Сръбските въоръжени сили бяха приведени в най-висока степен на бойна готовност

Сръбските въоръжени сили бяха приведени в най-висока степен на бойна готовност

Сръбският президент Александър Вучич е разпоредил снощи въоръжените сили и силите на министерството на вътрешните работи на Сърбия да бъдат поставени в най-висока степен на бойна готовност, каза вчера вицепремиерът и министър на отбраната на Сърбия Милош Вучевич, цитиран от агенция ТАНЮГ.

"Президентът на Сърбия като върховен главнокомандващ издаде заповед за поставяне на армията на Сърбия в най-висока степен на бойна готовност, това ще рече в готовност до ниво на използване на въоръжена сила, или с други думи на  военния потенциал на въоръжените сили на Сърбия", каза Вучевич. Министърът каза, че няма причина за паника, но "има за какво да се тревожим".

По-рано правителството на Косово приведе в пълна бойна готовност своите въоръжени сили след поредица от инциденти там.

Сръбският вицепремиер и министър на отбраната Милош Вучевич съобщи вчера, че броят на военнослужещите в специалните части на сръбските въоръжени сили ще бъде увеличен от 1500 до 5000 през 2023 г. Искам да информирам сръбската общественост, а и не само сръбската, че снощи началникът на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили генерал Милан Мойсилович и аз получихме инструкции от президента Александър Вучич (като върховен главнокомандващ на сръбските въоръжени сили) да увеличим броя на военнослужещите в състава на специалните части на сръбските въоръжени сили до края на 2023 г. от 1500 до 5000, съобщи днес Вучевич. 

По-рано министър Вучевич заяви, че членовете на сръбските въоръжени сили са готови на всичко, за да защитят интересите на страната. Той обеща, че политическото ръководство на Сърбия ще направи всичко възможно, за да запази мира и стабилността, а сръбската армия "е най-силното и убедително възпиращо средство за всички, които нямат добри намерения и цели по отношение на страната".

Според министъра на отбраната, ако се наложи сръбската армия "е готова да защити страната и всички нейни граждани".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Meсията

    27 Дек 2022 10:26ч.

    Западът е кръстил де що има някакъв интерес, с термина "МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО"!!! Интересите на другите, не присъстват в дневния ред. Справка случващото се в УСрайна, Сирия, Ирак, Афганистан и т.н !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    27 Дек 2022 11:48ч.

    Сърбия е последната напълно независима държава в Европа (Унгария е с ограничен суверинитет) и САЩ и пуделите от ЕС няма да се успокоят, докато не ги подчинят. Кураж за Вучич.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сто

    27 Дек 2022 12:21ч.

    Независими? Не, разбира се! Сърбите са болни шовинисти и сънуват широк излаз на Адриатика, но разбира се от западните страни няма кой да подкрепи такива искания, затова са силно надупени на руснаците и най-вече на Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а какво прави в същото време нашия върховен гладнокомандващ

    27 Дек 2022 11:53ч.

    той с половинката си на крака посетиха синагогата в ханука, ала никакъв не се яви в православен храм на най-големия български християнски празник. дано само предателите пиари и началници на протокола да са виновни за скандала и да бъдат уволнени, гиди шарлатани мръсни ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вучич,Вучич,

    27 Дек 2022 12:03ч.

    Пак викаш НАТО,май. Не си научихте урока,май. Нищо че съм "сърбин" от България както се е произнесъл болен белградски мозък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Пеев

    27 Дек 2022 12:26ч.

    Не е ли време да подкрепим сърбите срещу шиптърите бандити?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кво чакаш,бе сърбино от България

    27 Дек 2022 12:35ч.

    Мятай Калашника и дим да те няма из Сръбско.Те и без туй ни изкараха българите за сърби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    27 Дек 2022 13:08ч.

    ММ93 27 Дек 2022 11:48ч. Единственият читав коментар. Поздрави и дано да ни се размине и на нас, и на приятелите от Балканите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи