Според Украйна руснаците ще се изтеглят от Херсон за седмица

Според Украйна руснаците ще се изтеглят от Херсон за седмица

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Киев предупреди, че руските войски все още могат да превърнат Херсон в "град на смъртта" и че изтеглянето им оттам ще отнеме поне седмица, предаде Ройтерс.

В интервю в Киев украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви пред Ройтерс, че Русия разполага с контингент от 40 000 души в Херсонска област и разузнаването показва, че нейните сили остават в града, около него и на западния бряг на река Днепър.

"Не е толкова лесно да се изтеглят тези войски от Херсон за един или два дни. Като минимум (това ще отнеме) една седмица", каза той.

Резников добави, че подобно изтегляне ще освободи сили и на двете страни да водят сражения на други места. Руската армия под командването на ген. Сергей Суровикин изглежда е станала по-дисциплинирана и брутална след назначаването му за нов командващ на руските сили в Украйна през октомври, допълни украинският министър на отбраната.

По-рано вчеракомандващият украинската армия Валерий Залужний заяви, че украинските войски са напреднали със 7 км през последните 24 часа и са си върнали 12 населени места в южната част на страната.

Ако Русия осъществи изтеглянето си от район, който президентът Владимир Путин обяви за анексиран преди месец, то това ще бъде най-голямото ѝ отстъпление, откакто силите ѝ бяха отблъснати от покрайнините на Киев през март и ясна промяна в хода на продължаващата вече девет месеца война, посочва Ройтерс.

Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски, заяви вчера, че Русия иска да превърне Херсон в "град на смъртта", като за целта всичко - от апартаменти до канализация -  ще бъде минирано и планира да обстрелва града от отсрещния бряг на реката.

Предпазливостта на Киев може отчасти да отразява стремежа му да запази в тайна собствените си операции, тъй като планира да нанесе колкото се може повече щети  на хилядите руски войници, които вероятно ще трябва да се прехвърлят през реката с фериботи.

Запитан за Херсон в интервю за Си Ен Ен, излъчено днес, Зеленски заяви, че не може да даде подробности, защото "аз наистина искам да има неприятна изненада за врага, а не нещо, за което те са подготвени".

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • nan

    11 Ное 2022 8:46ч.

    изтеглянето приключи тази сутрин със взривяването на Антоновския мост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селянин

    11 Ное 2022 9:53ч.

    За пръв път започнах да допудкам че Русия може да загуби войната. И то не защото са ги "отблъснали" от Херсон, а защото го НАПУСКАТ. Колкото и да е странно, ако ги бяха отблъснали военно (като в Киев) нямаше да съм толкова разтревожен. Загубите на битки, градове и тн са нормални на война. Но те го НАПУСКАТ!!! Това е....това е първата ракова клетка, от която ще поникне тумора на поражението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    11 Ное 2022 10:13ч.

    Може би по-добро и смислено занимание, ще е да си гледате кокошките на двора. Нищо лично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    11 Ное 2022 11:44ч.

    Ти си гледай кокошките, щото Всу влезе в Херсон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХайМарс

    11 Ное 2022 12:21ч.

    Колхозницити съкращават фронта

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Той и Наполеоннавремето

    11 Ное 2022 12:41ч.

    така влезе в Москва.. Чети историята Кимчик, тя има свойството да се повтаря..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    11 Ное 2022 13:24ч.

    Напускат го организирано по заповед, т.к. не могат да се справят с логистиката, след като украинците с химарсите редовно пуцат отдалече по двата моста на Днепър и вече са неизползваеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    11 Ное 2022 13:08ч.

    Може да се изтеглят и за повече от седмица, ама до тази сутрин се изтеглиха, а министъра на отбраната на Украйна вчера разбра по новините, че са започнали да се изтеглят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Oleg Safari BIG5 ЦИТАТИ Поражението при Херсон ще нанесе най-тежкия удар върху легитимността на руските елити,...

    11 Ное 2022 13:09ч.

    https://www.big5.bg/2022/11/10/%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d1%85%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%be%d0%bd-%d1%89%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d1%82/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ало, корнело! Чака те НАРОДЕН съд! На въоръжение във ВСУ се появиха българските гранатомети Bullspike-AT

    11 Ное 2022 13:12ч.

    Търгашът ПУТИН СЕ ПАЗАРИ ЗА ФИЗИЧЕСКОТО СИ ОЦЕЛЯВАНЕ за сметка на обикновените руснаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи