Според ООН бежанците от Украйна са достигнали един милион

Според ООН бежанците от Украйна са достигнали един милион

Върховният комисариат на ООН за бежанците съобщи, че един милион души са избягали от Украйна от началото на руската инвазия в страната преди по-малко от седмица - безпрецедентна по скоростта си бежанска вълна през този век, предаде Асошиейтед прес.

Според данните на ООН над 2 процента от населението на Украйна е избягало за под една седмица. Според Световната банка в края на 2020 г. жителите на Украйна са били 44 милиона.

Върховният комисариат прогнозира, че до 4 милиона души може да напуснат Украйна, но предупреди, че дори тази прогноза може да се промени нагоре.

В имейл комисариатът уточнява, че границата от един милион бежанци в Централна Европа е била надхвърлена според данните към полунощ по сведения, предоставени от националните власти.

В Туитър върховният комисар за бежанците на ООН Филипо Гранди написа: "Само за седем дни ние станахме свидетели на бягството на един милион бежанци от Украйна в съседните страни".

Сирия, гражданската война в която започна през 2011 г., в момента остава страната с най-голям изходящ бежански поток - над 5,6 милиона души по данни на ООН. Но дори при най-интензивното бягство от Сирия в началото на 2013 г. бяха нужни три месеца, за да напуснат един милион души.

Говорителката на Върховния комисариат Шабия Манту заяви в сряда, че "с този темп" потокът от Украйна може да я превърне в източник на "най-голямата бежанска криза през този век".

 

Коментари

  • Наблюдател

    03 Март 2022 13:48ч.

    11 милиона напуснаха Украйна много преди войната. Полша се изгражда от украинци. И сега поляците посрещат с отворени обятия евтината работна ръка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що не изчакаха путин да ги освободи

    03 Март 2022 14:03ч.

    От какво беше, нацистите наркомани? Спецоперацията по освобождаването се закучи. Вече почнаха масираните бомбардировки по жилищни квартали. Като опукат и последните си високоточни оръжия сигурно ще почнат като в Сирия с варелните бомби. Накрая ще пратят Ролдугин да им посвири на виолончело.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи