Спецпрокуратурата потвърди: Има досъдебно производство по сигнал срещу министър

Спецпрокуратурата потвърди: Има досъдебно производство по сигнал срещу министър

Снимка: БНР

 

По повод широкия медиен интерес относно изнесена от представители на Министерски съвет информация за образувано досъдебно производство срещу действащ министър,

Специализирана прокуратура предоставя следната информация: 

В Специализирана прокуратура бе извършена справка, която установи, че на 18.03.2022 г. е образувано досъдебно производство за това, че през 2022 г. в гр. София от длъжностно лице (министър) е извършено нарушение на служебните задължения с цел да се набави имотна облага, като от това са произлезли немаловажни вредни последици и деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение – престъпление по чл. 282, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК. 

Специализирана прокуратура потвърждава, че е получила различни сигнали, съдържащи сериозни твърдения за извършени нарушения на служебните задължения, по отношение на висши публични служители. 

На 23.03.2022 г. представители на изпълнителната власт показаха публично пред български медии постановление за образуване на досъдебно производство, което не е подписано и подпечатано. Това дава основание да се предположи, че ако документът е автентичен, той е придобит чрез нерегламентиран достъп на неизвестно до момента лице в информационната база данни на ПРБ.

Разгласяването на информацията е станало без разрешение от наблюдаващия прокурор в нарушение на чл. 198 от НПК. Специализирана прокуратура не може да потвърди достоверността на представения документ от министъра на вътрешните работи.


На 23.03.2022 г. министър-председателят на Република България направи в Министерски съвет следното изявление: „Не съм получил официална информация от прокуратурата. Ако това е вярно, това е пълно безобразие.“ Според речника на българския език на БАН думата „безобразие“ има следното значение: „Крайно неприлична, нередна или непочтена проява, постъпка, която предизвиква силно неодобрение, възмущение“. Изказването грубо нарушава принципа за разделение на властите и на върховенството на закона спрямо български независим магистрат, който упражнява конституционните си правомощия. Действията на висши представители на изпълнителната власт оставят съмнение, че има личности, които са над закона. 

Днес, 24.03.2022 г., наблюдаващият прокурор от Специализирана прокуратура депозира отвода си във връзка с политическите квалификации и огласяване на името му. Той възприема това като упражняване на политически натиск върху работата му по разследването. 

Повече подробности няма да бъдат оповестявани, за да не се застраши изходът на разследването и разкриването на обективната истина. Допълнителна информация ще бъде оповестена публично, когато това е възможно, като това ще бъде направено активно с позиция от страна на Специализирана прокуратура.

 

Коментари

 • Pontifex Maximus

  24 Март 2022 14:20ч.

  До вчера същата тази прокуратура нашироко разгласяваше не само информации по делата, а и информации събрани със специализирани разузнавателни средства. Днес е седнала да се крие и да пази тайни... Айде холан, знаем ние колко нещата зависят от сакрализираната от Гешев фигура на наблюдаващия прокурор...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  24 Март 2022 16:05ч.

  има разлика между едната и другата, а те тамън взеха да работят и престъпниците взеха че е закриха! Асенчо като човек занимаващ се с измами неможе просто да не извърши някоя иначе ще го удари психото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изпоти ли ти се задника,модераторчето

  24 Март 2022 16:37ч.

  Бая яко триеш днес. Дачковчето бонуси ли дава,а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи