Спецпрокуратурата: Бойко Борисов е бил разпитан като свидетел по „Барселонагейт“

Спецпрокуратурата: Бойко Борисов е бил разпитан като свидетел по „Барселонагейт“

Бойко Борисов е бил разпитан в качеството му на свидетел по „Барселонагейт“. Това съобщиха на извънреден брифинг от Специализираната прокуратура. От обвинението добавиха, че са получили документи по случая по две линии - едните са били изискани от Кралство Испания по европейска заповед и са на испански, а другите са дошли от ДАНС и са на английски език.

 

Христо Кръстев, говорител на СП потвърди, че в документите от ДАНС действително има снимки, свързани с бившия премиер Борисов. На този етап обаче не може да се каже нито кой е източник на тази документация, нито от кого е поръчана. "Снимките са от медийни публикации от България и Испания, прокурорът по делото е изискал вече данни от ДАНС кой и на какво законово основание е поискал тази информация и кой е изпратил тази информация в България. Няма автор на този доклад, няма подпис или печат", поясни Кръстев.

 

Поради езиковата бариера в момента обвинението не може да каже дали има данни за извършено престъпление и пране на пари.

 

В обвинението не е получено нищо от МВР по случая


В Специализираната прокуратура са получени 219 страници от Испания по случая „Барселонагейт”. Това стана ясно на брифинг днес. 

 

„Специализираната прокуратура е изготвила и изпратила две европейски заповеди за разследване на европейското бюро на България в Евроджъст. Европейското бюро на Евроджъст в България е сезирало испанското. Едната от европейските заповеди е изготвена и вчера са получени в Спецпрокуратурата 219 страници на испански език по повод изготвена и изпратена от Специализираната прокуратура европейска заповед за разследване”, обясни говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

 

Кръстев обясни, че в европейските заповеди за разследване са поставени много въпроси от страна на наблюдаващия прокурор. „Изискват се разкриване на банкова тайна, предоставяне на движение на парични потоци, разпити на свидетели и установяване на информация, която е от значение за предмета на наказателното производство”, уточни още той.

 

Коментар от говорителя дойде и за разпространената информация от вътрешния министър Бойко Рашков, че в МВР е получена информация от испанските власти по „Барселонагейт”. Кръстев обяви, че наблюдаващият прокурор е изискал предоставяне на всички материали, които са получени от МВР от испанските власти.

 

„Към настоящия момент в прокуратурата не е постъпвала никаква информация от МВР. Същевременно наблюдаващият прокурор е поискал и информация от ДАНС във връзка с разпространена от тях информация, че са получили също информация от испанските власти”, добави той.

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • хамалин

    15 Фев 2022 15:51ч.

    заглавикването прогресира (лесно е в шизофринясало общество) :набедената хубост Бикини "ад хок" (от раз) заживява охолно и преохолно (с родители "бачкатори"):и никой не я питъ "убъвицътъ" къто как тъкъ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    15 Фев 2022 15:56ч.

    Бойко Борисов е свидетел на историята, а историята е свидетелство за величието на Бойко Борисов. Абе, гнусна работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи