Спор в НС! Шефът на БНБ отказа да даде на депутатите анализ за влизането на България в еврозоната

Спор в НС! Шефът на БНБ отказа да даде на депутатите анализ за влизането на България в еврозоната

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев отказа да даде на депутатите анализ с разчетите на Националната банка за влизането на България в Еврозоната. Това предизвика остър спор между него и депутатите от левицата.

Радев и ръководството на БНБ присъстват в залата на Народното събрание във връзка с изслушването им, поискано от лидера на БСП Корнелия Нинова, по темата за готовността на България за влизане в еврозоната.

Няма решение на МС да бъде предоставен такъв анализ, отговори Радев след настояване на Нинова и Гуцанов. 

Няма и такова искане към БНБ, като изключим това питане, поясни още Радев и отхвърли от БНБ задълженията за такъв анализ. Ние не коментираме дали България да влезе в еврозоната, а кога е най-удачно, ако нямаме такава информация, това не е нормално, отговори Гуцанов.

По план България се готви да приеме еврото от 2024 г. Заради високата инфлация, прогнозирания от настоящия министър на финансите голям дефицит в бюджета за догодина и наложителното според нея поемане на нов държавен дълг в големи размери през следващите три години, партиите поставиха въпроса дали това не отдалечава България от еврозоната.

"Фокусирайте се върху това как да разрешите политическата криза. Ще имаме ли редовно правителство и кога? Ще имаме ли работещ парламент, в състояние да приеме огромния брой законодателни актове, касаещи присъединяването ни в Еврозоната. Ще имаме ли бюджет и с какви параметри? Ще имаме ли решение за мандата на управителя на Централната банка? Защото със служебно правителство и ръководство просто тази работа с еврозоната няма да стане", обърна се управителят на БНБ към депутатите.

С гневен тон Борислав Гуцанов обвини подуправителя на БНБ, че не е отговорил на конкретните питания от Нинова. Дори го посъветва да не се изявявал като народен избраник, а ако искал да го прави, да се кандидатирал за законотворец.

Радев продължи, че 2-годишното участие на България в Европейския банков съюз е довело веднъж до достъп до цялата нужна информация, а и до добиването на ценен опит за бъдещето след окончателното присъединяване към Еврозоната.

Става въпрос за информираност на българските граждани за това, какво предстои във връзка с еврозоната, настоя Георги Свиленски.

Управителят на БНБ Димитър Радев напомни, че България заради наличието на валутен борд не разполага паричен суверенитет.

Така той отговори на призива на Ивайло Мирчев от "Демократична България" да разясни заради популистки изказвания дали България губи паричен суверенитет при влизане в еврозоната.

Радев посочи, че България ще може да упражнява тези функции чрез гласа си в управителните органи на Европейската централна банка. "Ние от режим без паричен суверенитет ще отидем към режим на споделен паричен суверенитет, при който оперират най-големите икономики в Европа", подчерта той.

Прекъсван с подвиквания от залата, Радев съобщи, че България изостава с около месец и половина по подписването на меморандум за присъединяване към еврозоната, за което е нужна "категорична подкрепа и ясен мандат" на управителя за подписването му.

Напомни, че трябва да има яснота дали и кога ще има редовно правителство, за да знаят в европейските институции с кого да говорят. Призова и за готовност парламентът да работи добре, за да може да приеме огромния брой закони, свързани с приемането на еврото.

„Истинският дебат днес е „за“ или „против“ еврото като символ на европейския проект и нашата ангажираност с този проект. Въпросът за Евроозната е преди всичко политически, а не експертен. Отговорът на този въпрос трябва да бъде даден от Народното събрание. Въпросът е дали България да остане неопределено дълго време в бъдещето закотвена в дълбоката периферия на Европа с бедност, корупция, външни зависимости и институционална немощ, или това да се промени чрез ускоряване на вече забавения процес за присъединяване към Еврозоната“, заяви от парламентарната трибуна шефът на БНБ Димитър Радев.

 

Радев е категоричен, че предимствата от членството ни в Еврозоната са в пъти повече от рисковете.

"Ползите от членството са много повече от рисковете и разходите", гласят и изводите от тях. Радев цитира и монография, дело на преподаватели от Софийския университет (Стопанския факултет - б.р.), която дава отговор на същите въпроси, поставени сега в НС.

"В написването участват и текущи, и бивши служители на БНБ в тяхното академично качество. И един от основните изводи е, че българската икономика има готова степен на готовност за успешно приемане на еврото. А що се отнася до БНБ, има огромен брой анализи и изследвания, които са публични", добави още управителят на Банката.

От юли 2018 г., когато е започнала същинската работа на страната по присъединяването й към Еврозоната, до приемането й в ЕРМ, УС на БНБ е разгледал над 60 доклада. "До днес са приети нови около 200 решения за участието на България в Европейския банков съюз. Затова от БНБ няма необърнат камък по тази тема", отсече Радев.

А по думите му изготвянето на нови анализи само ще забави процеса. "Нуждаем се от конкретни действия", убеден е той.

Според него БНБ е единствената българска институция, която от 1 октомври 2020 г. е пълноправен член на Банковия съюз на Еврозоната и затова е институцията, която от първа ръка може да отговори на въпроса за готовността на страната в нея. "Вместо да чакаме да ни сведат за изпълнения конкретни решения, ние участваме активно във взимането им", обясни още гуверньорът.



И каза, че опасенията на някои наблюдатели как членството в Банковия съюз на страната щели да вдигнат значително банковите такси у нас, са били верни, но ползите били многократно повече.

"Срещу много по-ниска премия българските банки получават много по-голяма защита", послужи си той с термини от застрахователното дело.

Води се и ежемесечна отчетност за постигнатото и предстоящите предизвикателства покрай въвеждането на еврото. А освен това всеки от подуправителите отговаряли за конкретни дейности на Банката, а наред с това съществува и контактна група, работеща по въпросите между БНБ и ЕЦБ.

"Липсата на редовно правителство обаче е сериозен проблем. И заради това пропускаме един след друг важни индикативни срокове", предупреди Радев.

Той даде за пример Хърватия, която още миналата година е била в по-напреднала фаза от България по темата за Еврозоната, включително по отношение на производството на евромонетите. Тъкмо заради това изоставане Радев моли за политическа подкрепа.

Управителят на БНБ предупреди още, че дълговете у нас се увеличават стремглаво, което имало директна връзка и с членството ни в Еврозоната.

"Най-важният фактор за повишаване на кредитния рейтинг на страната е именно присъединяването й в нея", категоричен е Димитър Радев. И отново даде за пример Хърватия, която вече е с една степен по-висок рейтинг от България.

Влошаването на условията на финансирането на страната също вървяло ръка за ръка със забавянето на членството й в Еврозоната.

Освен това Радев прогнозира много по-добър банков надзор у нас след това. Но отново отправи предупреждение, че всяко забавяне и трудности в политическата рамка, ще усложни процесите.

Иван Христанов от ПП попита гуверньора дали 1 януари 2024 г. е изпълним срок, или заради забавяне в работата на работните групи и изпълнението на стъпките, ще се наложи нов и кой е той.

Категорична политическа подкрепа е необходима, политическото решение е влизане в еврозоната. Това ще има своята цена, заяви още  управителят на БНБ.

Цената на дълга се покачва, което означава допълнителна финансова тежест и това има връзка с присъединяването към еврозоната, каза Радев.

Решението за присъединяването на България към еврозоната трябва да икономическо, категоричен е Румен Гечев, депутат от БСП в хода на дискусията. „Швеция и Дания не са в периферия, а са водещи в света по показателите конкурентоспособност и БВП“-  даде за пример Гечев тези две страни, които не са част от еврозоната.

„Защо Чехия и Унгария са решили, че в обозримо бъдеще не искат да се присъединят към еврозоната? Ние няма да подкрепим присъединяването на България към еврозоната. към 1 януари 2024 година, ако не сме сигурни, че това е е полза за хората, за българските домакинства“, каза още Гечев.

"Решението България да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2024  не е решение на БНБ", поясни Димитър Радев, управител на БНБ.

Той подчерта, че няма да допусне БНБ да бъде въвлечена в политическа дискусия.  

„Единственият критерий, който е рисков е инфлацията“, заяви Радев на въпрос на кои критерии България не отговаря за влизането във валутния съюз. „Няма проблеми с критерия за съотношението на дълга към БВП. По отнощения дефицита, нещата варират. Очакванията са, че бюджетният дефицит няма да надвиши 3 процента при отчитане на разходите за Ковид. Все още изпълняваме критерия за дългосрочните лихви. Много важно как ще се развие инфлацията“, подчерта управителят на БНБ. 

„Тенденцията е увеличаване на лихвите и намаляване на икономическата активност“, коментира Димитър Радев. Има увеличаване на доходността но нашите ценни книжа, това увеличаване на доста силно, има две емисии, които са канцелирани, поасни управителят на БНБ. Той отново постави въпроса кога ще бъде приет бюджетът следващата година и какъв размер на дълга ще бъде заложен в него. „Потвърждаване на присъединяването на страната към еврозоната означава увеличаване на кредитния рейтинг и намаляване на цената на дълга“, подчерта Радев.

"След 2018 и 2020 година се постигна забележителен напредък по пътя към еврозоната. Бяха положени много усилия към първата зона – а първата стъпка беше присъединяване към банковия съюз и ERM2", заяви Димитър Радев. Той подчерта, че това е периодът, в който министър на финансите беше Владислав Горанов. Това, което липсва ,че нямаме редовно правителство, подчерта Димитър Радев.

По думите му от 2021 година е започнало боксуване, изпускане на срокове. „Напълно реално се разглеждаше възможността за присъединяване на страната ни към 1 януари 2023 година. Сега поставяме под въпрос дори датата 1 януари 2024 година“, призна Димитър Радев.


Източник: БТА, tribune.bg, "24 часа", epicenter.bg

 

 

 

Коментари

  • Иван

    27 Окт 2022 15:13ч.

    Вместо да се занимават с глупости, депутатите да се фокусират не Турция, а България да стане европейски газов хъб и вместо още два Турски потока, да се построят два Балкански потока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този Пеканов е истински изрод

    27 Окт 2022 21:15ч.

    Много пари е взел от тия, които плащат за унищожаването на България и българите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Юда

    28 Окт 2022 7:47ч.

    Алчност, похот, зелание за власт, кражба...все човешки слабости. Може и да е Българин, но е слаб като човечец, а това е отворена врата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврото като символ на европейския проект и нашата ангажираност с този проект

    27 Окт 2022 15:14ч.

    Значи, "европейскияt проект" забранява наличието на всякакви интереси, освен тези, спуснати от центъра. На това не му ли се викаше диктатура?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Името на континента ще се наложи да бъде сменено, когато най-накрая планетата успее да се излекува ат Европа и евросвинщините и

    27 Окт 2022 21:26ч.

    Да не говорим за европроизводните в северната част на западното полукълбо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франк & Щайн

    27 Окт 2022 22:10ч.

    Няма никаква евродиктатура. Ето, ние ще можем споделено да участваме в решенията на Еврозоната и понеже сме с най-дълъг опит в "стягането на коланите", ще дадем пример на всички други. Плюс Кристалина Георгиева като председател на МВФ, ще станем незаобиколим световен фактор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврото като символ на европейския проект и нашата ангажираност с този проект

    27 Окт 2022 15:16ч.

    T.e. "европейският проект" забранява всякакви интереси, различни от тези на центъра. На това не му ли се викаше дикатура?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    27 Окт 2022 15:19ч.

    Питайте го тоя... неговата ли банка е избрана да налага въглеродния отпечатък?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Управителят на БНБ Димитър Радев ще получава заплата от 20 313 лева"

    27 Окт 2022 15:39ч.

    Ех, уважаеми "рукола Z"! На хора с такава заплата такива въпроси не се задават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    27 Окт 2022 18:07ч.

    Това не е никаква заплата... празни хартии без покритие и така или иначе аз му я плащам, кът така че, аз ще задавам въпросите ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    27 Окт 2022 19:30ч.

    Правилният въпрос е кой е истинския Началник на БНБ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    27 Окт 2022 19:45ч.

    прав е тоя, БНБ само се казва народна, иначе шефът ѝ се подчинява само на американския ФЕД, на банката на всички банки - Банката за международни разплащания, предадени му през братята му масони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    27 Окт 2022 21:37ч.

    Този новоеничар изпълняващ функцията на шеф на Националната ни банка се изтърва и го каза в прав текст, че те не се интересуват дали ликвидацията на българският лев и приемането на еврото е изгодно за България, а че това е спусната задача от горе и трябва да се изпълни! Това не е икономически въпрос, а е политически!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    27 Окт 2022 15:37ч.

    EЦБ е в цайт-нот, тоя тръгнал като вол да рие пред БНБ за някакво си евро! Лузъри на големи заплати!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    27 Окт 2022 15:41ч.

    Организирана пропагандна акция от евроантлантическото лоби. Докладът на Главния банкер - общи приказки, заблуди и нищо конкрет. Някой хора вероятно са получили добри суми от онези 10 000 000 лв, които Кокорчо отдели за разяснителната работа ( агитация и пропаганда ).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    27 Окт 2022 15:41ч.

    За народа - инфлация, законово ограбване, дълг след дълг, докато отново попаднем в спасителните ръце на МВФ и европейска корупция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 15:51ч.

    То било "символ на европейския проект и нашата ангажираност с този проект". Ала-бала-портокала! С подобни думички задължително се опира до "ценностите" и "поетия още пи приемането ни ангажимент (но без срок)". Това са либерални заклинания и е пределно очевидно, дори за тези, които не са знаели, че Радев си индоктриниран либерал, глобалист!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 15:54ч.

    Ако му се наложи да говори за негативите от еврото, убеден съм че ще спомене и ще изчерпа въпрас с неоснователните страхове на населението от ВДИГАНЕ НА ЦЕНИТЕ! А това е най-невинното следствие! Многократно съм обяснявал за другите беди от еврото. Сарийски в статиите си вниква много дълбоко. Нека го кажем пак: днешното евро няма много общо с онова евро :), дето се клехме :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    27 Окт 2022 15:57ч.

    Браво на Нинова!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 15:58ч.

    Но всъщност най-интересната приказка н а Радев се заключава в това, което той твърди, без вероятно да си дава сметка за различните възможни начини на прочит. Неангажиращо предложение: Когато ви говори централен банкер, МНОГО ВНИМАВАЙТЕ! Въпросът не бил експертен, бил политически"! Въпросът е да се закълнем във вярност на знамето и да обещаем, че се отказваме от мислене!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 16:00ч.

    Доколкото един истински, непредубеден, реално експертен разговор ще направи еврото на пух и прах, далеч по-лесно е да осигурим желания и поръчан отвън резултат с религиозни заклинания!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 16:03ч.

    Ама нашите жалки атланти са толкова нефели, че не мога да свършат дори това, което единодушно желаят! Дали пък това не е идиотският ни шанс?! Боже, докъде я докарахме! Я вижте хърватските атланти! Ей това на са атланти. Имат 80 - 90 % дълг (формално нарушение. Вие си проверете, че карам по спомени), но мижат и накараха ЕС да мижи и мълчи, имат свръхдефицит, но мижат и

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 16:07ч.

    накараха ЕС да мижи и мълчи! Ето това са майстори! Защото там атлантите са стегнали редиците и стават и лягат с клетви за вярност! О, Еврозоно, ти сама си плюеш в сурата, ти от сутрин до вечер спориш със самата себе си, ти двуличничиш, ти лъжеш, че ще си оправиш дълговете, но ние въпреки всичко те обичаме! Защото ти си права, дори когато съгрешиш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виждам пирамида от черепи на български "държавници"

    27 Окт 2022 16:09ч.

    До един евроатлантически предатели

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 16:13ч.

    Грабеж, дългова спирала и несъстоятелност! Това е евровата перспектива! Все пак, аз не съм обикновен и хиперемоционален дрънкач и е редно да отбележа, че при неприемане на еврото перспективата също не е розова, никак дори. Споровете около бюджета сега го илюстрираха. Без заклинания, само кратка ремарка и обратната посока, казвал съм го, но темата е специфична, иска подготовка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви ги вършат нашенци?

    27 Окт 2022 16:16ч.

    Що за времена? Какво евро? Доброволно финансово робство?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всъщност, нашенци ли са?

    27 Окт 2022 16:17ч.

    Или са лизачи на дебели евро финансови задници?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 16:17ч.

    Имам подозрения, че нашата страна страда от липса на културен ресурс за да има наистина една независима емисионна банка, поддържаща свободно плаваща национална валута и кредитор от последна инстанция. Лицата, които се кандидатираха тази година, само усилиха подозренията ми! Точка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За ресурса

    27 Окт 2022 16:47ч.

    Не културен, а икономически ресурс. Валутата трябва да е подкрепена от икономика, а при нас последните години се погрижиха такова нещо да не съществува. Колкото до културата, тя е следствие. Когато имаш трудности с базови нужди, културата остава на задно място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 17:03ч.

    Моляте, да бъдем сериозни! Под култура не разбирам ... балет! В най-широкия смисъл на ниво на обществено развитие - това е КУЛТУРА! Разбрахме се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 16:20ч.

    И все пак - СЪС СЪХРАНЕН БЪЛГРСКИ ЛЕВ, ПРИТЕЖАВАМЕ ПОНЕ ТЕОРЕТИЧНА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ СЪХРАНИМ КАТО ДЪРЖАВА И НАЦИЯ! С еврото всичко приключва. Втора точка :)) и край

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След еврото ще въведем рублата

    27 Окт 2022 16:30ч.

    Помнете ми думата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    27 Окт 2022 16:40ч.

    Любимият ми коментатор СЪЖДИТЕЛ е достатъчно изчерпателен, за да си позволя да добавям каквото и да било. Няма никаква необходимост от бързане, геополитическите процеси вървят и е възможно еврото да претърпи чутовен крах.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 17:07ч.

    Лорче, благодаря ти! Когато си писала, слушах изказването на Костадинов и после Гечев в Парламента. Всичко живо беше млъкнало с увиснали чалюсти! Размазаха безмилостно атлантите! После излезе онзи измислен несретник М. Димитров и с тЪржествен тон попита: А ако сега трябваше да въвеждаме Валутен борд, вие какво щяхте да кажете! Толкова успях да изтрая и излязох!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бахти наглеците !

    27 Окт 2022 16:47ч.

    Целият народ им казва НЕ !!! Няма да се качваме на потъващия Титаник ! А те , въпросът бил ... мън мън мън мън

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    27 Окт 2022 17:04ч.

    За чий ни е това евро, четете Доц. Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания на БАН: Влизането в еврозоната е безумна инициатива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дамм...

    27 Окт 2022 17:05ч.

    ми то 30 години трошиха, разпродаваха, крадоха, крадоха и то взе, че свърши. исега се чудим къде да влезем за някое еФро.По големи боклуци от управлявалите последните 30 години, които и сега са представени в парламента, няма в българската история. Просто няма исторически аналог. Няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щом отказва работата е ясна

    27 Окт 2022 17:05ч.

    Няма никаква полза, а вредите са неоспорими.. За това и натъртва че въпросът е политически и трябва да платим висока цена.. А споделен суверенитет е също като споделена жена..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    27 Окт 2022 17:09ч.

    Четете Доц. Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания на БАН: Влизането в еврозоната е безумна инициатива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дайте си валутата,

    27 Окт 2022 17:10ч.

    дайте оръжието, дайте си държавата, .... дай, дай, дай....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дайте си атомните реактори (функциониращи!!!!!) за скрап

    28 Окт 2022 1:13ч.

    дайте си и земеделската земя на зърнарите за да развиват моно-културно земеделие, спонсорирано от ЕС! Дайте си и децата на индоктринизация в ЕС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    27 Окт 2022 17:10ч.

    Анархията е пълна и върлува със страшна сила в тая държавица ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че какъв анализ да даде?

    27 Окт 2022 17:13ч.

    Решението е чисто политическо и няма нищо общо със състоянието на финансовата система. То е заповед отгоре, също като помощта за Украйна. Здравият разум хич го няма, а на българите се предлага поредното затягане на коланите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МЕЧо

    27 Окт 2022 17:14ч.

    Пъкленият план за затриване на България е приведен в действие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    27 Окт 2022 17:23ч.

    От две години пиша, че 7 от богатите държава в ЕС не желаят и да чуят за еврото. Не само се губи суверенитета, но и процедурата по смяната е дълга и широка и като знаем как се работи у нас, мъката по приемането би била кошмар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бат Ваньо

    27 Окт 2022 17:28ч.

    Тупкане на топката и губене на време, нито в Шенген нито в еврозоната

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 17:37ч.

    Вижте ги на какво приличат! Позовават се на монографии на академици, всичките храненици. Ама с титли! Поискаш им доклад и анализи - не, няма да дадем! Текстът тотално игнорира обстоятелството, че Костадинов говори дълго и изненадващо аргументирано! Да, говореше като политик! Нали Радев твърди, че е политически въпрос! Натиснати бяха в/у това, за което нямат отговор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Окт 2022 17:40ч.

    Лъжат и крият! Камък не бил останал необърнат! Ами да ги номерират и опишат като местоположение тези камъни, пък да н и покажат, какви находни са открити под тях! Нищо подобно - АПЕЛЪТ Е: ВЕРВАЙТЕ НИ! Банковият съюз донесе тежки разходи, на наша банка няма да се помогне при случка, ама надзорът бил ОК! Айде няма нужда! Ами пакта за Стабилност?!!! Не мога да пиша по 100 пъти! Вън!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    27 Окт 2022 18:10ч.

    ЕС няма да оцелее до 2024 г., страните от еврозоната ще фалират преди голямото сливане, кът така че този мое си тропа колкото си иска. България я пази оня горе, не ние!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    27 Окт 2022 18:15ч.

    Слепци, Радев си е от ЦРУ, подготвен в Световната банка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    27 Окт 2022 18:39ч.

    След три часа мъки си призна, че такъв анализ няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    27 Окт 2022 18:42ч.

    Ще ни осъдят на доживотен затвор, а не ни дават да си наемем адвокат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Луксозни тунеядци

    27 Окт 2022 18:43ч.

    Тази гнида Радев не си мръдна да направи нищо срещу банковия произвол с таксите, изискванията, разнобоя в признаването на документи и прочие битови тъпотии. Въобще, някой знае ли какво от това, че шеф на БНБ е Радев, а не Гадев?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “Време разделно“ е роман, достоен за Нобелова награда, според шведската преса. “ Ню Йорк таймс “ сравнява Антон Дончев с Омир. Световната литературна критика го поставя до Шекспир, Джойс, Томас Ман, Казандзакис, Иво Андрич….

    27 Окт 2022 18:59ч.

    Но най-четеният след “ Под игото “ роман не се изучава в българските училища. Мижитурките в МОН не допускат “Време разделно“ до учебните програми. Все едно не съществува. По-големи идиоти сигурно няма и в дахомейската образователна система.В.Василев

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    27 Окт 2022 21:32ч.

    Не е само това, но разни душевни лилипути си позволяват да го критикуват! Завчера по националното радио една от многобройните соросидни водещи (не и знам името, пък и не искам да и го знам на тази мижитурка) си позволи да каже, че романът "Време разделно" бил "спорен"!!! Боже кажи кой ги народи толкова много новоеничари у нас?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    27 Окт 2022 19:06ч.

    "..щели да вдигнат значително банковите такси у нас, са били верни, но ползите били многократно повече. Срещу много по-ниска премия българските банки получават много по-голяма защита". А банки са български? Доколкото си спомням и печатницата на БНБ не е българска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • румен мустафа радев

    27 Окт 2022 19:06ч.

    Туземната колониална администрация слугинства на Господаря чичо Сам, на Господарката Ursula Gertrud von der Leyen и на на султан Ердоган.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    27 Окт 2022 19:08ч.

    Как така ще отказва? Ако България е парламентаран република, го уволнявате без обяснения! Отказът само показва кривите сметки на определени тунедци, които не се интересуват от интересите на народ и Родина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ ЛИ ОЩЕ 21 ДЕПУТАТИ ДА СЕ ПОДПИШАТ ЗА РЕФЕРЕНДУМ ЗАЕДНО С 27-ТЕ НА ВЪЗРАЖДАНЕ?

    27 Окт 2022 19:14ч.

    Или ще трябва да се подписваме по улиците?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    27 Окт 2022 20:08ч.

    Ще го подписваме... нямаме друг избор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗАДАЧАТА Е ДА НЯМА НЕЗАВИСИМА ЦЕНТРАЛНА БАНКА

    27 Окт 2022 19:16ч.

    Това е голяма борба. Няма да я спечелим с "уморени" гевезета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой може да изчисли?

    27 Окт 2022 19:20ч.

    Я случай, че не се разрешава гласуване от чужбина, от чужденци, колко депутати ще отпаднат и от кои партии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вдде повече се вижда едно нещо

    27 Окт 2022 19:57ч.

    че България е изоставена и не знае какво да прави; че и европа е изоставена и се тресе от страх; оказа се че европа си е направила къща от слама и всички последствия от това са логични; с две думи: нашите пишмян политици се въртят като мухи без глави;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ---

    27 Окт 2022 19:58ч.

    и ще се въртят докато не ги цапне някоя шлибалка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И този е за бай Ставри

    27 Окт 2022 20:08ч.

    И този е за бай Ставри

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    27 Окт 2022 20:34ч.

    Толкова са евтини и жалки родните "елити" и управници, че дори не могат да стигнат до същината на проблема с парите и тяхната тотална дигитализация и преминаване към социално кредитна система... Това е като да наблюдаваш аборигени да спорят за стойността на дрънкулките които колонизаторите са им раздали, в замяна на пълно поробване, поредният срамен ден за България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    27 Окт 2022 20:44ч.

    Според мен, понеже не знаят как или не искат да започнат да решават насъщните проблеми на хората, се занимават как и кога да приемем еврото, дали да дадем оръжие на Украйна и как да ни натресат на свободната борса на ток, че да прилапат парите от Плана за възстановяване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев не рискува да предостави доклад на БНБ относно ефекта на приемането на еврото, защото докладът е документ,

    27 Окт 2022 21:28ч.

    разписан черно на бяло и подписан от Радев като високоплатен специалист. После няма как шикалкави когато лъсне печалната реалност на предадения финансов суверенитет. Само този факт е достатъчен за да не приемем еврото, но няма мнозинство от национално-отговорни политици в този парламент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    27 Окт 2022 21:34ч.

    "... слушах изказването на Костадинов и после Гечев " И аз ги слушах. Специално Гечев с няколко пресни факта - данни от вчера и днес, зададе безкрайно простичък въпрос - "Как така, ако не влезем в еврозоната, ще изпаднем от борда (не валутния, а метафоричния), когато Дания и Швеция, с референдумен отказ от влизане в €зоната, са в челото както по конкурентноспособност, така и по БВП пер капита?"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    27 Окт 2022 21:40ч.

    Въпрос простичък и естествен като усмивката на дете. Фактите оборват теоремата - "Без €зона, няма живот". Да, обаче - и председателстващият (гербер некъв) и пишман-банкерът Радев, решиха да впечатлят публиката с безсмислено дърдорене - "спазвайте процедурата, без диалози, това не е разпит и т.н." А въпросът остана да си виси със страшна сила, сякаш е без значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Не сме Колония

    28 Окт 2022 0:05ч.

    А СПОДЕЛЕНА КОЛОНИЯ!Между много митрополии.Затова и колониалните ни чиновници са в непрекъснато разчекнато положение.Получава се като групово изнасилване.Затова и не смеят да си отворят устата.Не знаят коя митрополия как ще им го навърви -орално или анално.Ама 20 000+ не е като гарова проститутка.Друго си е БНБ проститут.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    28 Окт 2022 8:13ч.

    Скоро не бях чел толкова добри и смислени коментари под тема. Да не кажа всичките, което е голяма рядкост. Причината може би е, че ги няма глупавите тролове, които не спорят с аргументи, а повтарят тъпи евроатлантически мантри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврото е като да ти вържат единият крак и едната ръка и да си клоун в цирка..

    28 Окт 2022 8:38ч.

    По високи такси, по висока лихва(която нараства заради инфлацията), солидарност с дълга на свръх задлъжнелите, право на банките да изнасят капитали там където им е изгодно -извън страната и най вече CDBC, цифрови пари, каквито България самостоятелно не може да въведе... и много други "ползи" за народа :) :) :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Pied Piper

    28 Окт 2022 8:56ч.

    А, бре, суяци, марш по дупките! Голям праз, че хлябът ще стане по 3 евра, а сиреното - по 25. Важоното е, че човекът ще получава 20 000 евро заплата. Jedem das Seine, както са казвали просветените люде презд първата поливина на XX в.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи