде на бунището. А сега обсъждаме теглене на банков кредит, с който да осигурим оцеляването на множащите се бедни през зимата. Идиотия някаква! Не пропускайте тези навързани една с друга закономерности!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Дек 2022 12:15ч.

    Да се чете, ако не спрете енергоизточниците ни, няма да получим пари по "плана за нулево развитие" ? по-скоро "план за превръщането на човека в маймуна" /обратното не е доказано/ ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • как аджеба да кодифицираме дефиницията

    01 Дек 2022 12:28ч.

    Понеже сме го преживявали,всичко е ясно - требе тука да вземем едни пари от бюджета и от държавните енергийни фирми, да ги сложим в един междинен фонд наречи го енергийна бедност, после да ги раздададем /приватизираме/ на едни хора наречи ги наши за вентилатори батериики или огледалца, каквото ти дойде на акъла. ГРОБ вече го играха този филм с лепенето на стиропори по блоковете и МНОГО им се услади, а днес Лилянка е банкерка ехе... Така се става шеф.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези пари ще ни излязат после кървави през носа

    01 Дек 2022 13:04ч.

    Не ни трябват тези грантове за еничари

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Размисли

    01 Дек 2022 13:13ч.

    Странно. От известно време започнаха да го тупат Станишев от нафталина, и да го споменават и показват из медийното пространство. Май ще го качват на някакъв пост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Модераторчето, много пазиш честта на Сергейчо!

    01 Дек 2022 16:15ч.

    Заработи днес за една баничка! А Станишев знаеш ли колко "банички" е спестил?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хайде спрете се с вашето "усвояване"

    01 Дек 2022 17:49ч.

    Скоро напълно ще ни усвоят твоите хора... Цял живот усвояваш ти лично...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи