Спецпрокурорът проверява Сарафов за аферата "Осемте джуджета"

Спецпрокурорът проверява Сарафов за аферата "Осемте джуджета"

В края на май 2023 г. ПИК разпространи снимки на Сарафов и съпругата му в прословутия ресторант "Осемте джуджета". На кадрите, които Сарафов обяви за постановка, подготвена от Гешев, за да бъде злепоставен, се вижда как той се ръкува с Петьо Петров - Еврото

Ад хок прокурорът за разследване на главния прокурор и неговите заместници проверява Борислав Сарафов във връзка с аферата "Осемте джуджета", съобщи БНР. За сигнала срещу Сарафов всъщност се знае още от юни м.г., когато заработи специалният механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Още на 9 юни Софийската районна прокуратурата е пратила във Върховния касационен съд, през който формално преминават преписките, всички материали по разследването, което се водеше срещу бившия следовател и настоящ адвокат в неизвестност Петьо Петров - Еврото и Кристиян Христов. Според наблюдаващия прокурор има данни за законен повод за започване на разследване за извършено престъпление от зам. главен прокурор, по това време Сарафов беше такъв. Дни по-късно, след уволнението на Иван Гешев, стана и.ф. главен прокурор. По това време Гешев и заместникът му бяха в тежък конфликт.

Съдия Даниела Талева встъпи в длъжност като специален прокурор през декември и получи всички сигнали.

В периода преди встъпването ѝ делото е поето от Софийската градска прокуратура, а изпратените във ВКС веществени доказателства са изискани за нуждите на разследването и предадени, защото се отнасят не само до дейност на Сарафов, обяснява БНР.

Според източници на държавното радио след като поема функциите на прокурор за разследването на главния и неговите заместници, Талева е изискала веществените доказателства по "Осемте джуджета" и те вече се проверяват от разследващите полицаи, които са част от екипа ѝ. Тази проверка трябва да завърши или с образуване на досъдебно производство срещу настоящия и.ф. главен прокурор, или с отказ.

Делото в Районната прокуратура всъщност е образувано по нейно самосезиране по прословутата снимка на Сарафов със скандалния бивш следовател Петьо Петров - Еврото. Миналата седмица заради действията си по това дело вече бившата районна прокурорка на София Невена Зартова стана обект на второ дисциплинарно производство.

При Даниела Талева има още няколко сигнала срещу Борислав Сарафов -  на сдружение "Боец" и на граждани. По един тя прекрати проверката след като не откри данни за извършено престъпление. Той беше свързан с имоти на негови роднини.

Източник: segabg.com

 

 

Коментари

 • Тихомир Томов

  26 Фев 2024 18:22ч.

  Оперативна справка код " – 9-то джудже !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Врачката от Лелинци

  26 Фев 2024 20:09ч.

  На снимката като културен клиент Сарафов поздравява за добрата скара собственика на ресторанта, в който е за първи път!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи