Специален пратеник на САЩ за борба с дезинформацията пристига у нас

Специален пратеник на САЩ за борба с дезинформацията пристига у нас

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Джеймс Рубин, специален пратеник и координатор на Центъра за глобално ангажиране към външното министерство на САЩ, ще посети България тази седмица, като според официалното съобщение мисията му е "да засили подкрепата за инициативи за борба с дезинформацията".

От Държавния департамент на САЩ съобщават, че обиколката на Рубин започва от форума GLOBSEC 2023 в Братислава, където ще се обсъжда най-вече координацията на регионалната сигурност. След което ще продължи пътуването си в Европа до София и Брюксел.

Информацията за срещите му в България и Белгия е само че:

"Ще се срещне с представители на местното правителство и ЕС, както и с представители на гражданското общество, за да засили подкрепата за инициативи за борба с дезинформацията, наред с "продължаващите усилия на Русия и други играчи, които разпространяват дезинформация, за да подкопаят демокрацията и националната сигурност, и как нашите народи могат колективно да се противопоставят на заплахите в информационното пространство."

Обиколката започна снощи и приключва на 3 юни. Форумът GLOBSEC 2023 в Словакия започва днес и продължава до 31 май. Това вероятно означава, че Рубин ще е в София на 1 юни.

Миналия месец той бе в Скопие за срещи с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски и президента Стево Пендаровски, като темата бе борбата с дезинформацията, манипулираната информация и други заплахи в информационното пространство на Западните Балкани, цитира БТА официалното прессъобщение.

Западните Балкани са "отровени" от дезинформация, която идва от Русия и Китай, а Сърбия е една от основните бази, от които идва дезинформацията в региона, съобщи Радио "Свободна Европа" в Северна Македония.

Очевидно голяма част от дезинформацията идва от Сърбия и това е голям проблем, който трябва да се реши. Бихме искали да видим формирани правителствени органи, които могат да започнат да изследват и анализират този проблем, за да се опитат да го предотвратят, казва Рубин на брифинг в Американския кът в Икономическия факултет в Скопие, цитиран от БТА.

По думите му в Северна Македония лъжите и дезинформацията се разпространяват бързо в интернет и дори отношенията между Скопие и София и дебатът за конституционните промени, необходими на Северна Македония, за да продължи интеграционния си път към ЕС, не са имунизирани срещу това явление и че политическото напрежение между Скопие и София може да бъде проблем по пътя към ЕС.

"Сигурен съм, че има хора в региона и в Кремъл, които не искат напредък в процеса, който ще позволи на Северна Македония да върви напред към ЕС. Сигурен съм, че седят някъде и мислят какво да направят, за да го превърнат в проблем и всичко, което мога да кажа, е, че правителството тук ще работи с нас, за да създадем по-широк обществен подход за справяне с дезинформацията, като институции, закони, стандарти", казва Рубин.

Джеймс Рубин е с 35 години кариера в дипломацията и с опит като политически съветник, hfijwldy преподавател в "Оксфорд", Колумбийския университет и LSE, коментатор и анализатор за издания като "Политико" и телевизия SKY News. В Държавния департамент дойде на 15 декември 2022 г. от поста на съветник по политическите въпроси на генералния секретар на ОИСР в Париж, а преди това работеше за лобистката фирма Ballard Partners във Вашингтон.

Познанството му с президент Джо Байдън е от 1989-1993, когато е член на екипа му в Сената. При администрацията на президента Бил Клинтън е помощник държавен секретар и основен говорител на Мадлин Олбрайт, както докато тя беше държавен секретар, така и докато бе представител на САЩ в ООН. През 1999 г. му е възложено да бъде специален преговарящ за разпускането на Армията за освобождение на Косово (военизираната групировка за самозащита на местните албанци).

Източници: Дневник, "Труд"

 

 

 

 

 

Коментари

  • Haho

    29 Май 2023 18:24ч.

    Указанията ще бъдат- всяка информация в разрез с правата линия на Вашингтон е дезинформация. И нарушителите ще бъдат санкционирани строго. Перфектна “демокрация” по евроатлантически.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затова ли ОБраян феруари отсече: свалете главния прокурор Гешев и назначете нов?!

    29 Май 2023 19:08ч.

    Какво им пука на съюзниците от далечните САЩ на 10 000 км сали сме медийно и всякак грамотни?! Ние сме други, ние сме БЪЛГАРИ и е чудно, че биг брадъра поне това не оспорва и все още не се е заел да ни обработва медийно, че сме българи или пък не. НАСИЛИЕТО под всякаква форма физическа и духовна не е характеристика на демокрацията. Насилието е белег на хулигантство и разбойничество. Пълен позор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дойде

    29 Май 2023 18:26ч.

    Надзирателя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борба

    29 Май 2023 20:10ч.

    ОТ ТОЗИ МОМЕН НАТАТЪК ВСЯКА НОВИНА ЩЕ БЪДЕ ЛЪЖА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борбата с дезинформацията е проста и лесна работа...

    30 Май 2023 2:02ч.

    ...спира се напълно гледането на телевизия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Специален пратеник на САЩ за борба с дезинформацията пристига у нас

    29 Май 2023 18:28ч.

    Дясната ръка на госпожа Мадлин Олбрайт, когато последната беалтер его на господин Клинтън, когато последният ръсеше над Балканите обеднен уран.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    29 Май 2023 19:42ч.

    За Маделин - или добро, или нищо... друго освен истината: https://www.newsweek.com/watch-madeleine-albright-saying-iraqi-kids-deaths-worth-it-resurfaces-1691193?amp=1

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много ценен човек.

    29 Май 2023 18:32ч.

    Явно заедно с Алекс Сорос (личен съветник на Стево Пендаровски) ще подкрепят мощно медийната война на РСМ с ... нас. Ето материалът на Диляна Гайтанджиева по темата за медийната ни неграмотност: https://obektivno.bg/programa-na-darzhavniya-departament-na-sasth-balgarite-sa-medijno-negramotni-i-tryabva-da-badat-obucheni-na-kakvo-da-vyarvat/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пристига

    29 Май 2023 18:32ч.

    Главният дезинформатор, маскиран като информатор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, сега вече "Google Bulgaria" ще се хване яко на работа...

    29 Май 2023 18:37ч.

    Като нищо може се случи да кажем и "Бай-бай, съфорумници от Гласове!", ако свият сърмите на Явор Дачков чрез СЕМ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jgjgjgjg

    29 Май 2023 18:37ч.

    Българското общество трябва незабавно да изгони от България сащническия посланик и агресор, изгонване на целия им персонал, закриване на сащническото посолство в България, изгонване на сащничексите войски от България, обявяване на сащ за терористична държава, обявяване на сащ за сатанистска държава, преименуване на съединени сатанистски ГЕЙщати! България трябва да обяви война на сащ! Има сащ - има проблем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "разпространяват дезинформация, за да подкопаят демокрацията и националната сигурност"

    29 Май 2023 18:39ч.

    - Типичен "ново-говор", придружен от сопа и лъжливата им преса. Прилагат повсеместно подмяната на последователността ПРИЧИНА със СЛЕДСТВИЕТО, после врещят до Бога с лъжи, премълчавания и извъртания в пропагандата си, докато на краят захвърлиха демагогската си маска и подкараха с Тоягата. От гледна точка на всякаквите аспекти съпътстващи човешкият род, вече се появи изцяло нов двукрак вид. Цялостен антипод на Божието съзидане. И това е така, видно по всякаквите вектори на действителността. Дори бърникат самата същност на природата, само и само да унищожат човечеството, за да утвърдят сатанинският си произход над планетата. Ще успеят ли? Според Провидящите - НЕ. Чака ги чутовен разгром. Просто самата Ръка на Създателят ще ги унищожи. Много скоро. Те го чувстват и знаят, че е неизбежно. Затуй е и истеричната им паника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    29 Май 2023 23:21ч.

    Типичен пример са вечерните новини свързани с връчения мандат от президента на ппдб. Всичко се обърна с главата надолу, президента "черен" те "бели".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борба с дезинформацията

    29 Май 2023 18:43ч.

    Борбата със себе си, била най трудната, или поне така разправят..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    29 Май 2023 18:46ч.

    Я, цензор от "министерството на истината"... значи формулата е много проста, на колко е равно 2+2?! Който каже 4 няма да получи грантове. Ето така с методите на ученият Иван Павлов, кучетата на Сорос разбират кога да слюноотделят и кога не, обикновено когато им светне превода по банкова сметка... И инверсия инверсия инверсия, докато черното не стане бяло и обратно... Обратна работа- джендърска, ето защо мъжете могат да бъдат жени, а жените мъже... заради такива скъпоценни камъчета като този Рубин, дето направиха света непоносим за живеене!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    29 Май 2023 18:47ч.

    Само си губи времето... на нас нето пари ни влияят, нито нареждания, ама луд умора няма - само се поти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F-тринаесе

    29 Май 2023 18:49ч.

    Ездачите на крави, кога ще вденат, че тук все пак сме били ездачи на коне?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ахам

    29 Май 2023 18:52ч.

    За ташак станахте бре пиндоси - хахахах!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Катехон

    29 Май 2023 18:58ч.

    Най-лесно ще се преборим с дезинформацията, като затворим всички трибуквени телевизии в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай II

    29 Май 2023 19:01ч.

    Да се чете : Един от главните дезинформатори идва да се бори с истинската информация. Това е опасно за медии като ''Гласове''. Може да ги обявят извън закона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    29 Май 2023 19:03ч.

    Оствен да върнем радио точките в учрежденията, за да мислим всички единно и правилно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    29 Май 2023 19:04ч.

    Спкойно,с идването на този чиновник и последващите действия на нашите чиновници,ще увеличат броя на сънародниците ни невярващи на елементарните опорки на измислената им пропаганда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    29 Май 2023 19:04ч.

    Пичове, дето получавате центовете от едно място до парка, ще се опъват уши. Нещо не се справят, та се налага шефът да идва. Опичайте си акъл, ей...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    29 Май 2023 19:05ч.

    Пращат ни Велик инквизитор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обявление за федерална поръчка, публикуванa на сайта на Държавния департамент на САЩ на 4 май. Крайният срок за подаване на оферти е 19 юни, а предвиденото финансиране е 878 045 долара (1,6 млн. лв.)!

    29 Май 2023 19:19ч.

    Двугодишна програма на Държавния департамент на САЩ ще ограмотява българите на каква информация да вярват! Значи ще дават пари на едни българи, за да ФИЛТРИРАТ ИСТИНАТА пред други българи - пред своите сънародници, близки, познати, приятели! Ми позор бе! ПО КОЙ КРИТЕРИИ РАЗПОЗНАХА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ МЕДИЙНО НЕГРАМОТНИ?! ........... Наскоро конституционият съдия проф.Атанас Семов разкри великолепно състоянието на Българската държава и Българския народ след 33 годишно ей такава добре ФИНАНСИРАНА "помощ" от САЩ - 1/3 изчезнало население и почти напълно деиндустриализирана държава!!! България от топ 30 на развитите държави, я запратиха в Третия свят. Защо бе?! ............. Скоро ще видим кои са манипулаторите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кирчо

    29 Май 2023 19:19ч.

    Ще строява редиците на журналистчетата-мисирки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tret

    29 Май 2023 19:56ч.

    Явно не поемаме и сме толкова тъпии, щом ни пращат такъв емисар, да ни научи кое е вярно и кое не, според устава.Той обаче горкия не знае че блгарина много устави му се е налгало да чете и все е намирал начин да се освободи от Овертон...и този път ще е така.Жалко изхарчи и нашите и техните кинти...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смешници

    29 Май 2023 19:59ч.

    Вече и най-послушните колонии се бунтуат и затова изпращат наказателен отряд да ги усмирява и да ги вкарва в правия път. И в правилната информация. Кауза пердута.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фак Били ГейЦ

    29 Май 2023 20:01ч.

    хм, едно време ги разпознавах по имената. Сега ги разпознавам по длъжностите. Тоя и Олбрайт са от едно котило

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сащ

    29 Май 2023 20:15ч.

    Този аберикански б0к-лук още на летището трябва да бъде замерян с камъни и да заминава обратно за гейсащ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • моето име

    29 Май 2023 20:17ч.

    "Прекрасният нов свят"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ да ни оставят на мира, не ги питаме

    29 Май 2023 20:17ч.

    Гърция и Турция получават милиарди за американските бази, да плащат и на нас. Американска дезинформация и без това ни залива отвсякъде. БНТ и БНР, които издържаме с данъците на всички данъкоплатци, дават ефир само на американските марионетки - на ПП, ДБ и ГЕРБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Знаем и мястото където седят знаем

    29 Май 2023 20:33ч.

    "Сигурен съм, че седят някъде и мислят какво да направят, за да го превърнат в проблем".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • основополагащ документ откъм Министерство на Истината

    29 Май 2023 20:36ч.

    Това, както правилно отбеляза П. Волгин, ще е нещо като Истанбулската конфекция в областта на медийните политики на Запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джонатан Грийнблат

    29 Май 2023 20:40ч.

    Специален пратеник на дезинформацията за борба с нас пристига от САЩ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    29 Май 2023 20:42ч.

    Големият, задокеански бял брат ще ни учи как да се борим с "дезинформацията", идваща от Китай и Русия ?! Създаващите дезинформация ще ни наставляват как да се борим срещу нея, това шега ли е?! Рубин ще дойде, ще раздаде някое стъклено мънисто на заслужилите, ще произнесе някоя реч пред заинтересовани слушатели, ще получи аплодисменти и ще си отиде с чувство за изпълнен дълг. ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От Забриски Пойнт

    29 Май 2023 23:48ч.

    Нашта дезинформация е по-добра от вашта дезинформация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1984: "Министерството на истината" е тук!

    29 Май 2023 23:54ч.

    И ще казва кое е истина и кое не!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Роджър Уотърс се облече като нацист на концерта си в Берлин

    30 Май 2023 0:24ч.

    Защо не публикувате и обсъдите това конкретно подстрекателско поведение на любимецът на путинофилите фронтмена Р.У. ( https://offnews.bg/kultura/rodzhar-uotars-se-obleche-kato-natcist-na-kontcerta-si-v-berlin-801735.html )?! Любимец, просто защото избра прорашистка позиция, а не защото харесвате творчеството му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко уверено критикувате феновете на стареца Roger Waters

    30 Май 2023 0:41ч.

    Борец за Мир с главно "Б"... Дори не знаете от кога ние (феновете му) наблюдаваме творческия му път, идеите му и цялостното му творчество, и какво харесваме в него... Но какъв коментар може да се очаква от плиткоумен жълтопаветник лишен от способността да мисли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • A фронтменът на групата Metallica Джеймс Хетфилд...

    30 Май 2023 4:07ч.

    ... действа така: https://t.me/uniannet/98721 (Всеки има своите предразсъдъци, своите субективни предпочитания и лични избори, но важното е на коя страна заставаш. Силните заставаме и сме научени от предците си и цивлизованите модели да заставаме на страната на ЖЕРТВАТА! ) п.с. Моля да разберете, ако желаете, не е увереност, а български код и възпитание за морал , наследен от предците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    30 Май 2023 2:28ч.

    В Сърбия щяха да го изгонят като мръсно коте, та затова "министъра на истината" идва в България. Но и тук няма да ну е много лесно. Не зная дали шепата еничари ще му помогне в мисията, но вероятно ще го убедят в желаната от него "истина", че българите са евроатлантици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисията невъзможна

    30 Май 2023 2:57ч.

    Рубин не може да изпълни задачата си. Огромното мнозинство българи си имат свои представи кое е информация и кое дезинформация. Опитът да им се налива в главите правата линия на Партията ще даде съвършено обратния резултат. Ще се вдигне още процента на русофилите , както и на американофобите. Не става и с техническите средства на цензура, не сме 1981. Днес никой не се информира от казионната телевизия. "Телевизия" е мръсна дума. Който се интересува - рови в интернет. Като се блокират сайтове - има VPN . Рубин и началниците му могат да наложат пълна цензура само ако заглушават руските радиостанции /по морето/ и най-вече ако спрат интернет. Но Интернет е не само източник на информация, но също така каналът за контрол над популацията. Как да спрат информацията, като така ще спрат и контрола ? Така че щат не щат ще оставят нещата така. Рубин просто си заработва заплатата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Център за глобално ангажиране

    30 Май 2023 3:35ч.

    Шлифоваме диаманти и мозъци на промоция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аналитичка

    30 Май 2023 8:31ч.

    И Рубин като Зеленски е евреин. Какво може да очакваме от тях? Първият въвежда цензура, вторият - дезинформация, която задължително трябва да се представя като абсолютната истина. Нека краварите продължават да ни причисляват към медийно неграмотните. Но те пропускат един важен факт - поне половината от българите са учили и знаят руски език, за разлика от западните промити мозъци. И така могат да си набавят информация директно от източника, независимо дали той е източен или западен. Препоръчвам на господина да си върви у дома. И без друго, поставената му задача тук е неизпълнима.))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    30 Май 2023 11:07ч.

    Човекът на Мадлин, която пък беше май човек на албанчето - малко клюки за олекване на атмосферата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    30 Май 2023 14:46ч.

    "Ще се срещне с представители на местното правителство..." Хе-хе, ясно, със сигурност до тогава ще имаме правителство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи