Според Кремъл няма нужда от истерична реакция на обществото на мобилизацията

Според Кремъл няма нужда от истерична реакция на обществото на мобилизацията

Руснаци демонстрират задоволството си, след като са пресекли границата с Грузия. Снимка: АП.

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Говорителят на руския президент Владимир Путин заяви, че не е необходимо обществото да реагира "истерично" на мобилизацията на резервисти за участие в бойните действия в Украйна, съобщи ДПА.

В сряда Путин обяви, че най-малко 300 000 резервисти ще бъдат призовани под знамената, за да се включат в започналата през февруари инвазия в съседната на Русия страна. Новината предизвика редки антивоенни протести в множество градове и паника сред руските мъже. Широко разпространени са случаите с руснаци, които бързо резервират еднопосочни полети или се отправят към държави като Финландия и Казахстан. Напускането на страната се разглежда като заплаха за руската икономика, както и за отслабващата военна машина на Путин в Украйна, посочва ДПА. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче отхвърли опасенията на обществеността. "По някакъв начин може да се разбере, че в първите часове след обявяването и дори в първия ден имаше истерична, изключително емоционална реакция, защото наистина нямаше достатъчно информация", каза той. През изминалите дни обаче правителството разпространи повече информация и създаде горещи телефонни линии, за да отговаря на въпроси, допълни той.

Днес руското министерство на отбраната предостави нови подробности за това кои мъже няма да бъдат засегнати от мобилизацията.

Специалистите в областта на високите и информационните технологии, критично важните служители във финансовия сектор и членовете на държавните медии, които участват във военната пропаганда на Кремъл, не трябва да получават повиквателни, тъй като работят в професии, "опазващи системата", заяви министерството.

Ръководителят на Комисията по отбрана в руския парламент Андрей Картаполов обясни във връзка със заминаването на много мъже, че според закона за мобилизацията има забрана резервистите да напускат страната. 

Тъй като обаче Путин е наредил "частична" мобилизация, законът не се прилага, каза той, и пътуванията в рамките на Русия и в чужбина са разрешени. Въпреки това Картаполов препоръча на резервистите, които не са сигурни дали подлежат на мибилизация, сами да отидат в наборната комисия, за да изяснят положението си.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Ретранслатора

    23 Sep 2022 23:37ч.

    В руските медии се набляга на манифестация в подкрепа на политиката на Кремъл: https://aif.ru/society/gallery/akciya_svoih_ne_brosaem

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината

    24 Sep 2022 0:20ч.

    В Русия живеят 145 милиона руснаци. От тях недоволни от Путин са един милион олигарси, крадци и мошенници, които имат активи зад граница. Естествено, че ще избягат при парите си (които може вече и да са запорирани). Но Путин разполага с останалите 144 милиона железни войници от една непобедима армия. Там войник е всеки, от десет годишния внук до осемдесет годишната баба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер

    24 Sep 2022 7:36ч.

    ВВП разчиства петата колона. Такива предатели не са му нужни. Нека се скитат цял живот из "демократичния" свят, защото в Русия ги чака 10 години затвор

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Феномен

    24 Sep 2022 0:24ч.

    Родени войници, които ще се бият до смърт за Матушка Русия. Там няма такова нещо като “неприемливи загуби”. Няма в света такъв народ, който е способен да загуби милиони човешки животи в името на победата и защитата на родината си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    24 Sep 2022 0:25ч.

    До "Истината" - точно! Но в руските медии се коментира, че руснаците с недвижими имоти в чужбина са около 5 млн. Така че желаещите да напуснат Русия са много повече. Това ще се използва от западната преса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре де, от 145 милиона ще останат 140, напълно достатъчно

    24 Sep 2022 2:50ч.

    А, то според западната преса, Русия вече е загубила войната и Украйна е победител, а Путин е умрял.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    24 Sep 2022 6:58ч.

    Сега вече Русия трябва да наложи санкции /запориране на сметките/ на всички петоколонници, та да им е още по-радостно, щастливо и гордо ! И без обратен път за родоотстъпниците !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проблемите идват от

    24 Sep 2022 9:06ч.

    Т.н. "Военкомат"-и , които от първите часове започнаха да си вършат работата типично по руски - "халатно" ! Бързат да направят бройката мобилизирани без да гледат кого мобилизират. Вместо отслужили и специалисти, както изисква Указа, мобилизират на случаен принцип, вкл. хронично болни , бащи на многодетни семейства, неслужили ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проблемите

    24 Sep 2022 9:10ч.

    Полевите руски командири категорично отказват случайно мобилизирани ! "Само ще пречат" - казват те. Трябват им подготвени подкрепления, служили , точно тово което определи Указа. Заповедите на Върховния трябва да се изпълняват точно, иначе ще има чистка сред средния ешалон. Руснакът само твърда ръка ще го оправи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изясняване на статута

    24 Sep 2022 9:13ч.

    Нещо като - елате вие, да не идваме ние!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • путин

    24 Sep 2022 9:15ч.

    Ако трябва, ще направим една операцийка и в Грузия, нищо че още не и е ред!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    24 Sep 2022 9:27ч.

    10 пъти са се увеличили тегления на пари в Матушката. Мужика по-добре от тукашните рубладжии разбира какво го чака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тролоид

    24 Sep 2022 10:05ч.

    Скоро и копейки няма да ти останат, ще броиш и ще ядеш пясък - един вид, всичкото ти демократично имане, дето ти е останало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи