Спряно е движението по отсечка от магистралата Атина-Солун заради проливните дъждове

Спряно е движението по отсечка от магистралата Атина-Солун заради проливните дъждове

Преустановено е движението в участъка от Ламия до Катерини.

Гръцките власти спряха пътното движение по отсечка по магистралата Атина-Солун заради проливните дъждове и наводненията, продължаващи в Централна Гърция, предаде гръцката агенция АНА-МПА. Преустановено е движението в участъка от Ламия до Катерини.

Също така беше прекъснато и движението на влакове между Солун и Лариса поради наводненията от преливането на река Пеней. По маршрута на тази отсечка ще се движи автобус, съобщи гръцкият железопътен превозвач „Хеленик трейн“.

Средиземноморският циклон „Даниел“, който отне човешки животи и причини огромни щети в голяма част от Гърция, ще продължи и днес с проливни валежи и бури в Централна Гърция. Очаква се атмосферните явления да отслабнат късно през деня.

 

Гръцкият метеоролог Димитрис Зиакопулос заяви вчера, че такива климатични бедствия, пред които понастоящем е изправена страната му, не е имало от десетилетия, предаде електронното издание на в. „Прото тема“. За 24 часа в планинския район край град Волос, Централна Гърция, са паднали между 600 и 800 милиметра дъжд.

„Според наблюденията от метеорологичните станции в планинските части на префектура Магнисия са паднали от 600 до 800 мм дъжд за 24 часа, което е огромно количество за гръцките хроники, както и за повечето региони в Европа. В равнините на Тесалия количествата са били между 400 и 500 мм, което също е голяма стойност“, каза Димитрис Зиакопулос, метеоролог и заместник-председател на Изследователския център за справяне с кризи към гръцкото Министерство на климатичната криза и гражданската защита. 

Той поясни, че 600 до 800 мм са сравними с количествата по южните склонове на Алпите, които обикновено се регистрират там, когато топлият средиземноморски въздух ги достигне. Зиакопулос уточни, че се очаква безпрецедентно лошото време да приключи днес следобед. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • nan

    07 Sep 2023 13:25ч.

    гръцкия глобалистки премиер побърза да посочи климатичните промени за основен виновник за бедствието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи