Според политиките на кабинета "Петков", МФ представи бюджет за 2023 г. с 6.6% дефицит и 16 млрд. лв. нов дълг

Според политиките на кабинета "Петков", МФ представи бюджет за 2023 г. с 6.6% дефицит и 16 млрд. лв. нов дълг

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Три варианта на държавния бюджет е разработило министерството на финансите и те ще бъдат предоставени на редовното правителство, когато бъде избрано, а също и на Народното събрание. До 31 октомври проектозаконът за държавния бюджет за догодина трябва да бъде внесен за разглеждане в парламента. Следващата седмица МФ ще започне съгласуване в тристранката.

За съгласуване ще предложим законопроекта, който е разработен при действащите политики от тази година, без други промени, посочи финансовият министър Росица Велкова.

Този бюджет не отговаря на изискването на Закона за публичните финанси, защото е с 6.6% дефицит, затова МФ е разработило и вариант с 3%, но той е съпроводен от значителни промени в разходните политики. Третият вариант запазвал определени разпоредби в бюджетите на държавата, НОИ и здравната каса, но не стана ясно точно какви са различията в него.

Бюджетът на служебното правителство е разчетен при 173.862 млрд. лв. размер на брутния вътрешен продукт догодина, което означава 1.6% икономически растеж спрямо тази година. Велкова обясни, че МФ е осреднило прогнозите на 14 институции, сред които БНБ, БАН, Уникредит Булбанк ЕК, МВФ, СБ и рейтингови агенции, които варират от 0.1% до 3.8%. Само преди няколко дни БНБ ревизира лятната си прогноза за икономическия растеж догодина, като прогнозира едва 0.1% нарастване, т.е. застой в икономиката.

МФ е заложило в новия бюджет средногодишна инфлация от 6.4%, отново по-оптимистична от прогнозата на БНБ за 7.4%.

В законопроекта на служебния кабинет не се предвижда ръст на минималната работна заплата от 1 януари, нито ръст на бюджетните заплати. Остават в сила обаче всички увеличения, направени през тази година - преди и след актуализацията.

В данъчните приходи са предвидени само по-ниските ставки ДДС на парно и природен газ (9%), хляб и брашно (0%), както и нулевия акциз за някои горива, тъй като е планирано те да действат до 1 юли. Отпада намалението на ДДС за ресторантьорските и фитнес услуги, бебешки храни и книги, въведени по време на ковид-пандемията. Не е предвидена и отстъпката от 0.25 лв. за литър бензин.

Предвидено е едно увеличение на пенсиите от 1 юли с швейцарското правило. В разходната част има ръст на капиталовите разходи заради неосъществените проекти тази година, както и заради националното съфинансиране по европрограмите догодина. Предвижда се и ръст на парите за отбрана до 1.85% от БВП при определена цел от 2%. 

Приходите в бюджета през 2023 г. са заложени с ръст от 5.9 млрд. лв., от които 3.1 млрд. лв. повече са данъчните постъпления. Разходите обаче са с 11 млрд. лв. повече от тази година.

Дефицитът както и предстоящи плащания по външния дълг ще бъдат покрити с нов дълг от 16 млрд. лв.

ДО КРАЯ НА 2022 Г.

МФ очаква да завършим тази година с дефицит близък до планираните 4.1% от БВП, въпреки че в края на септември бюджетът е с излишък от 989 млн. лв.

Очаква се преизпълнение на приходите с 250 млн. лв. , основно заради постъпленията от данъка върху доходите и осигурителните вноски в резултат на повишени заплати в публичния и частния сектор."Събираемостта на данъчните и осигурителните задължения е повишена, въпреки нагрегнатата приходна част след актуализацията на бюджета, митническата събираемост също. Намаляват и непогасените данъчни и осигурителни задължения, отчете Велкова. 
През декември МФ очаква и първата вноска по плана за възстановяване в размер на 2.6 млрд. лв.

В разходната част ще има икономия от 1 млрд. лв. заради нереализирани капиталови разходи. Вместо планираните 8.4 млрд. лв. ще бъдат усвоени 6.7 млрд. лв. Към момента са разходвани само 2.6 млрд. лв., но разплащанията тепърва предстоят след летните месеци на строителни работи.

Компенсациите за ел енергията на небитовите потребители нямат отношение към бюджета, защото се финансират от вноски от държавните производители на ток. До момента са изплатени 3.7 млрд. лв.

По програмата за подслоняване на украински бежанци направените разходи са 540 млн. лв., от които 176 млн. са от европейски програми, а останалата част - от държавния бюджет.

От планирания 10.3 млрд. лв. нов дълг тази година, държавата е поела 7 млрд. лв. "Този дълг е необходим да не се изпадне в ликвидна криза през ноември и декември, когато се очаква по-високи разплащания за капиталови разходи и издръжка на министерствата, посочи Велкова.

Тя посочи, че на начислена основа (с всички ангажименти поети за разплащане, които може да се прехвърлят за догодина), дефицитът през 2022 г. всъщност ще бъде 5.4%. В ЕС статистиката за бюджета се води именно на начислена основа и тази година сред страните, които са в еврозоната, по-голям дефицит от нас ще имат само Латвия - със 7%, Франция - с 6.5% и Малта - с 5.8%.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

  • Циганин

    20 Окт 2022 18:31ч.

    Инфлацията на цените на производител в България се е повишила с 50,3% спрямо предходната година през август 2022 г., най-много в историята, след увеличение от 42,5% през предходния месец, тези пишат безмислици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер

    20 Окт 2022 19:39ч.

    След ОАЕ и СА подаде заявка за БРИКС, така БРИКС ще има над 75% от петрола в света.... Европа ще загине, ако спешно не се преориентира

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ 16 млрд. лв. нов дълг”

    20 Окт 2022 18:32ч.

    За ЕДНА година. 2500лв на глава от населението за година. Което е 200лв на месец. Как ви се струва? Ако раздадат на народа тези пари, народа ще живее и пее. Или тези 16 милиарда ще бъдат откраднати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    20 Окт 2022 19:09ч.

    Преди година написах: Тезихарвардски измамници ще разрушат държавата по-добре и от Жан виденов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    20 Окт 2022 19:36ч.

    Трябва да се спрат всички изкуствени и ненужни помощи и добавки, включително за електроенергия. Така бюджета ще излезе на 2% профицит, а ако се намалят крабите наполовина - 20% профицит. Но това никой не го иска...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ако се направи ревизия на реституцията и приватизацията колко ще ни е профицита?

    20 Окт 2022 19:42ч.

    Хем погребалните агенции ще направят луд оборот

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    20 Окт 2022 19:46ч.

    Државната икономика на България беше всяка година $3 млрд вътре. За 25 години, като се сметне инфклацията, ще загубим около $250 млрд. Ако народа го желае, няма проблем, ще си го получи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, Киркукор да са прекращават на ДимуКЪРТИческъ Партиа

    20 Окт 2022 19:54ч.

    на кулониата Бълхариа, зер натресоа у таткувинътъ сичкити кунумичиски чалъми на Дон Байдън, Пилоситу и спонсурити Шоруш и Швап чи и трансхому ъжендътъ барабар

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • economix

    20 Окт 2022 22:24ч.

    С този дефицит България ще види еврото през най-кривия макарон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи