Спор между ПП и ДПС остави спортната комисия без председател

Спор между ПП и ДПС остави спортната комисия без председател

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Днес Народното събрание започна с втория опит да сформира постоянните си комисии, в които се извършва основната законодателна работа. Вчера депутатите се провалиха в тази задача, след като се оказа, че нямат съгласие за разпределението на постовете в бъдещите комисии.

Ябълката на раздора

Шефът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви, че комисиите се редят по усмотрение на "новосформираното мнозинство". "Диалогизъм има, когато партиите на новосформираното мнозинство получават това, което искат, а не, когато трябва да дават", каза Гюров. Стана ясно, че ябълката на раздора днес ще бъде председателското място на комисията за младежта и спорта, която първоначално е била отредена за ПП, но след това е била пренасочена към ДПС без знанието на бившите управляващи. "Това не е станало на председателски съвет и не е станало със съгласието на "Продължаваме промяната". Какво стана между закриването на заседанието вчера и вечерта, когато бяха сменени комисиите и кой реди комисиите в това Народно събрание”, попита Гюров.

Мустафа Карадайъ от ДПС побърза да опровергае обвиненията. "Ние заявихме такива комисии, които не бяха заявени от никого, и в първоначалната заявка комисията за младежта и спорта бе заявена единствено от ДПС", каза той. Думите му жегнаха ПП и най-вече бившия премиер Кирил Петков. "Да кажем какво се случи реално. След като спортната комисия бе отредена на "Продължаваме промяната", някой или "кой" се обади на ДПС и на ГЕРБ и помоли да се смени комисията на спорта. Знаете ли защо? Защото г-н Василев, бившият министър на спорта, вчера подаде сигнал  срещу действащия министър Весела Лечева в КПКОНПИ”, каза Петков. "Умирате от страх какво този предсдетал на спортната комисия би разкрил”, обяви той. "Нека целият български народ знае, че когато някой се осмели да подаде сигнал в КПКОНПИ, и от ГЕРБ, и от ДПС скачат координирано”, каза бившият премиер. 

Явор Божанков от БСП се хвана за тези думи и поиска да разбере от кого е дошло обаждането. "Ако е дошло от служебния кабинет на Радев, няма да се учудя. Не може един служебен кабинет да се намесва в работата на едно редовно избрано народно събрание. Кой се намесва, как и по каква причина. Всички искат да знаят", заяви Божанков.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев поиска 30-минутна почивка, което се оказа невъзможно, тъй като правилникът на НС забранява да се дават почивки, ако не е минал един час от началото на заседанието.

В крайна сметка депутатите не избраха председател на спортната комисия. И двете предложения - Халил Летифов от ДПС и Радостин Василев от ПП не събраха необходимия брой гласове. Така гласуването за председател беше отложено за някое от следващите заседания.

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи