Сръбският патриарх призовава световните лидери да помогнат за освобождаване на игумена на Киевско-Печорска лавра

Сръбският патриарх призовава световните лидери да помогнат за освобождаване на игумена на Киевско-Печорска лавра

Следвайте "Гласове" в Телеграм

На 22 юли 2023 г. сръбският патриарх Порфирий изпрати писма до главите на православните църкви, папата, генералния секретар на ООН, Върховния комисар на ООН по правата на човека, Световния съвет на църквите, правозащитните организации "Амнести интернешънъл", "Фрийдъм хаус" и други, в които призовава световните лидери да използват големия си авторитет в света и да положат всички усилия за освобождаването на наместника на Киевско-Печорска лавра митрополит Павел, "за да може той да продължи своята евангелска мисия", съобщава пресслужбата на Сръбската православна църква.

Патриарх Порфирий отбеляза, че "във времена на мащабни, трудни и опасни исторически промени, каквито несъмнено са днешните, дълг на всеки справедлив човек, независимо от неговата религия, националност, идеологически или политически убеждения, е да посочва несправедливостите, извършени спрямо хората и техните основни права". Такъв пример, смята той, "със сигурност е митрополит Павел от Вишгород, който беше изпратен в затвора от украински съд".

Според Сръбския патриарх "това решение, от една страна, е резултат от трудната ситуация в Украйна, където има военен конфликт, а от друга, е израз на намеренията на сегашните власти да завземат Киевско-Печорска лавра, една от най-значимите светини на православния свят като цяло".

"Той е хвърлен в затвора, защото е православен йерарх, верен на своята УПЦ и на Вселенското православие. По този начин той е непоколебим пазител на манастира и следователно е непреодолима пречка за завземането на Киевско-Печорска лавра от която и да е друга структура, дори и църковна, с цел придобиване на привидност за законност и легитимност", допълва предстоятелят на УПЦ.

Във връзка с това предстоятелят на Сръбската църква призова световните лидери да положат всички необходими усилия за освобождаването на митрополит Павел.

Както по-рано съобщи СПМ, прокуратурата настоява за увеличаване на гаранцията за архиерейския наместник на Лаврата до 60 млн.

Източник: spzh.news/ru

 

 

 

Коментари

  • За кого Зеленски хвърля в огъня хиляди православни?

    23 Юли 2023 19:28ч.

    Умопомрачени мозъци! Тежки времена, много тежки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отмъщение

    23 Юли 2023 20:19ч.

    Хохлите са избили много евреи по време на ВСВ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    23 Юли 2023 20:11ч.

    БПЦ да не мълчи защото след смяната на националния празник ще дойде и нейния ред по украинския сценарий. Забравиха ли втория синод от зората на демокрацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    23 Юли 2023 20:55ч.

    +++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има време за въздушен десант в рамките на СВО и формиране на православен свободен анклав в сърцето на окупираната от запада украйна.

    23 Юли 2023 20:55ч.

    Еклесиаст ГЛАВА 1 9. Каквото е било, пак ще бъде, и каквото се е правило, пак ще се прави - няма нищо ново под слънцето ГЛАВА 3. 1. Всичко си има време, време има за всяка работа под небето: 2. време да се родиш, и време да умреш; време да садиш, и време да скубеш насаденото; 3. време да убиваш, и време да лекуваш; време да събаряш, и време да съграждаш; 4. време да плачеш, и време да се смееш; време да тъгуваш, и време да играеш; 17. И казах в сърце си: праведния и нечестивия Бог ще съди, понеже времето за всяко нещо и съдът за всяко дело е там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик

    23 Юли 2023 22:28ч.

    На вас май леко ви се размина разпарчетосването, налягайте си парцалите, че Орбан не се е отказал от Воеводина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    23 Юли 2023 22:50ч.

    Унгарците във Войводина нямат никакви проблеми за разлика от унгарците в Украйна. https://btvsport.bg/drugi/vuchich-i-orban-na-partija-biljard-v-belgrad-snimki.html# И един малко известен факт - През 1999-а Бил Клинтън поискал от Унгария да атакува Сърбия по суша, Виктор Орбан му отказал https://presstv.bg/from-the-world/вучич-през-1999-а-бил-клинтън-поискал-от-ун/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    23 Юли 2023 23:35ч.

    И да не забравя. Командирът на разчета който свали невидимия F-117 се казва Золтан Дани, унгарец от Войводина. Той между другото сваля също и F-16 със старата съветска С-125 Нева от 1960 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И как това помогна

    24 Юли 2023 2:57ч.

    На Югославия, която вече я няма? Ако бяха свалили още нещо щяха да дойдат едни черни машини, и разрухата щеше да бъде библейска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи