Според Киев руското настъпление в района на Бахмут започва да затъва

Според Киев руското настъпление в района на Бахмут започва да затъва

Украински войник от 28-ма бригада стреля с гранатомет на фронтовата линия в битката за Бахмут с руските войски, 24 март 2023. Снимка: АП

Руските войски атакуваха вчера в северния и южния сектор на фронтовата линия в Донбас. Киев същевременно заяви, че настъплението на Москва в района на Бахмут започва да затъва, предаде Ройтерс. Украинската армия съобщава за ожесточени боеве по линията Лиман - Купянск, както и на юг в Авдеевка в покрайнините на контролирания от руската армия Донецк.

И двата района бяха сред основните цели на руската офанзива през зимата, която имаше за задача да се установи пълен контрол над промишления център на Украйна Донбас. Засега офанзивата не постига големи резултати въпреки смъртта на хиляди войници и от двете страни в най-ожесточените боеве от началото на войната.

На украинска артилерийска позиция в гориста местност в северен участък от фронта военнослужещи обстрелват с френска 155-милиметрова гаубица ТРФ-1 магистрала, по която се снабдява контролирания от руските войски град Кременна.

"За щастие, удържаме позицията си", каза пред Ройтерс един от украинските войници. "За щастие, защото сме изправени срещу много силен и добре въоръжен противник. Срещу нас е професионална армия - въздушнодесантни части."

Когато пристигне заповед с координати, разчетът на оръдието изкача на позицията, отстранява камуфлажа от гаубицата, прицелва се, зарежда и стреля. След три изстрела те свалиха дулото на оръдието, отново го покриха с камуфлаж и се върнаха в бункерите, за да чакат нови нареждания. В далечината се чуваше стрелба от автоматично оръжие и артилерия.

Фронтовата линия едва се е преместила от ноември въпреки ожесточените боеве. Сега с настъпването на пролетта основният въпрос в Украйна е колко още ще може Русия да поддържа настъплението си и дали и кога Киев ще изземе инициативата на бойното поле с контраофанзива.

На вчерашната си среща в Отава американският президент Джо Байдън и канадския премиер Джъстин Трюдо потвърдиха "твърдата си подкрепа за украинския народ, бранещ се срещу жестоката и варварска инвазия на Путин", както се изрази Трюдо.

В четвъртък главнокомандващият украинските сухопътни сили каза, че руският щурм на Бахмут изглежда губи пара, а Киев може да "много скоро" да мине в настъпление.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) съобщи, че около 10 000 мирни украински граждани, много от които възрастни и хора с увреждания, страдат "при много тежки условия" във и около Бахмут.

"Те са принудени да стоят почти по цели дни в бомбоубежищата заради ожесточените обстрели", каза на брифинг Умар Хан, представител на МКЧК. "Всичко, което виждате, са хора, които са принудени да живеят на ръба на оцеляването и на силите си."

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • жорката

    25 Март 2023 9:27ч.

    Виждаме кой затъва: https://t.me/boris_rozhin/81301

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, какво друго да съобщи Киев?

    25 Март 2023 9:30ч.

    Бой и е*ане не се признават и съобщават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    25 Март 2023 20:06ч.

    Военният експерт Борис Рожин за ситуацията в Артемовското направление на 20.29 25 март 2023 г., специално за канала Военкор Котенок Z @voenkorKotenok: 1. Град. В централните части на града „Вагнер“ засилва натиска върху вражеските позиции, като продължава щурмовите операции към центъра на града. Боеве има в южните райони на промишлената зона на завода AZOM, в посока към стадион "Металург" и в района на Централния пазар. Няма признаци за срив на организираната отбрана на противника. 2. Юг. От юг натискът се увеличава в района на Красное и по посока на паметника на пилотите на югозападния вход. Пътят Часов Яр-Красное-Артемовск беше под силен артилерийски и минохвъргачен огън. Въоръжените сили на Украйна не успяха да изтласкат Вагнер от пътя, който поддържа всички проблеми със снабдяването, което разчита на черен път и полета между Хромово и Красное. Самите села все още са под контрола на въоръжените сили на Украйна. 3. Северозапад. На северозапад ЧВК "Вагнер" провежда щурмови операции в района на Богдановка и Орехово-Василевка. Рано е да се говори за превземане на населени места. Противникът е въвел допълнителни резерви в този сектор и продължава да трупа резерви в Часовника на Яр в подготовка за по-сериозна контраатака. Въоръжените сили на РФ нанасят регулярни удари по резервите на противника в Константиновка и Часов Яр. Противникът от своя страна се опитва да нанесе удари по складове с боеприпаси и места източно от Артемовск, за да намали настъпателния потенциал на нашите войски. 4. Запад. Изявленията на Зеленски за неговата неподготвеност за настъпление в района на Артемовск не трябва да се приемат за даденост, врагът на запад от града вече е натрупал достатъчно големи сили, които може да използва, за да създаде проблеми на северозапад или югозапад от града. @voenkorKotenokch

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не им се получават този път нещата на англоговорящите

    25 Март 2023 9:40ч.

    Наблюдава се пълна геополитическа безидейност при тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    25 Март 2023 10:51ч.

    Наблюдава се и лек БАНКОПАД, но иначе е много стабилно , да обобщя хампарцумирайки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    25 Март 2023 9:42ч.

    Щом някой ви говори за "щурм", значи ви баламосва яко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • военен наблюдател

    25 Март 2023 9:46ч.

    Вече месеци Бахмут е в "оперативно обкръжение" . Ще да рече че територията му е като един израстък ,вклинен в зоните контролирани от руснаците. Един "апендикс" - погледнете картите и ще разберете. Бахмут се снабдява по 2-3 шосета , вече станали на лунен пейзаж от кратери, защото са под обстрел от руската артилерия. Снабдяването на ВСУ в града е лошо , но не е спряло напълно. По горски пътеки западно от града, ВСУ все така получава амуниции и храна. Вагнеровци притискат от три страни, водят сражения в самия град , както и северно и южно Бахмут. Но "оперативното" обкръжение така и не се превръща в истинско физическо, пълно обкръжение ! И тук възникват дълбоки въпроси за поведението на руската страна. Ако за градските сражения се казва че руснаците се въздържат от тежка артилерия и масивни бомбардировки, защото все още имало цивилни /въпрос е на чия страна са тия останали цивилни ?/ , то пълна загадка е защо "шийката" на израстъка западно от Бахмут не се прекъсва ? Впрочем в самата Русия военни специалисти поставят този въпрос и не намират отговор. Става въпрос за едно стеснение широко на най-тясното си място не повече от 8-9 километра ! Мястото е ненаселено и няма никакви цивилни, става дума за гори и полета - същото място където в момента ВСУ ,буквално с пълзене, докарват боеприпаси за Бахмут. Какво пречи тази зона широка 8 км. и по дължина 5-10 километра да бъде ИЗОРАНА от руската артилерия и авиация ??? Руските въоръжени сили разполагат със системи ТОС за залпов огън, които с термобарични ракети буквално изпаряват поразените области. Това са РСЗО за близко действие и с въздушна коректировка могат буквално за заравнят тази "шийка" ! В съчетание с другите руски РСЗО , стволната артилерия + тежка авиация с ФАБ-ове, това можеше до сега да се направи многократно !!! Никакви оправдания за вражески ПВО и украинско противодействие не важат в случая. Вагнер вече дадоха хиляди убити в затегнати сражения, които можеха да бъдат избегнати с едно решително обкръжение на Бахмут чрез прерязване на "шийката" и принуждение за капитулация на ВСУ-шниците вътре. Защо това не се прави е дълбока загадка и отговирет не са свързани с военна "немощ" на руската страна, а вероятно пак с някакви задкулисни мотиви... Впрочем подобна се очертава и картата на бойните действия в Авдеевка. Едно "полуобкръжение" което дава възможност на ВСУ да се съпротивлява до безкрайност...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логореята

    25 Март 2023 10:07ч.

    Не е чак толкова дълбока загадка ако: 1) Внимателно се следят тенденциите на международната обстановка; 2) се обръща внимание на новините, особено от пряка американска (дори и неофициална) страна, които изтичат в мрежата. Будният ум веднага си сглобява картината относно странностите, която му е нужна. Ще се въздържа от споделяне какво мисля по казуса, разбира се, защото все още е рано да се говори по този въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много просто

    25 Март 2023 10:18ч.

    Е обяснението. Бахмут е "месомелачка" за украинската армия, и руснаците имат интерес да я поддържат работеща на пълни обороти, напредвайки предпазливо и обмислено в самия град. Отдавна САЩ агитират Зеленски( напълно оправдано) да се изтегли, и да запази живата сила за евентуално ново настъпление, но в Бахмут са най силно укрепените линии градени с години, плюс железопътен възел обслужващ целия регион, падне ли той, разпада се голяма част от центъра на отбранителната линия. Така че, ни напред, ни назад. Ако го държат- губят огромен човешки ресурс, ако отстъпят- опазват хората, но отбраната се разпада. Класически цун-цванг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • никой

    25 Март 2023 10:28ч.

    Не съм военен специалист , та казаното може и да е пълна глупост но - първо братушките са в пъти повече и по-добре въоръжени и снабдени, като искат да създадат това на което му викат котел - така беше в Дебалцево.Такава бече и цялата Чечня. Там Украйна ще струпва все по-малкото , което ѝ остава , а Русия ще го „ утилизира“. Освен това мисля , че има и стремеж да не напредват много бързо , да не се ядосат от „ колективния запад“. Така на тази малка част от територията на Украйна предстои да се реши целият конфликт. Пак казвам - извинявам се , ако това са глупости...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малка реплика

    25 Март 2023 10:29ч.

    Питането за "дълбоката загадка" е риторично. "Сглобяването на картината" сме го направили още от март-април 2022.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    25 Март 2023 11:44ч.

    Глупости са! Добре е, че се извинявате. Дългият пост, под който коментираме издава липса за каквато и да експертиза по темата. "Керектировка" избива рибата. Всичко преди това изкърти мивките и рибите останаха без вода. На "експерта" ще препоръчам да проследи хронологически как точно се "случиха" тези 10-тина километра коридор. Друго няма да може да схване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това е тезата на руската пропаганда

    25 Март 2023 15:32ч.

    И в нея има слабости. Да, така се унищожава жива сила на ВСУ , но руснаците също търпят загуби защото водят "щурмови действия". Няма как без загуби. Независимите оценки дават че и двете страни търпят сериозни загуби в Бахмут. Но докато ВСУ са на ръба на възможностите си, руснаците ОЧЕВАДНО имат огромни невключени в бойните действия резерви - и в жива сила и в техника /особено авиация/. Не разбирам какво пречи да се отрязват напълно такива места като Бахмут - с решителни удари и с много повече мощ ! И така да се спестяват бъдещи човешки загуби от многомесечни позиционни боеве ? Това не е характерно за руската военна традиция. Има някакви НАДвоенни фактори, които вързват ръцете на руските командири.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мильо,

    25 Март 2023 15:33ч.

    ти си сертифициран глупак в този форум, няма нужда всеки път да го доказваш. Анализът на наблюдател е перфектен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    25 Март 2023 16:42ч.

    За всеки, който си мисли, че "наблюдавания" дълъг коментар има някакъв смисъл, нека се замисли наясно ли е какво точно означава да бъде "изорана" една полоса 10 ня 10 километра от системи за залпов огън и артилерия? Системите за залпов огън са си също артилерия, но нейсе. Имат ли представа какво количество артилерия и боеприпаси ще е нужно, колко снаряди и къде ще бъде разположена тази артилерия, за да може безопасно да изпълни подобно "изораване"? Предвид и на това, че украинската армия разполага със системи с по-голям обсег. Жокер - наблюдавате ли каква е огневата поддръжка на атакуващата пехота и от двете страни? За да си дадете РЕАЛНА оценка какво точно се случва. Клиппове в тубата бол. И още нещо - всяка наука се определя и от терминологията си. Чета "коректировка" и почвам да бегам, бате... "Изораване"... ТАКА НЕ СЕ ПРАВИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шуменец

    25 Март 2023 20:27ч.

    Замислих се, и намирам коментара за смислен. Малко изчисления. Наблюдател говори за една площ не "10/10" км., това са ваши волни разширения, а ширина от 8 км. и протежение от поне 5 км. Това прави 40 кв.км площ да бъде избомбена. Практически тази площ е по-малка, защото има "сиви зони" които не се контролират от нито една от страните, и дефакто руснаците имат да "изорат" едно 30 кв.км. Или 30 милиона квадратни метра. Един фугас 152 мм. има радиус на поражение от 50 метра, това прави около 8000 кв.м. Сметката е чиста, защото терена е равен, занижение може да има само за горските масиви. Така че за пълно покриване на тази площ са необходими едно 4-5 хиляди фугаса, което е АБСОЛЮТНО по възможностите на руската артилерия. Това число снаряди влиза в броя на дневния разход на руснаците в Донбас. Разходът допълнително се снижава ако се включат термобарични ракети /не съм служил с такава артилерия и не зная каква е зоната на поражение на една ракета, но със сигурност е в пъти по-голяма от 152 мм./ От къде ще се изстрелвали тези снаряди ? Що за тъп въпрос, ами от руските позиции ще се изстрелят. От дълбочина , съответстваща на оръдието, гаубицата, МСТА руснаците имат със стотици, бие на над 25 км. Може добре да си изчислите къде да бъде разположена тази артилерия... Въпросът е напълно резонен. Това се казва "обстрел по площи" .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    25 Март 2023 21:55ч.

    Шуменецо, аз съм си вадил хляба с това да изислявам нещата, което Ви идат отгоре-отгоре на ум. Безплатни уроци не давам. Важното е, че старанието ми накара поне една мозъчна гънка, надявам се не единствената, да поработи. Само да кажете коя е тази система 152 мм дето може на 25 км. да води огън, ефективен? 152 има снаряд, дето "мята" на над 50 км, но имате ли представа какво е разсейването? Още един жокер - всичко, което се "изсипва" на определена площ, за да се постигне желаната степен на поражение, следва да се случи за определено време. Наясно ли сте какво е това време?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    25 Март 2023 21:59ч.

    "Има" такъв снаряд съм пропуснал. Та, колко групи артилерия са нужни да изстрелят количеството снаряди за необходимито време, за да се постигне желания резултат? Имате ли представа как ще се разположат на местността за да не са една връз друга? Направо да ти писне от аматьорщина! Лошото е, че безогледна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    25 Март 2023 9:51ч.

    87 000 кв. Км. Заграбени от Украйна Си стоят от позорното изсулване от Херсон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз не знам за руското настъпление, обаче целокупната западна пишман цивилизация затъна в бившата УССР

    25 Март 2023 10:18ч.

    Голям майтап е да ги гледаш как се гърчат западните чекиджии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    25 Март 2023 9:56ч.

    6 месеца великата червена армия тънат край Бахмут, скоро ще бягат доста по-бързо от там :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще ще

    25 Март 2023 10:05ч.

    ще ще щещещеще щеще ще ще ще

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто бизнес

    25 Март 2023 10:17ч.

    Кой да обясни на човека, че руснаците напуснаха Буча, Изюм, Херсон без да ги превърнат в руини. Можеха ли да се отбраняват до пълно унищожаване на инфраструктурата? Можеха и са го доказали през всички войни досега. Но, има едно нещо, което всички го премълчават. На Русия не и е нужна разрушена Новорусия, защото после там ще живеят рускоговорящи. На Зеленски, знаейки, че губи, не му пука за хората и градовете. След него и потоп. Това устройва неговите господари и затова го държат на власт. При първи сигнали, че се е вразумил и тръгне към мирно уреждане на конфликта ще го издухат. Войната е до пълно унищожаване на Русия и заличаването и от картата като самостоятелна държава. А Украйна е само едно от средствата. Следват Полша, Румъния. Словакия , Чехия, Прибалтиката. За нас е важно да не се набутаме в огъня, но като гледам трудно ще устискаме с нашите "меки китки"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    25 Март 2023 16:38ч.

    Стига лъга, бе копейка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    25 Март 2023 17:08ч.

    Малка корекция само - Великата Червена армия имаше в състава си и войните от Украйна. От Казахстан, Грузия и т.н. Сега наблюдаваме армията на Руската федерация. Която федерация ако и да е политическия наследник на СССР, не можа да си осигури съюза на армиите на бившите републики от този СССР. За да имаме Червена армия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каква връзка има

    26 Март 2023 8:07ч.

    Наименованието “Червената армия” с броя на републиките ? Вие сте наистина рядко глупав и досаден тип. ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    26 Март 2023 8:29ч.

    Това какво съдържа има значение! А то зависи от броя на републиките, даващи войници за нея! Кой какъв е не оценявайте, преди да оцените себе си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • erkek

    25 Март 2023 10:13ч.

    Рядко тъпи хорица излязоха укрите...Осеяха страната си с безкрайни гробищни паркове може би вървящи по трасетата на тръбите на синчето на Байдън...За да напомнят на света за тъпотията на един народ...Ще умират със стотици на ден за да печели от пренос сина на дъртофелника...Доста кухи парчета наистина...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • HDHD

    25 Март 2023 14:17ч.

    Какво им е тъпото? До момента, по техните думи, са натръшкали над 500 хиляди москали, а са дали не повече от 5000 убити. Не е възможно да лъжат. Урките никога не лъжат. Само икономисват истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рашистки "освободител"

    25 Март 2023 15:05ч.

    украинците си защищават държавата, руските окупатори са тези, които трябва да питаш защо са отишли там. А глупотевината , как синът на Байдън притежавал газопреносната система на Украйна, беше миризлива руска партенка за дебили. Дебили в Рашистка Фашагия-бол, за съжаление и в тази газета са се завъдили дебили, които вярват на руската МИРИЗЛИВА партенка. Еми щом ги влече, да си я миришат, тяхно право си е:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рядко тъпи хорица излязоха укрите

    25 Март 2023 10:40ч.

    Бих ги нарекал ЗОМБИТА. Отиват с хиляди на заколение, почти никаква съпротива. Как така са доведени до това състояние ? Причините са с 20-30 годишна давност, още от Кравчук насам... Националистическа пропаганда, укронацизъм в училищата, промиване на главите, подмяна на историята, две Майдани... ето го крайния резултат ! Хиляди зомбита в мъртвешки поход да се бият с "москалите". Укрите днес са по-зле дори от германците през 1941. Сред тях е имало много, които не са били фашисти. През пролетта на 1941 в България е имало разквартировани германски войници. Баба ми е разказвала че в тяхната къща е имало редови германски войник Франц. Много възпитан и кротък човек, интелигентен и образован. Давал на баща ми /тогава дете/ бонбони. Когато пристигнала заповед да се отправят на Източния фронт, Франц започнал да плаче и казвал че това е трагедия и той повече няма да се върне... След няколко месеца им съобщили че е загинал на Източния фронт. Днес дехуманизацията е превърнала цели народи, като украинците очевидно , в безмозъчни същества.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • модерно робовладелство

    25 Март 2023 11:38ч.

    Не се учудвайте, наистина си има политтехнологии и социален инженеринг за такива масови нацистки човеконенавистични промивки, които са част от неконвенционалните военни технологии на Запада. Да не забравяме, че след края на войната в Индокитай тъкмо САЩ създаде в Камбоджа режима на червените кхмери, с помощта на едни големи приятели на Кисинджър от близък Китай. Там една такава хунта начело с Пол Пот и Йенг Сари, представяща се уж за радикално комунистическа (без да е реално такава) извърши геноцид над народа си, за 5 години избивайки около 5 милиона души от народа си и измъчвайки до осакатяване поне още толкова. Днешна Русия трябва да си припомни опита от 1978-9 г. на Виетнам по разгрома на тази вампирска хунта, сглобена от ЦРУ, и да го приложи на украинска територия. Не само архивите, но и хората, станали свидетели на падането на кхмерския режим в Кампучия, все още са живи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    25 Март 2023 10:45ч.

    "За щастие, удържаме позицията си", каза пред Ройтерс един от украинските войници. По-големни глупости не бях чел. То цялата статия е една голяма глупост. Дачков моля ви не ни занимавайте с такива глупости. Мислех, че сте сериозен сайт...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    25 Март 2023 11:46ч.

    Една голяма глупост си ти,красножопецо - марш в близ или някой друг подобен кафяво-жълт сайт който ти е на ниското интелектуално ниво

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисля

    25 Март 2023 10:58ч.

    Че предстои кратко укр настъпление след което ще има изненади...и формиране на ново правителство в киев..вероятно в края на април...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    25 Март 2023 11:40ч.

    А според руското разузнаване, руснаците гледат да се не морят напразно, а ви чакат на тепсия, като муха на филия, очакваща мед, пък утънала в лайна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    25 Март 2023 11:45ч.

    Засега в лайната са затънали рашистките ти гасудари,ама те там са си по принцип

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • едно окаяно дженди

    25 Март 2023 11:48ч.

    Изчезвай, козяшка фъшкийо, докато не съм размахал булавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Долна рубладжийска

    25 Март 2023 16:40ч.

    Измет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джак

    25 Март 2023 12:13ч.

    Щатите са изпъстрени с новини за войната, но забележете, публикуват се единствено новини от "Украинска правда". Как очаквате да бъдат обективни? https://www.msn.com/en-us/news/world/russian-forces-lose-latest-tanks-on-second-most-intense-direction-of-attack/ar-AA18YUh7?ocid=iehp

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    25 Март 2023 13:00ч.

    Укрофашистите удържат позиците си срещу 500 хиляди убити и ранени и срещу 38 хиляди пленени войници . и срещу три хиляди убити Поляци и две хиляди убити Румънци и няколкомстотин убити англичани и американци и канадци и австралиици .Та ка с удържат позиции ,до последният украйнец . Ами жал ми е украйнските жени ,няма да има мъже да им създават деца ,ще трябва да ползват услугите на Руснаците и то доброволно .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    25 Март 2023 13:06ч.

    Имам хипотеза която обяснява всичко от 2014г до днес.Русия т.е. Путин е наясно че рано или късно ще се сблъска с НАТО.За целта;1.Му трябват съюзници.И 1 да е все е от полза.А Китай шикалкави и не се определя.2.Нужно е ядрената трияда да е в максимална боеготовност.Там се направи много,но до скоро бяха ограничени от договор и взаимни инспекции.Прозореца СВО може би се ползва за нарастване на ядрен потенциял.Ако е така,оставяме максимално дълго отворен прозореца и ловуваме на гюме.3.Колкото по на дълбоко са в Украйна толкова по прозрачни са за наблюдения от Ауаксите и подобни т.е. Русия трябва да реши задачите си но да не преминава оттатък Днепър.В тая хипотеза Бахмут става много важен.Прерязването на Западна Украйна на две или овладяването на центъра и става важно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нужно е ядрената трияда да е в максимална боеготовност.

    25 Март 2023 15:43ч.

    Тя е в готовност. Но Путин трябва официално да повиши степента ! А той досега не го е направил, и това изглежда като нерешителност. Всяко изкарване на бойните глави от местата за съхранение може да се засече. Нюковете оставят "радиационен шлейф" зад себе си. Има си системи за ранно предупреждение и от двете страни, които засичат всяко такова действие. Време е руснаците да започнат реални "разходки" на ядрените бойни глави , напред-назад, напред-назад, напред-назад... Тогава истински ще се смръзне говното на американците. Щото все пак те запомниха - руснаците са готови и заминават в рая. Но Американците просто ще издъхнат !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    25 Март 2023 18:27ч.

    Не съм се изразил достатъчно ясно.Съществуващите СЯО/стратегически ядрени оръжия/ са ограничени по брой и носители от съответния договор.От 2019 обаче няма реципрочни инспекции т.е. до 2019г има условен паритет.Твърде вероятно е до 2019г докато САЩ и Ес са се правели на много хитри Русия да се е подготвяла за ускорено производство на ядрени бойни глави и носители.Сега т.е от 2022г производството да е в ход.С други думи Русия се готви тихо и тайно да извади ядрената тояга.СВО е само чадър и димна завеса.Колкото повече дим по-добре.Русия е тоталитарна държава с неоспорим диктатор.Горното е в стила му.Освен това е единствената разумна опция за оцеляването на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ограниченията, Желев, касаят основно носителите !

    25 Март 2023 20:39ч.

    Има лимити за разгърнати носители, и за общ брой. Русия няма нужда да произвежда ударно ядрени заряди. Тя само стига да обновява тези, на които изтича готовността и да ги заменя. Русия трябва да увеличи носителите ! И след като Договорът за ракетите със среден обсег дефакто е анулиран , Русия може спокойно, и на много по-ниска цена от тази за МКБР , да рестартира производството на РСО - модернизиран SS 20 /Пионер/ . И може да ги разполага не само в Европа, но и в Далечния изток - Чукотка, Камчатка... като така ще покрие половината територия на Северна Америка за "без пари" /другата половина остава за МКБР - Сатани, Сармати, Ярсове и Тополи/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • HDHD

    25 Март 2023 14:27ч.

    Всичко можеше да свърши до края на март 2022 г. Русия не очакваше толкова голяма подкрепа за урките. ФАЩ забраниха на Ze да капитулира, нещо, на което той тогава беше готов. Допускам, че както обикновено, и това е от столетия, руснаците са подценили врага. Впоследствие постигат победа, но с цената на големи жертви и постигане на половинчати цели. Както беше във Финската война. Защо по-определено не заплашат джендърмерията с ядрената тояга, въвеждайки Превантивен Ядрен Удар във Военната си доктрина, не ми става ясно. Когато се правиш на добър, те смятат за слаб и предизвикваш наглостта на хулигана. Така е и в Бандерорайха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    25 Март 2023 16:55ч.

    Това, че не можете да си отговорите на куп въроси е твърде логично! За всики, които четат глупостите Ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все идет по плану

    25 Март 2023 18:31ч.

    Не надо торопись..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карлсон от покрива

    25 Март 2023 22:04ч.

    "Затъват" по 400 на ден(средно) в земята.. Вчера един батальон напусна позициите си (мобилизирани) и реши , че не желае да попълни редиците от чували, последни одежди за "двустотниците"... Зеленски в окопите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи