Сръбският "Информер": Лондон предложил на НАТО да арестуват Лавров в Белград

Сръбският "Информер": Лондон предложил на НАТО да арестуват Лавров в Белград

Автор: informer.rs

Обявената визита на руския външен министър Сергей Лавров у нас предизвика истинска дипломатическо-разузнавателна война, която сериозно заплаши да тласне цяла Европа в тотален хаос, разкрива сръбската информационна агенция "Информер".

Както става ясно, от седмици насам, далеч от очите на широката общественост, са се подготвяли много опасни планове и от двете страни, в центъра на които е била Сърбия. Русия се е опитвала да намери начин външният министър да стигне до Белград, а от друга страна западните сили дори обмисляли идеята за „залавянето на Лавров“ у нас!“, твърди "Информер".

„Това представлява поредният провал на Европейския съюз, който оставя на НАТО да действа от негово име, като по този начин изпраща послание, че не само не поддържат, но и се опитват да предотвратят диалог и разговор“ – коментира информацията проф. Драгана Митрович, преподавател по политология в Белградския университет.

Отлично осведомени дипломатически източници на агенцията съобщават, че по върховете на НАТО, повече от месец, са се провеждали консултации във връзка с посещението на руския външен министър.

- Първата идея на Брюксел и Вашингтон била, чрез изнудване и заплахи, да принудят Сърбия да отмени обявеното посещение на руския министър. Последвал жесток натиск, какъвто не е имало никога досега,но президентът Вучич не се поддал, и затова се наложило да се премине към други планове в НАТО, разказа източникът на агенцията, високопоставен служител на едно от западните посолства в Белград. Според него в един момент, в последните дни на май, британците представили на НАТО повече от шокиращ план: да бъде задържан Лавров и то в Белград!?!

- Лондон  предложил руският държавен самолет да прелети над територията на някоя  от страните-членки на НАТО, била спомената конкретно България, а след това веднага небето около Сърбия да бъде напълно затворено. По този начин щяло да се създаде нова кризисна ситуация, която да принуди Путин да преговаря със Запада, съобщава източникът на медията, който казва, че за щастие тази идея не е намерила подкрепата на никоя друга сериозна страна от НАТО.

Както става ясно още, от другата страна, в Кремъл обмисляли „кризисни планове“, за да може руският външен министър по някакъв начин да се добере до Белград.

„За президента Путин и Русия беше много важно Лавров да се появи в Белград, защото това ще покаже, че има държава в Европа, която не налага санкции на Москва. Пристигането на ръководителя на дипломацията в Белград би било конкретно доказателство за „меката сила“ на руската държава... Ето защо бяха разгледани няколко плана за заобикаляне на забраната за полетите на руски самолети. Руските разузнавателни служби са преценели, че няма шанс Западът да посмее да свали самолета с Лавров, затова някои предложиха той да тръгне без никакви разрешителни. В крайна сметка обаче отхвърлили тази идея, защото рисковете били сериозни.“ – разказва събеседникът на "Информер".

През изминалия уикенд, съобщава медията, бил обсъждан последният план за полета на министъра. Идеята била държавният самолет да премине през Средиземно море, над международни води, откъдето след това да влезе през Адриатическо море в т.н. „ничие небе“ и след това да се насочи към Сърбия през въздушния коридор над Неум, Босна и Херцеговина. Рискът от реакция от силите на НАТО, разположени в Босна отказали Москва от тези намерения - заключава източникът на медията.

В крайна сметка Западът приложи отдавна изпитан метод – нареди на страните от региона да забранят прелитането на руския държавен самолет. И Черна гора, и Северна Македония, и България послушно се затичаха да изпълнят поръчката на Вашингтон и Брюксел, така че визитата на Лавров трябваше да бъде официално отменена.

„Докато правителството, руското и западните посолства не пожелаха да коментират нашите констатации вчера, експерти и събеседници на медията смятат, че кризата около полета на Сергей Лавров в един момент наистина е заплашвала  да ескалира в открита война.“- коментира още изданието.

Държавният департамент твърди: Черна гора, България и Северна Македония, като суверенни държави, взеха суверенни решения относно въздушното пространство, които отразяват решимостта на Европа да потърси от Русия отговорност за неоправданата инвазия в Украйна, съобщи Държавният департамент. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс добави, че САЩ призовават Сърбия да "хармонизира политиката си с останалата част от Европа".

 

Превод за "Гласове" Владислав Наков

 

Коментари

  • ядрен ледоразбивач по Дунава, с надпис - Еконт.

    09 Юни 2022 10:29ч.

    Тов. Радев може да покани тов. Лавров в България, за разговори относно бъдещите отношения между двете страни. Дали ще има такива, и какви ще са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • г-н Бенет

    09 Юни 2022 10:30ч.

    Писах тука преди две седмици, че руското ръководство подлежи на отстрел - ето го и потвърждението сега с тази новина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Черната ръка

    09 Юни 2022 10:33ч.

    Историята с ерцхерцог Франц Фердинанд и опитът за нейната възстановка от британските "партньори".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Застреляй се

    09 Юни 2022 10:38ч.

    Г-н Бенет, престани да пишеш глупости тука, но пък можеш сам да се отстреляш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путин

    09 Юни 2022 10:54ч.

    Малобританците за пореден път доказаха, че са най-изперкалата, нахална и долнопробна нация в света, която трябва на изчезне от земята !!!! Дори Сатанинските Античовешки Щати не са чак такива ИДИОТИ, като тях. Ама като си го търсят, трябва да бъдат сигурни, че ще си го намерят!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безумците нагличани, които предложиха едно време България да се превърне в картофена нива, днес по никакъв начин не са еволюирали

    09 Юни 2022 11:05ч.

    Изостанал народ, примати и варвари. Никой не очаква от такива нищо хубаво. За сметка на това очакваме острова да стане подводен свят. Да бъде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • предложил на НАТО

    09 Юни 2022 10:36ч.

    От кога НАТО има полицейски функции и права даарестува когото и да било на територията на суверенна ненатовска държава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    09 Юни 2022 10:44ч.

    Функциите на НАТО (и по-специално на наглосаксонските му компоненти) са сатанински и следователно безгранични в практикуването на злото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    09 Юни 2022 10:38ч.

    Трябва да откриете хумористична рубрика. Тази статия е точно за такава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наглосаксите всякога решават проблемите си за чужда сметка

    09 Юни 2022 10:39ч.

    Типично в стила на Лондон - първо действат, после мислят, обикновено, ако изобщо се стигне до мислене, т.е. хладен анализ, накрая са като посRани. За да има мир, Островът трябва да бъде подложен на морска блокада и строг режим на недохранване, студ и тотален бойкот спрямо всичко, излизащо от там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да бъде!

    09 Юни 2022 11:07ч.

    Крайно време е злото да се открои. И това става. На ред е острова да престане да съществува заедно с юдео-хазарите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво излиза

    09 Юни 2022 10:41ч.

    Излиза, че Простото Кирчо е руски агент, който е спасил Лавров от арест.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво излиза

    09 Юни 2022 10:42ч.

    Излиза, че Кирчо Простото е руски агент, който е спасил Лавров от арест. Тогава нека да арестуваме Кирчо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    09 Юни 2022 10:46ч.

    Идиотите ще спасят света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    09 Юни 2022 10:45ч.

    Това е равносилно на обявяване на война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    09 Юни 2022 10:46ч.

    Англичаните за пореден път доказаха, че са най-изперкалата, нахална и долнопробна нация в света, дори американците са нещо по-цвете , спрямо тях. Ама като палнат някой конфликт, да не бъдат толкова сигурни, че Сащ ще се намесят !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    09 Юни 2022 10:47ч.

    Да... да... Ще арестуват наглосаксонците министъра на външните работи, на която и да било велика сила и после Лондон няма да бъде остаклен само с едно кинжалче или наводнен с едно посейдонче?? Абе тия за идиоти ли ни взимат? Ще арестуват и после Островът на Колонизаторите, ще бъде потопен!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе тия за идиоти ли ни взимат?

    09 Юни 2022 11:01ч.

    Сърбите с идиотската си версия със сигурност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    09 Юни 2022 10:47ч.

    "Излиза, че Кирчо Простото е руски агент, който е спасил Лавров от арест. Тогава нека да арестуваме Кирчо!" Не. Спасил е лондон. He saved London.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "В крайна сметка Западът приложи отдавна изпитан метод – нареди на страните от региона да забранят прелитането на руския държавен самолет"

    09 Юни 2022 10:50ч.

    Да, този метод на злите сили отдавна е изпитан и работи безпогрешно, защото, види се, е абсолютно "законен" и "демократичен". А това че като нищо руснаците (и те без да се замислят) с пълно право могат да решат да отговорят с високоточно оръжие срещу съответните страни-съучастнички, това Лондон и Брюксел изобщо не ги вълнува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния майстор

    09 Юни 2022 10:50ч.

    Това може и да е партенка, щото никой не иска да получи Сарма.333 в Биг Бен примерно ,но да не се окаже, че след Украйна няма да е Приднестровието, а деблокиране на Сърбия. А турския спецназ заедно с азербайджанския си тренират захват на условени острови в условно море. Не Киро, а все пак някой умен в Пентагона, е спасил положението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От историята знаем, че

    09 Юни 2022 10:58ч.

    Най-големият враг на Русия винаги е била Британската империя и нейните англосакси. Още от мига, когато Иван Грозни предложил брак на кралица Елизабет, а тя му отговорила, че може да си избере някоя от придворните ѝ дами. Та до днес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе май той й е писал

    09 Юни 2022 13:52ч.

    в отговор на настояванията й за привилегии за англ търговци, "при нас господарите на държавата се занимават с делата на държавата, не с печалбите на търговците... а ти, Елисавета, пошлая девка".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Про100англи

    09 Юни 2022 11:10ч.

    Ето така се разпалва война на Балканите. Да, да, ама не. Британските кухи лейки си остават кухи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виждаме опити за продължаваща война, която да стартира оттук, Полша и Румъния

    09 Юни 2022 11:17ч.

    Британците опитват да забъркат каша тук на Балканите. Тази новина е поредната провокация. Сърбия не е съвсем честен играч. Вучевич играе двойна игра и от това ще си изпати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ние получихме предупреждение

    09 Юни 2022 11:18ч.

    Мислете!! С глава и сърце!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Триморието бе

    09 Юни 2022 13:54ч.

    а нещата пламват от балканите, поне посл 200 години

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Католически и протестантски изроди. Нямаме място в тези "съюзи", съставени от дегенерирали народи-паразити

    09 Юни 2022 11:32ч.

    Членството ни в ЕС и ОТАН е престъпление и срещу България и срещу човечеството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    09 Юни 2022 11:44ч.

    британското разузнаване колко е умно само да задържат лавров в белград отговорът ще бъде посланикът на англия отива на курорт в рим и какво ще се избием заради едни прости чугунени глави

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    09 Юни 2022 11:49ч.

    То Путин трябва, не тая пионка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • атлантик недоубит

    09 Юни 2022 12:01ч.

    А така, кажи си пак болката...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    09 Юни 2022 15:02ч.

    Не е Ловкия Мунчо, а ти си компютърно неграмотен комплексар, който не можеш да спретнеш никакво лично мнение, а се занимаваш само с това да коментираш другите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре де ти си Неловкия Мунчо

    09 Юни 2022 16:11ч.

    замълчи, онемей, керата пезевенк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ре: Майна

    09 Юни 2022 17:47ч.

    Хелоууу майна, хау ар ю, троле? Има ли центове? М?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сменяй никнейма, Бахур !

    09 Юни 2022 18:22ч.

    И с тоя си разкрит. Ще загубиш няколко превода, но черен гологан не се губи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Илиев

    09 Юни 2022 11:53ч.

    Рижият кон от острова,едва оцеля след простотиите си,днес дърпа лъва за опашката.Да арестуваш Лавров,значи да обявиш война на Русия.За по-малко от минута, коня може да посрещне "гостенка" от най новите руски ракети и тогава да се хапе за запените си части. Чиновници от всички страни,пазете мирът,най ценното за всичко живо на земята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    09 Юни 2022 11:56ч.

    Това е официално обявяване на война. Като че ли обезумяването на политиците в Европа и САЩ вече е пълно. Тия хора да не са били на някоя обща вечеря и колективно да се натровили с нещо, което лишава от разум?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    09 Юни 2022 17:49ч.

    Може би са така родени? Просто са си кретени? Или от ваксините нещо?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самият факт,

    09 Юни 2022 12:19ч.

    че подобна идиотска лъжа се коментира тук, говори достатъчно за нивото на новите читатели на Гладове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    09 Юни 2022 13:37ч.

    Ибахти и "великата сила", която не може да си прати външния министър където поиска!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ибахти и "великата сила"

    09 Юни 2022 14:20ч.

    А Блинкен например мое ли да иде до Красноярск ? Да кацне в Техеран ? Или да се разходи по централния площад на Пхенян ? Ибахти великата сила САЩ , дето за нея е изключено 2/3 от земното кълбо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да да, разправяй ги тия в Дневник

    09 Юни 2022 14:57ч.

    Гроздето е кисело, защото е високо !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "За какво му е да ходи на тези места?"

    09 Юни 2022 16:14ч.

    Да целуне ръка на аятоллаха, за да не изпари Израел от лицето на Земята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Дайнов

    09 Юни 2022 17:52ч.

    Така, така всички искаме при мама Урсула и деди Борел, върхът на посредственосттта, да ни галят по главите и да ни наказват. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някои много ги е яд на Гласове,

    09 Юни 2022 14:25ч.

    нека се ядосват, ние продължаваме да го четем и да го харесваме! Браво, Гласове!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, не вервам

    09 Юни 2022 16:08ч.

    но в същото време при емоционална зрялост на западните лидери 10-12 години (препубертет) не е изключено да са мислили и такава работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И Черна гора, и Северна Македония, и България послушно се затичаха да изпълнят поръчката на Вашингтон и Брюксел

    09 Юни 2022 17:50ч.

    Туземната колониална администрация е невежа и не знае, че я чака НАРОДЕН съд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев, да кажеш нещо?

    09 Юни 2022 20:22ч.

    На ти триморие! Виждаш ли какво натвори дотук? Радува за триморието и постави Харвард Въздуханов на премиерския престол!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен Робот

    09 Юни 2022 20:27ч.

    Пак го отървахме! Ама от руснаците признателност?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цоко

    10 Юни 2022 10:58ч.

    През България и Черна гора не може, но защо не е минал през Румъния? През Черна гора не е по-направо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    10 Юни 2022 15:02ч.

    Монти Пайтън - надпревара на олигофрените от висшата класа. Печели онзи, който се простреля пръв. https://www.youtube.com/watch?v=zGxSM5y7Pfs

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи