Стачка парализира транспорта в Белгия, летище "Шарльороа" не работи

Стачка парализира транспорта в Белгия, летище "Шарльороа" не работи

Пътници чакат един от малкото влакове за летище "Завентем", 9 ноември 2022 г. Снимка: Ройтерс

Стачката е организирана от основните синдикати в Белгия. Протестиращите настояват за допълнителни компенсации заради галопиращата инфлация и високите цени на енергията извън предвидените компенсации. Белгийското летище "Шарльороа", което обслужва и полети от България, е напълно затворено заради общата стачка в Белгия, съобщава БНР.

Много зони в страната са блокирани от пикети, като при някои хората се пропускат, а при други не. Такива са случаите на кръговото движение около летището в Шарльороа, провинция Лиеж, Вавр. 

В огромната си част общественият транспорт е парализиран. В Брюксел работи само една линия на метрото, 7 на трамвая, както и около 15 автобуса. От управата на градския транспорт призовават той да не се използва. 

В някои части на Валония автобусите изобщо не се движат, а в региона на Лиеж работи една на пет линии. Жп гарите на практика са празни. Блокирани са и много от големите търговски центрове, в намален режим е и работата на част от болниците.


Източник: БНР

 

 

Коментари

  • Ами сега?

    09 Ное 2022 11:49ч.

    Как ще транспортират оръжие за Украйна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    09 Ное 2022 12:40ч.

    Често стачукват из Европа. Ето днес има стачка в Белгия, а вчера - в Гърция. Навярно се учудвате защо в България не се стачкува. Отговоръ е прост - прост като кротичката овчица, в която отдавна се е превърнал оглупелия български народ. Не се стачкува, защото животът тук е по-хубав от песен, по-красив от сянката на едрогърда мома, а профсъюзните босове до един са чинове от майор нагоре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все по-високата средна възраст българите изключва особена протестна активност

    09 Ное 2022 14:38ч.

    Кафявите ризи на ДБ масово живеят около жълтите павета и са съвсем частен случай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи