Спецпрокуратурата опроверга Асен Василев за ареста на Борисов: Твърденията му са неверни!

Спецпрокуратурата опроверга Асен Василев за ареста на Борисов: Твърденията му са неверни!

Не отговарят на истината твърденията на г-н Асен Василев, че посочената от него щета за бюджета е установена през лятото на 2021 г., когато е била уведомена българската прокуратура.


Специализирана прокуратура отговори на неверни твърдения на Асен Василев, касаещи укриващият се в Дубай Ваисил Божков, обвиняем по досъдебно производство у нас и санкциониран по глобалния закон „Магнитски“. 

 

"Днес, 18.03.2022 г., вицепремиерът Асен Василев направи пред журналисти в Народното събрание следното изявление: „…Най-накрая се действа по сигнала на господин Божков и доклада на Агенция “Държавна финансова инспекция“ от миналото лято. Ако си спомняте, АДФИ установи, че има нанесена щета на бюджета в размер на 556 млн. лв. заради бездействието на Комисията по хазарта на пряко подчинение на г-н Горанов. Най-накрая това беше изпратено от служебния кабинет на българската прокуратура и не бяха предприети никакви действия, за да защитят тези 555 млн. на данъкоплатците. Най-накрая виждаме, че имаме поне една малка стъпка в тази посока.“, се казва в позиция на държавното обвинение.

 

Специализирана прокуратура се възползва от правото си на отговор в български медии, излъчили или публикували изявлението на г-н Асен Василев, в което твърденията му са неверни, грубо погазват принципа на разделение на властите и върховенството на правото и представляват политическа намеса в дейността на съдебната власт.

 

Специализираната прокуратура изразява следното становище, основано единствено на факти:

 

Не отговарят на истината твърденията на г-н Асен Василев, че посочената от него щетата за бюджета е установена през лятото на 2021 г., когато е била уведомена българската прокуратура. Не е вярно и че прокуратурата не е предприела никакви действия, за да бъдат защитени интересите на данъкоплатците.

 

В рамките на образувано в Специализирана прокуратура досъдебно производство, на два пъти - с изрични прокурорски постановления от 06.01.2020 г. и 16.04.2021 г. е възложена на Агенция за държавна финансова инспекция да извърши финансови инспекции на Държавна комисия по хазарта (понастоящем закрита и с правоприемник НАП) за периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2019 г. И в двете постановления е указано да се установи законосъобразността на получените приходи от дължими държавни такси по чл. 30, ал. 3 от Закона за хазарта от страна на регистрираните хазартни оператори - „Ню геймс“АД (предишно „Ню Геймс“ ООД), „Национална лотария“АД  (предишно „Национална лотария“ ООД), „Еврофутбол“ООД и „Евробет“ООД, както и осъщественият контрол от Държаната комисия по хазарта.

 

Именно по възложените от прокурор при Специализираната прокуратура финансови инспекции е установена и нанесената щета за бюджета в размер на 556 872 283 лв., приблизително посочена от министър Асен Василев. В хода на финансовите инспекции са установени и системни нарушения на контролната дейност на ДКХ, изразяващи се в толериране с цел неправомерно обогатяване на хазартни дружества, управлявани от В. Б. Вследствие на установените факти по досъдебното производство Държавната комисия по хазарта е закрита.

 

Резултатите от двете финансови инспекции са приобщени  към доказателствата по досъдебното производство на основание чл. 127 от НПК (като писмени доказателствени средства). Резултатите от първата стават основание още в края на януари 2020 г. да бъдат привлечени към наказателна отговорност десет лица, сред които двама председатели на ДКХ, един директор на дирекция и един началник на отдел в ДКХ.

 

През януари 2020 г. по същото досъдебно производство е привлечен към наказателна отговорност и укриващият се в ОАЕ В.Б., като част от обвиненията му са във връзка с установената щета за бюджета в размер на 556 872 283 лв.

 

През януари 2020 г. с постановления на прокурор от Специализираната прокуратура са възложени около 200 данъчни ревизии на обвиняеми лица и на свързани с тях търговски дружества. В хода на тези ревизии Специализираната прокуратура многократно е предоставяла достъп на ревизионните органи от НАП до доказателствата по делото, с оглед провеждане на ефективно ревизионно производство и установяване на евентуално недекларирани и неплатени данъци. Повечето данъчни ревизии са приключили с ревизионни актове.

 

На 07.02.2020 г., по искане на наблюдаващ досъдебното производство прокурор, Специализираният наказателен съд е допуснал и е наложил чрез запори и възбрани обезпечения по реда на чл.72 от НПК по отношение на цялото движимо и недвижимо имущество на обвиняемия В. Б. Взетите обезпечителни мерки са в сила до момента.

 

Отделно от това, наблюдаващите прокурори са изпълнили задълженията си и своевременно (през февруари 2020 г.) са уведомили органите на КПКОНПИ за привличането на В.Б. като обвиняем по текстове от НК, за които КПКОНПИ имат правомощия и са предприели обезпечителни мерки по друг правен ред по отношение на цялото движимо и недвижимо имущество на обвиняемия.

 

Близо година и половина по-късно – на 02.06.2021 г., обвиняемият В.Б. е санкциониран от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати по т.нар. глобален закон „Магнитски“.

 

Под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура срещу В.Б. се водят 4 досъдебни производства. Повдигнати са му множество обвинения, за което Специализираната прокуратура е информирала българската общественост своевременно.

 

Първото досъдебно производство е образувано на 20.12.2019 г. за извършено през декември 2017 г. в София престъпление по чл. 214, ал. 2, т.1, вр. чл. 213а, ал. 2, т.1 от НК – изнудване чрез заплахи за живота и физическо насилие.

 

https://prb.bg/sp/bg/news/38722-syob-sht-enie-na-specializiranata-prokuratura-2.

 

На 29.01.2020 г., след прецизиране на обвинителната теза по досъдебното производство, В.Б. е привлечен като обвиняем за ръководене на организирана престъпна група, създадена да върши с користна цел различни престъпни деяния – престъпление по чл. 321, ал.3, т. 1, вр. ал 1 от НК. За участие в групата са обвинени още 4 лица, сред които двама председатели на Държавната комисия по хазарта (действащ и предходен).

 

По същото досъдебно производство В.Б. е обвинен за две изнудвания със заплахи с цел безвъзмездно придобиване на дялове в хазартни дружества – престъпления по чл. 213а, ал. 2, т. 1 и т. 5 от НК и чл. 214, ал.2, т. 1, вр. чл. 213а, ал. 2, т. 5 от НК. Привлечен е и за още две престъпления - подбудителство за извършване на длъжностни престъпления от председател на Държавната комисия по хазарта (по чл. 282, ал.2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 3, вр. ал. 1 от НК), както и за това, че е предложил подкуп в размер на 10 000 лв. на ден на председател на ДКХ, за да извърши действия по служба – отнемане на издадени лицензи за хазартна дейност (престъпление по чл. 304 от НК).

 

По отделени материали от цитираното досъдебното производство е образувано ново дело, по което В. Б. е привлечен като обвиняем за ръководене на организирана престъпна група за държане и продажба на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по установения ред и за изпиране на пари – престъпление по чл. 321, ал.3, т. 1, вр. ал 1 от НК. Повдигнати са му обвинения за държане на 6869 археологически обекта (престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК), за продажба на над 1000 такива обекта на територията на България, Конфедерация Швейцария и Федерална република Германия (престъпление по чл. 278а, ал. 3, вр. ал. 1 от НК), както и за изпиране на  559 739 164.70 лв., придобити чрез престъпна дейност (престъпление по чл. 253, ал. 5, вр. ал. 3, т. 1, вр. ал. 2 от НК).

 

По досъдебните производства с обвиняем В.Б. са извършени огромен брой действия по разследването – всички възможни при отсъствие на обвиняемия В.Б. По последни данни той продължава да се намира в Дубай, ОАЕ.

 

До момента Специализираната прокуратура е изпратила чрез Министерство на правосъдието до компетентните власти в Обединените арабски емирства две молби за екстрадиране на В. Б. в Република България и множество призовки за доброволното явяване на същия пред разследващите органи в Република България. До днешна дата всички те остават без отговор. Водените от СП досъдебни производства  срещу В.Б. не са приключили, тъй той се укрива в ОАЕ и не се явява пред разследващите органи. Това е съществена пречка по смисъла на българския НПК за приключване на водени производства. В.Б. по никакъв начин не е съдействал за установяване на обективната истина.

 

За всичко това българското общество е било своевременно информирано.

 

Копия на прокурорските постановления за възлагане на финансови инспекции, писма на АДФИ и част от искането на Специализирана прокуратура (в обем от над 1000 страници) за налагане на обезпечителни мерки по реда на чл. 72 от НПК може да видите тук.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Нямам вяра

  18 Март 2022 19:32ч.

  на продажници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  18 Март 2022 19:35ч.

  Пет часа вчера Кирчо и Кокорчо са нареждали на шефа на полицията как да арестуват Тиквата. Тая гестаповска акция с ареста и разпитите е толкова жалка и малоумна, че не може да се опише другояче освен с думата идиоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Akademika

  18 Март 2022 19:43ч.

  Ако Асен Василев иска да разкрие корупция на високо ниво, да се поразрови около Николай Денков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  18 Март 2022 20:12ч.

  Ако прокуратурата изчезне никой няма да разбере, че я няма - няма осъдени, няма разследвания, няма нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че да не би прокуратурвата

  18 Март 2022 20:16ч.

  на съди? Съди съдът... дето отсъди, че Кирето е било канадско гражданин, но... какво от това...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кокорчо ясно, че лъже

  18 Март 2022 20:15ч.

  не му четох брътвежите, но као го видя, защо ли се сещам за Швейк: "Имаш команда мирно, следователно се пулиш като котарак, когато сере в плява".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този е "Сивият кардинал"

  19 Март 2022 0:37ч.

  на предателската шайка. Понеже е продажник, както се убедихме след полу-тайното му посещещение у вашингтон, е жизненоважно за всички ни да си подаде оставката още днес. После - честни избори (ако успеем) и - както народът реши. Едно знам - няма честен българин, който да иска зорлем да ни вкарат във война. Жизненоважни за България сега са 2 думи и дела да ги постигнем - суверенитет и неутралитет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • се пулиш като котарак, когато сере в плява".

  19 Март 2022 0:39ч.

  Колега - в 10-тката! :-) :-)) :-)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лъжци от харвард , сър

  19 Март 2022 8:01ч.

  Озлобени са, всичко им се изплъзва, нервни са и съвсем я удариха през просото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Политсексолог

  19 Март 2022 8:29ч.

  Пухи да се отдаде на ласките на Специалния...за разтуха...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи